Takze Pecina rozhodl, ze vsichni policiste jsou nadlidi a zaslouzi ochranu za nase penize. Obavam se, ze se v cecham muze touto cestou velmi rychle dojit k zasadnim stretum s policii, kde uz to nebude DS (o jejiz nahlou radikalizaci se taky mohl nekdo postarat), ale bude hromada nas mladych. Vysledek je dost s otaznikem a mame spojence, kteri nam jiste prijedou radi bratrsky pomoci (mnozi to jiz udelali pred 40 lety)...
Zasadnim problemem hned pote co by nastal stav, kdy to oficialni mista vzdaji bude rozkol tech, co stoji proti stavajicim politikum - jsou nas dve radikalne odlisne party a pak mnozi, kteri stoji nekde uprostred. Jedni jsou presvedceni, ze za ne ma vsechno udelat stat, prosazuji vicemene komunistickou utopii s nejakou tou kosmetickou upravou. Druzi budou razit minimalisticky stat s vedomim, ze cim je stta silnejsi, tim snaze jej lze zneuzit a sebelepsi politik tu neni navzdy. Prvim se bude argumentovat tim, ze uz to tu bylo a druhym tim, ze prece nejde chudaky obcany nechat jen tak napospas volnemu trhu, kde by se museli postarat sami o sebe.
Takze se obavam, ze nezavisle na tom, jak hluboce bude vypadat revolta skoncime zpet v nasem bananistanu, kde volena reprezentace slouzi tem, co plati nejvic. Ano, to uvedomeni, ze bud eutazen obojek je spravne, dodavam, ze si moc nedovedu predstavit situaci, ktera by vyustila jinak a to nezabvisle na tom, kdo nakonec vyhraje.
Jako jedinou alespon mirne realnou cestu vidim rozmozeni se tohoto typu protestu do vice zemi, znemozneni toho, aby se politici vzajemne podporovali. Jak tak vidim, kdo dnes stoji za nazory, ktere mi prijdou alespon mirne inklinujici pricetnosti, obavam se, ze volbou nekterych mensich stran nedosahneme vubec niceho - ve vetsine z nich jsou politici, kteri uz se stihli behem predchozich dvaceti let odkopat jako grazlove smejdi, zlodeji a podobne, procez nevidim duvod, proc by jimi reprezentovane strany mely delat jinou politiku nez ty soucasne. Zaroven je mi vcelku smutno z kamaradu, kteri jsou tou ci onou malou stranou nadseni a jsou schopni ji hajit stejne jako mnozi ten dnesni stat, jeho prohnilost a dalsi posilovani centralni moci.
Priznam se, ze cim vic nad tim premyslim, tim mene vidim vychodisko, ktere by mohlo skoncit dobre. Kdyz tak probiram tu nasi "novou" politickou scenu, rikam si, jak moc prohnili jsou libertariani v dalsich zemich a zda ma vubec smysl je brat vazne.
Zalozeni nove strany? Tim se muj vstup celkem uzavira - nejsme ve svych politickych nazorech konzistentni, aktualne se krehce drzime pospolu ve jmenu spolecneho nepritele, coz je vzdy snazsi, nez spolecne resit realne problemy a uvazovat o budoucich resenich. Stranu bez jednotneho politickeho nazoru uz uvazuju celkem dlouho, stranu, jejimz kredem je osobni odpovednost jednotlivcu a vnitrni otevrena diskuse. Jenze tuhle stranu lobisti roztrhaji na kusy, sam o sebe bych se asi moc nebal - neni mne ani moc cim vydirat a pohrdani penezi uz jsem predvedl nekolikrat - ale bude mi to nekdo verit? A sezenu dost stejne kvalitnich lidi? Znam mozna dva, u kterych jsem si jist, ze jsou alespon stejne pevni jako ja, to je malo.