• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    Předáváme si postřehy, úspěchy i nezdary. Diskuze pro všechny, co se rozhodli přestat pít alkohol.
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TOREN: Ritalin - Je to lehká porucha koncentrace, nekoušu 🤭. S ŘP, s dětmi, se ZP, kompatibilní. Mám to/se rád, AD zvládám kompenzovat (ač je to boj) a HD mě myslím dobře živí.

Doktorka na to, že její manžel na svoje kvery, po dětech, taky už moc nemá čas. Stejně jako já.

Ale ta moje obezita je zdraví poškozující a k dětem nevhodná. Pokusím se zase zhubnout (to umím) a znovu nenabrat (to mi nejde).
    TOREN
    TOREN --- ---
    LAUNCHER: LAUNCHER:

je to bezpečný když má člověk s ADHD na ritalinu zbrojní průkaz a skříň plnou zbraní ? jako pro rodinu i osoby kolem ? A co na to doktor?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HONZA09: Ritalin <- I am here
    Ozempic <- Snad za pár měsíců, wish me luck
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    LAUNCHER: Na obezitu i ADHD je dobrej pervitin...

Just kidding :)
    VOY
    VOY --- ---
    HONZA09: To je samozrejme mozny. Drzim to asi neco pres dva roky a asi bych nechtel prisahat na to, ze to vydrzim na vzdycky, byt v tenhle moment mi alkohol nechybi. Asi by bylo znamkou neceho dost neblahyho kdybych si nasel nejaky duvod co by se mi zdal dost dobry proto pit znova, predpokladam, ze bych s tim mel asi spojeny dost silny pocity viny, ze jsem to nezvladnul udrzet.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Celý život bez alkoholu / rozhodnutí v dětství.

Ťuk ťuk nikdy to nikomu nevadilo, jak píše Dockinez reakce okolí vždy pozitivni, že je odvezu atp.

Případně kdysi rok pracovně v Pakistanu - nadšení, že se na mě jakožto na ne-muslima dá legálně nakoupit hromada alkoholu a pak je ještě jako střízlivý odvezu 🙉

(Tím na nikoho nemůžu machrovat - hroznej boj s ADHD, od 35 do teď s obezitou, chodit spát včas a pravidelně atp.)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONZA09: Mně pomáhá, když si v takovou posranou chvíli uvědomím, že teď je mi blbě i bez alkoholu, a s ním že by to bylo ještě o dost horší.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    VOY: Je to tak. Ale nikdy nevíš, co se může posrat a jak dlouho Ti to vnitřní přesvědčení vydrží.
    VOY
    VOY --- ---
    Z moji zkusenosti to je vsechno o tom jak moc je clovek o tom nepiti presvedceny. I kdyz jsem pil pivo, nikdy jsem poradne nepil panaky, nic mi to nerikalo a od jisty dobu jsem tomu rekl komplet ne. Vzdycky jsem rekl "ne, panaky nepiju" a tim pro me tema bylo ukonceny. Mozna to ze jsem o ty veci opravdu vnitrne presvedcenej nejak vidi i ten clovek co se pta a nestalo se mi, ze by nekdo nalehal dal. Dneska uz nepiju vubec, ani pivo a vino a taktez si nedovedu predstavit, ze by me nejaky natlak dokazal zlomit. Mam v sobe vyreseny, rozhodnul jsem se nepit a opakovany nalehani bych pak asi resil tak, ze bych se o tom s dotycnym dal vubec nebavil. Podle me je klicem dostat se za tu hranu kdy to pro abstinujiciho znamena nejake premahani se nebo odrikani. V momente kdy proste jen jedna z dalsich veci co nedelam tak me nelze presvedcit o nic snaz nez treba abych snedl kozi syr, cervenou repu nebo sel tancovat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    + samo nosím bouchačku, to je taky pádný důvod, proč si nedat :)

Ale o tom nikomu na návštěvě nevyprávím.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZAHRADKAR: Já vždycky přijedu autem, to respektuje každý.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    EFFKA: Nejde o to, ze neumim rict ne - jde o to, ze to 'ne' nemusi byt pochopeno jako 'ne'. Nekteri lidi pak jedou dal jako kolovratek. Jak jsem psal, ja to resim tak, ze pak radeji z takoveho mista odejdu, protoze me to uz dal nebavi. Ale kdyz treba nahodou ridim, tak jsem vlastne rad, ze to pro tyhle 'demony' je z nejakeho duvodu pochopitelnejsi.
    PEJR
    PEJR --- ---
    Obzvlast u starsich lidi je to brany jako odmitnuti pohostinnosti. Hostitel se pak cejti blbe, ze ti to co nabizi neni dost dobry. Coz je samozrejme hlavne problem v jejich hlave, ale na atmosfere to nekdy neprida.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když lidi fakt naléhaj, hrozně se mi osvědčilo říct poměrně důrazně, že momentálně alkohol nepiju a prosím, aby mě do něj nenutili, nebo se vyloženě zeptat "ne, já si dneska nedám, je to nějakej problém?" Zatím to vždycky zabralo
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    ZAHRADKAR: Nauc se rikat NE. Neni duvod to okecavat, rekni nechci a cau. Klidne to rekni vickrat. Kdyz si budou delat prdel, tak rekni zas ze nechci, nepiju. Nevim, proc bys mel hledat vymluvy.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZAHRADKAR: moc to kolem sebe nemam, ani si nevzpomenu ze by mi nekdo zkousel nutit alkohol pri nezajmu, tuplem tvrde. ale kdyz uz by ne nestacilo, pouzivam asi nejvice to rizeni. a jelikoz taky nerad lzu, tak to kutim tak, abych opravdu i ridil. ono se to i hodi. a chozeni na akce spise driv a kdyz uz jsou lidi moc tak vypadnout taky pouzivam. ohledne te motivace proc to lidi delaji, nevidel bych to tak promakane. prosta nevedomost mi prijde dasi nejcastejsi, na tu podvedomou reakci co podezrivas uz musi byt clovek vlastne docela vedomy.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Proč to tak okecávat? :) Stačí asertivně říct Ne, díky a najet na režim porouchaná deska. Nebo si z toho udělat srandu. Nebo prostě zdravotní důvody, čus.

Jedná z mých teorií, proč lidi nutí ostatním alkohol je, že oni sami se pak cítí líp, když pijou všichni. Ti abstinenti jim připomínají, že je něco špatně, že ta pohodinda není dokonalá, že to normalizování chlastání někdo narušuje.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Jak resite rodinne oslavy, Velikonoce, Vanoce, atp, kde se typicky lidem davaji panaky, nekdy i nuti. Co rikate? Ja vyzkousel uz:

- nechci si dat, protoze nemam naladu (ty lidi me znaji treba i z dob, kdy jsem si dal rad, takze to moc nefunguje)
    - omlouvat to zdravotnim stavem nebo leky (nemuzu, protoze ekzem, protoze beru nejake leky, atp, ale nerad lzu, takze jakmile sem se ekzemu zbavil, prestal jsem to pouzivat)
    - ridim (to se zda, ze lidi chapou docela dobre)

Ja vim, ze je dost tristni, ze si clovek v CR musi ospravedlnovat, proc do sebe nechce lit organicke rozpoustedlo, ale proste to tak je ... Ted uz si lidi kolem me celkem zvykli na to, ze (temer) nepiju a mam celkem pokoj. Az tedy do doby, kdyz se treba nejaka oslava rozjede a zase se najdou demoni/demonky, kteri maji potrebu lit do kazdeho chlast. Toto zatim resim tak, za na takove party jdu brzo, abych ti lidi stihl jeste strizlive a jakmile uz jsou dost pod parou, tak jdu dom.

Ale napadla me odpoved: "Hele me vubec nevadi, ze pijes, to je v pohode, ale ja si fakt nedam, diky ..." Protoze mi prijde, ze tihle demoni ten chlast nuti i kvuli mozna nejakemu svemu pocitu viny nebo co ... Co myslite? Proc lidi nuti alkohol jinejm na oslavach atp?
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CHOZZE89: a to pivo bylo taky mnohem slabsi
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    XCHAOS: Tak uplne historicky se u nas pilo pivo z toho duvodu, ze voda jako takova byla spatna, zkazena. Kdyz se to v pivu pekne "prevarilo" tak se z toho pak clovek neposral a dalo se to relativne bezpecne pit. Ale to jsme ve stredoveku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam