INDIAN: Mozna teda navazu jednim ze mnou zminenych receptu - Rindroulade s tyrolskyma spenatovejma knedlikama ... urcite se da na netu najit echt recept, davam vlastni verzi - doma tomu rikame "nemecky ptacci" :)
Pro 4 osoby potrebujeme:
- 4 platky zadniho hoveziho ci teleciho
- 4 platky slaniny
- 5 mrkvi
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 1 nakladana okurka
- 10 kulicek cerneho pepre
- 10 kulicek jalovce
- 2 bobkovy list
- 1l hovezi vyvar
- 0.2-0.3 cerveneho vina
- horcice, sul, mlety pepr
Postup:
Maso rozklememe z obou stran, opeprime, osolime a pomazeme z jedny strany horcici. Polozime platek slaniny.
Mrkev a nakladanou okurku rozkrojime na ctvrtky, ukrojime si z cibule podobnej utvar ve tvaru tycky. Vsechny 3 (mrkev, okurku a cibuli) zatocime do pripravenyho platku a zafixujem 2-3 paratkama (nebo varnou niti)
Vsechny 4 rolady zprudka orestujeme na panvi aby se nam zavrely. Pote je odlozime vedle na talirek (muzete zatim zhavit troubu na 180-200°C) a na ty samy panvi si pripravime zaklad na omacku - celer a mrkev na kosticky...Tuk ani neni treba, staci nam co nam predtim pustilo maso a restujem ho za obcasnyho michani az dostane nazloutlou barvu... Pridame rozkrajenou cibuli a restujeme dal az dostane celer jasne zlutou barvu... Pote pridame tak 1dcl vina a vydusime ho dokud se uplne nevstreba/neodpari a nezmizi charakteristickej octovej oder, tohle zopakujem jeste jednou nebo dvakrat.
Do pekace s poklickou dame rolady, zalejeme orestovanou zeleninou a hovezim vyvarem. Soucasne pridame koreni (jalovec, kulicky pepre a bobkovej list). Ja si je davam do varnyho sacku na koreni, odpada mi tak pak voser vsecky pak lovit je a odpocitavat. Mno a tohle vsecko prikrejeme a dame do trouby na 2.5-3h.
Pote pekac vyndame, vyndame koreni, maso vylovime stranou, zeleninu bud propasirujeme nebo rozmixujeme tycakem, pripadne dosolime. Zahustovat uz ani neni treba
Knedliky:
- 5 housek nebo rohliku
- 2-3dcl mleka
- listovy spenat, cca tak misku 3dcl
- 1 cibule
- 2 strouzku cesneku
- 2-3 vejce
- maslo
- strouhanka
- lzice soli
Pecivo rozkrajime nebo rozdrobime v ruce na kosticky a zalejeme vlaznym mlekem se soli. Prohneteme, vmichame spenat a rozkvedlany vajicka a nechame odpocinout.
Mezitim si nakrajime cibuli a osmazime ji lehce do zlatova na masle. Pote pridame nadrobno rozkrajenej cesnek .. Chvilku restujeme, nechame vychladnout.
Pote smichame vsechno dohromady a tuhost testa ladime strouhankou; je treba aby bylo konzistentni, lehce lepivy ale ne zas moc tuhy, zkratka aby proste drzelo pohromade. Vytvorime si kulicky o prumeru cca 5 cm a nechame zas tak pul hodky ulezet.
Pripravime si meztim kastrol s parackem na knedliky s vodou nebo pokud mate jakykejkoli prostredek na vareni v pare... V momente co je voda ve varu polozime knedliky a nechame pod poklickou 25 let v pare.
Po vyjmuti je jeste polijeme rozpustenym maslem, ja si je davam treba jeste na chvilku do jeste teply trouby aby mi nevychladly, to maslo soucasne zajisti ze neoschnou.
A voilà, mate hotovo 8)
Vysledkem je diky tomu jalovci a hovezimu lehce zverinova chut a diky ty korenovy zelenine chutna samozrejme tak trochu jako svickova, ale mozna jeste lip :)