• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NANTHEIBrož. Od spon doby bronzové po současný šperk
    Původně plnily čistě praktickou funkci, postupně se však z broží stal jeden z nejoblíbenějších šperků novověku. Dámy je nosily uprostřed živůtku, zejména zlaté brože mívaly v různých dobách ověsky nebo dokonce malé hodinky na připojeném řetízku. Dneska opět přicházejí do módy a jejich výhodou je, že se dají připnout prakticky na cokoli.

Ukažte svoje brože moderní i vintage, ujetý, romantický i statement pieces - včetně pinů, jehlic a odznaků.

Kam na ně, kam je píchnout, kam si je vzít?
    Omluvte taky občasný historický exkurz správkyně - starožitnice a sběratelky ;)

rozbalit záhlaví
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    mě fascinuje mystery setting, který Van Cleef & Arpels proslavili - to je to zasazení kamenů těsně vedle sebe, kde není vidět žádný kov.

Flower brooch, 1938
    Platinum, white gold, yellow gold, Mystery Set emeralds, diamonds
    Van Cleef & Arpels Collection

(dávám velkou fotku, aby počítačoví sledující viděli všechny detaily:)

LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Ve Vídni se dnes otevřela zajímavá výstava luxusních šperků......brože jsou taky přitomny. ❤️

https://www.vancleefarpels.com/tw/en/the-maison/exhibitions/glanztucke-van-cleef-arpels-high-jewelry-and-masterpieces-from-the-mak-collection.html#metamorphoses
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    NANTHEI: Ta je krásná!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    mluvila jsem o tý končící brožový sezóně, ale naštěstí máme dnešek & bundy (byť ta modrá džínová je suboptimální, ale dva jiný pokusy o koupi už mají moje kamarádky, protože je to buď hadr nebo o dvě čísla jinde).

stříbrná Kalevala Koru z Finska ale na ní jde celkem dobře s přemyslovským pinem z aktuální výstavy, ještě tam asi píchnu jednu.

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    DRABICZ: proč rovnou nenapíšeš "Hůlkárna" v Železný? ;) chodim kolem ní skoro denně, ale zase tak horký to s mou touhou po klobouku není.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    NANTHEI: v Praze Železná ulice čp.18 klidně se odkaž na Jana Drabiho ;)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    NANTHEI: díky moc!) (filtrovala jsem)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ZOOEY: stříbro není problém pro žádnýho zlatníka, může zase jít o typ šperku a jak je udělanej, ale vyměnit očko musí teda zvládnout fakt každej. už se tady zlatníci doporučovali, filtruj.

u obecného kovu občas prostě nejde nic jinýho než to zacínovat. neznám osobně nikoho, kdo je ochoten s tím pracovat.

čištění šperků s kameny stojí a padá s materiálem, druhem kamene a typem jeho zasazení. můžeš mi to třeba poslat do pošty a já ti řeknu, co s tím můžeš dělat.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    NANTHEI: aha, díky, tak zpřesňuju dotaz:) asi tedy hledám nějaký zlatnictví/místo, kde budou vůbec ochotni se věnovat opravám 'vintage' obecnýho kovu, a při té příležitosti udělat těm věcem třeba i generálku... ideálně věnovat se jim s péčí, jako kdyby to obecný kov nebyl :/

udělala jsem dávno někde právě blbou zkušenost s opravou - bylo to trochu odbytý, a chtěla jsem se tomu do budoucna vyhnout... což z toho, co píšeš, začíná dávat bohužel smysl. šlo taky o drobnosti, přetržený řetízek u visících náušnic o.k., nebo utrhlý poutko na přívěsku 925 (klasická devadesátková 'sanu babu' styl produkce)... prostě přesně sentimentální hodnota. a třeba když je tam kámen, tak si to čistit netroufam, tak to mne taky potenciálně zajimá. je to spíš ilustrační příklad teda...
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ZOOEY: co znamená "vyčištění" & čeho přesně? vyčistit skoro cokoli zvládneš doma, ale velmi záleží na materiálu, typu osazení, kamínkách, stavu.

opravy bižuterie jsou trochu problém, zlatníci s obecným kovem moc nechtějí dělat, ale i tady záleží na tom, co přesně myslíš "drobnou opravou".
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ahoj, prosimvás holky (a kluci:) kam dáváte věci na drobný opravy/vyčištění (ideálně v rozumným poměru cena/výkon + praha, případně střední, jižní čechy...)

jde spíš o sentimentální hodnotu/bižuterie po babičce apod. než o ňáký klenoty, ale vlastně... tím spíš. díky moc! snad ne úplně ot
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    RANDOM_NIGHT: to abych si nějakej pořídila!
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    NANTHEI: Začíná sezona broží na kloboucích!

RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    NANTHEI: dostala jsem darem šneka a je fakt parádní.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    co se mi taky líbí, kromě všech těch starožitných nebo stříbrných minimalistických broží, jsou tyhle 3D tištěný ze studia Jsem.
    mají obláčky, mikroorganismy nebo takovýhle kapsle.
    a stojí to max pár stovek.

Autorské šperky z 3D tisku a oceli | JSEM.studio
    https://shop.jsem.studio/

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    NANTHEI: některé jsou nádherné
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    začíná to vypadat, že muži na red carpet bez brože ani nesmí, a ne že by to bylo špatně.

The Most Jaw-Dropping Men’s Jewelry Moments at the 2026 Met Gala – Who Wore What Jewels
    https://whoworewhatjewels.com/the-most-jaw-dropping-mens-jewelry-moments-at-the-2026-met-gala/

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    a když potřebujete jenom něco úplně pidiaturního, a když ty granáty k Zaklínačovi tak dobře jdou.

toss a brooch to your witcher ♥︎

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ZLOKOCKA: jasný, ale já právě v létě večer nenosim nic navíc, a sako ani nevlastním:)
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    NANTHEI: To mas pravdu, ale aspon vecer na sako si to neodpustim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam