Dnes se podíváme na pár knih z místních luhů a hájů.
Úplněk Rudého boha-Miroslav RákosŽánrově bych řadil jako
Dark Fantasy Jedná se o prvotinu autora a knihu vydal teď v září Mystery Press.
Na prvotinu úplně v pohodě, nejde sice o kdovíjak propracované dílo, já se ale bavil. Dark Fantasy u nás píše poměrně málo lidí, tak za tohle plus. Možná bych knihu trochu přirovnal k Warhammeru, kde člověk nečeká kdovíjaký odstřel do nebe, ale jde obvykle o solidní žánrovku která umí překvapit.
Je to asi Mystery Press, ale nejspíš nutí autory k lineárním příběhům od bodu A do bodu B a myslí si že by čtenář nic složitějšího nezkousl. Budiž. Autor xkrát v knize mluví o monstrech, bestiích atp, ale téměř nikdy je nepopíše. Někdy mají holou hlavu, někdy chlupy po těle...no určitě mají drápy...vezmu to ale popořadě.
Worldbuilding- Můj největší problém...kniha je popisována jako mix Bloodborne/ Lovecraft. No, hra Bloodborne sama o sobě je Lovecraftem zhusta inspirovaný, takže zmiňovat netřeba. Autor vás hned vrhne do děje, bez předchozí expozice a vysvětlování...to může být pro dost čtenářů matoucí. Štít, Rudý bůh, lovci, bestie...bla bla bla. Já mám z Bloodbornu platinu, takže jsem byl v pohodě...přidat ale více vlastních prvků a čtenáře se světem blíže seznámit by nebylo od věci. To samé démoni vysávající život...to je prostě Midkemie. Nevadí mi inspirace, sám jí určitě i nevědomky mám, zde to ale bylo až na hraně. Worldbuilding tedy za mě palec dolu.
Postavy- Fajn, funkční. Otrok, lovec a "uvědomělá žena" ( je jí 17 let...) se vydávají na cestu. Pár dalších magorů se mihne, ale hlavní trio je v pohodě. Každý má nějáké lehce načtrnuté pozadí, i nějakou motivaci. Vzhledem k velikosti díla jim sice nejde úplně rozepsat charaktery do hloubky, ale pro daný žánr úplně ok a funkční.
Příběh- Jsme hozeni do víru událostí a jedeme z bodu A do bodu B bez větších odboček. Scény a kapitoly z kláštera s mnichy byly asi nejlepší z knihy. Vlastně se ocitáme na misce vah zda-li lidstvo v temném světe přežije, nebo zanikne. Proč ne, ale zase, větší rozmanitost a více odboček by nebylo na škodu.
Plusy- Ve výsledku jde o zábavný, lineární, akční příběh, s fajn bojovými scénami. Postavy neurazí. Je to Dark Fantasy.
Minusy- Worldbuilding a příběh by si zasloužili větší péči a rozsah. Ty "kapky deště, připomínající slzy ve svitu měsíce" se sami neudělají. Kdo nesouzní s Lovecraftem či hrou Bloodborne, může být zmaten. Dílo nejde nikterak do hloubky.
Bezčasí-Kristýna SněgoňováŽánrově bych řadil jako
Urban FantasyKniha vyšla toto léto v nakladatelství Epocha.
Bezčasí je poměrně dobrá urban fantasy kdy autorka vzala hlavni ideu z filmové série Purge a naroubovala ji do "fantasy" honu na bohy. Proč ne, není to sice třeskutě originalní, ale ok nápad.
Worldbuilding- pár brněnských ulic a dvě časové linie. Nic víc, nic miň. Nic co by stalo nějak extra za zmínku.
Postavy-vcelku uchazejicí. Charaktery sice nejsou kdovíjak propracované, ale poslouží svému účelu. Nejoriginalnejší jsou různí bohové a jejich uctivači, škoda ze jsme jich nepoznali vice. S tímto by se dalo pracovat mnohem více.
Příběh- Až na par nelogičnosti a zvláštni konec který někomu sedne a někomu ne, docela uchazejicí. I cestování časem zde je.
Plusy-Poměrně zábavný příběh. Typy bohů. Postavy ujdou, až na Annu.
Minusy-Amatérismus autorky, vysvětlím níže. Postava Anny, která slouží jen jako záminka k duelu, který nedává žádný smysl. Vše je tak nějak ve zkratce a worldbuilding by si zasloužil rozepsat mnohem vice.
Co mě sralo.
"Autorka neumi psat akcni sceny a veci ktere se toho tykaji. Ze to nevidi ona je ok, ze to nevidi betactenar nebo redakce je na povazenou.
Priklady- veskera strelba je provazena citoslovcem Prask, Prask. Asi 80x za knihu, vzdy na jeden radek. Takze nekolik vystrelu za sebou je xkrat slovo prask na x radku. Uplna demence.
Tady je dalsi prisernost: "se mu vyhnul, zezadu mu prokopl koleno, a kdyz utocnik spadl na zem, sekeru mu vytrhl. Pak muze kopl do zad, pritiskl mu nohu na hlavu a svih-hlavu mu usekl. Muz zachrcel a jazyk mu vytekl na zem..."
1. Koleno se prokopava zepredu nebo z boku. Nikdy zezadu, tam jsou slachy a svaly, zadny efekt to nema. Blbost
2. Nevim jak utocnika kopl do zad, pokud prokopnu koleno zezadu, kdyz uz pristoupim na to, ze by to slo, tak clovek spadne na zada. Nevim jak by ho pak kdo do nich kopal, leda do boku nebo zeber. Dalsi blbost.
3 .Pokud prijmu to, ze lezi na brise, je kopnuty do zad, tak urcite nebudu pritiskavat nohu na hlavu, je kulata a pohybliva, narozdil od tela. Tudiz naopak pridupnu ty zada a pak svihnu sekerou. Tudiz dalsi nesmysl.
4. Pokud nekomu oddeli hlavu od tela, urcite mu nevytece jazyk...neni sakra na provazku. Dalsi hovadina.
Jen par vet a plno nesmyslu. Je tam toho ale mnohem vic... nos rozhodne pri zlomeni nekrupne tak, ze se ozve ozvena. Zlomeny nos spis lupne.
Pokud mi tece krev z nosu, urcite to neni proudem. Pri zlomeni totiz netece skoro vubec, vlastni zkusenost a tezko se ji tedy bude clovek zalykat jak autorka zase pise jinde. To by ji musel polykat po decilitrech a to by měl mnohem větší problém.
Duely kvuli jakesi pochybne cti se davno nekonaly, posledni byl na prelomu stoleti. Zde to slouzilo jen ke stupidnimu zraneni Jakuba, pritom to mohlo být vyřešeno mnohem elegantněji. Nehoda atd.
Takze pribeh vcelku uchazejici, provedeni nic moc. Prumer.
Prostě je vidět že to autorka po sobě nijak extra nečte, což sama v rozhovorech přiznává."
Každopádně se Sněgoňovou končím a netuším kdo na ní co vidí, rozhodně se nejedná o žádnou hvězdu "české fantastiky" jak je často Epochou a Pevností tlačeno.
Velká bouře v českých zemích-Jan Kotouč, Lucie LukačovičováŽánrově bych řadil jako
Alternativní HistorieKniha vyšla minulý rok v Brokilonu a kombinace autorů se povedla.
Nejde o Fantasy takže se nebudu nijak extra rozepisovat, ale velice doporučuji.
Tady není moc co hanit a za mě velká paráda. Mám rád alternativní historii a mým nejoblíbenějším žánrem je "flintlock fantasy", tudíž zvolený rok a období kolem roku 1848, pro Evropu tak signifikantní, bylo naprosto perfektním tahem. Jednotlivé postavy byly skvělé a Juliana s Herr Jager jako hlavní duo velice dobré. Postava Nechanské může připomínat Podivný Regiment či Thousand Names což je další plus. Skvělým nápadem bylo zasazení jednotlivých Obrozenců, či Bitvy u Řípu což musí s každým alespoň lehce rezonovat. U děl obou autorů jsem měl občas menší kritiku, zde se to ale spoluprací smazalo a v podstatě není co vytknout. Alternativní Rakousko- Uhersko po katastrofě parádní. Postavy supr a v příběhu nejsou žádné nelogičnosti, zkratky, nebo "velké náhody"....původní sérii jsem nečetl, tak nevím jestli je to plus či ne, každopádně velice doporučuji.