• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENVibe coding
    Diskuze věnovaná vibe codingu. Někdo ho nenávidí, jiní ho milují. Je to jen buzzword, nebo budeme za 10 let všichni vajbkódovat?

Cílem diskuze nebude flame, ale praktické rady a ukázky. V práci AI a obecně vibecoding pomalu začleňujeme do procesů, protože správné použití zdá se skutečně může určité flows dost zrychlit a usnadnit. Pokud se teda člověk nedostane do loopu.

Jak ho používáte vy?
    rozbalit záhlaví
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    STEMBUS: Je to cool ale ten zvolený jazyk mluvy je otřesný. Taky by pomohlo, kdybys do reportu dal pravidlo, ať to trochu lépe strukturuje do více odstavců, ať to není jen masa textů :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PECA: Co se tyce vystreleni nahoru, zde to bude podle mehjo dost 50/50. Ted se zacina zjistovat, ze datacenter je postavene enormni mnoztvi, kazdy se veze na vlne AI. Meta to ted presvihla a zjistila, ze ji ty datacentra jsou k hovnu a pocitaj s tim, ze je budou pronajimat - neco jako elon -> antropic... Nekde se uz diskutuje o prvni praskline v Ai bubline, jestli je to pravda... nevim... nejsem expert, ale neco se bude dit.

Nerikam tak ani tak, ale na ma slova dojde :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PECA: Hele uprimne co mam vyzkousene, lokalni dedikovane AI na takove hrani si, kdyz tam nepochodim, tak nejvic mi vyhovuje deepthinking od copilota a kdyz ten s necim nepohle nebo se zamota, tak prechazim na claude. Vesmes to pouzivam na analyzu dat, dokumentace a pripadne nejake security bulletiny. Vse pekne ozdrojovane a pripravene k tomu, abych si to prosel a nemusel nikde nic moc hledat. Neni to 100%, ale efektivitu jsem zvysil. Musim rict, ze Copilot me obcas mile prekvapi co vymysli.Pokud potrebuju nejaky rychly script, tak copilot postaci.
    PECA
    PECA --- ---
    Já si pod vibe codingem tedy představuji spíše projekční, architektonickou a orchestrační činnost. Tedy jenom jakési vedení AI k naplnění cílové myšlenky bez patlání se s kódem.

Byť teda, kdybych tomu kódu nerozuměl, tak mi tam AI občas pošle slušné hověziny. Což je dané tím, že nezná ucelenou koncepci projektu a jenom se odpíchne od kódu, který ji napadne projít a z toho něco vypotí. Takže občas navrhne opravu, která by něco rozbila, nebo změnila či posunula požadovanou funkčnost mimo mísu...
    PECA
    PECA --- ---
    PUBLICURINATION: No spíš public. Lokální model nevím, na čem bych trénoval a běhal. My v práci reálně používáme github a copilota. Ve VS Code to lze provozovat na lokálním projektem (složkou na disku), ale posílá si to data ven a inference běží v cloudu pochopitelně. Prozatím to stojí několik stokorun měsíčně. Otázka, kdy vystřelí cena nahoru, nebo se jinak změní paradigma práce s AI/LLM. Ale v mnoha ohledem mě to překvapuje a je to nápomocné. Nicméně to co dělám není ani tak "vibe coding" (tedy alespoň co si o tom myslím), jako spíše takový otrok na (nudnou) práci s kódem a hledání chyb, které by člověku zabralo mega času v debugu a on to prakticky vyčte z kódu (neuvěřitelný).
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PECA: to byl vtip, proste zivot ve meste bude vzdy hlucnejsi, ale mapa nejake prumerne hlucnosti urcitych casti by byla zajimava, ale casem ta heatmapa bude vsude cervena, protoze je to proste mesto a kazdy urcuje hlasitost zvuku hodne subjektivne a co je pro nekoho norma pro nekoho muze byt teror. Jako rozeny prazak me to spis pobavilo, sry no offense ATOMINATOR:

Topic: myslis lokalni AI?
    PECA
    PECA --- ---
    PUBLICURINATION: Jestli to nebude tím, že sanity ty houkačky zapínajuí až v případě potřeby a tedy u nemocnice zpravidla nehoukají. U nás tedy třeba jenom "prohouknou" řidiče, když přijíždí na zaplněný kruháč a potom až dál od nemocnice, když je špička potřebujou být poznat a uhnout.

Back to topic. Používáte na vibecoding nějaké free modely? Úplně nemám nějaké big aims před sebou, ale asi bych něco zkusil, spíše pro zábavu.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    QWWERTY: hah pekny, ja to nemyslel nikterak zle, jen jsem tim chtel naznacit, ze pristup k tvorbe neni nikterak originalni. Tohle je stejne jako bych vytvoril nejakou sdilenou mapu na google maps a hodil odkaz na nyx at si kazdej hodi pripinacek. Kdyz na to clovek klikne tak tam ma faboirky den za dnem, ale zadny celkovy prehled nebo nejake statisky. Zaroven to proste vypda blbe kdyz jsou faborky jen okolo holesovic a letny. Me by se libil pristup vic analyticky, ktery pracuje s verejnymi daty (asi nebudou nejaktualnejsi) ministerstev nebo zpravodajskzch portalu a buh vi co jeste, urcite bude vice moznych zdroju. To by mela byt za me pridana hodnota. #nazor
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PUBLICURINATION: ona je uz docela dlouho na trhu i automatizovana varianta. akorat ma takovou dystopictejsi prichut
    Deployment of Controversial Urban Sensor System Aided by Aggressive Lobbying - The Intercept
    https://theintercept.com/2015/03/26/rapid-deployment-shotspotter-controversial-urban-microphone-system-aided-aggressive-lobbying/
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    ATOMINATOR: hele nevim spolu s tim komentarem to pusobi tak nejak detinsky. To jako az uslysim jak piskaj gumy, tak mam identifikovat azimut a zamalovat polohu do mapy? To je jako ono jo? jako spolu s claude bys mel tu mapu naplnit uz jen z verejnych zdroju. To je lame sry
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    PUBLICURINATION: V pohodě, chápu, že to není pro každého. Doporučil bych to nechat zapadnout v prachu, čím méně pozornosti se tomu dá, tím se můžeme posunout dál. Já si na tom alespoň něco vyzkoušel. Byla to jen reakce na určitý problém, který se řeší v různých FB partách v rámci Prahy.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    tyve a co teprve ty lidi co bydlej u nemocnic takovej houkackovej teror jsi nezacil
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    ATOMINATOR: a mame opet o dalsi zbytecnou aplikaci navic
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Teď jsem s Claude během večera spíchnul tenhle web, protože jsem si všimnul, že lidi v Praze čím dál víc řeší túrování motorů, hlučné závodění po Praze, driftování apod. Tak jsem udělal Mapu zvukového mototeroru pro všechny, kteří by se v noci rádi vyspali a nechtějí si kvůli tomu propíchnout bubínky a zazdít okna do ulic.

(Mapa samozřejmě nic neřeší, ale vizualizace problému může donutit konat zastupitele a policii.)

Mapa zvukového mototeroru – Praha
    https://spanek.mojevolba.cz/
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    afaik se to deje celkem bezne kdyz se kontext dreni moc dlouho.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    MRTVY_KENNY: Občas ty agenti halucinujou, protože jsou právě na public datech. Dost často se mnou začne mluvit slovensky, maďarsky nebo se z CZ kompletně přepne do EN. Kolegové občas vidí i ruský znaky...
    KEJML
    KEJML --- ---
    MRTVY_KENNY: Zase tak mne to nepřekvapuje. S Google sheets konretne nedělám, ale v minulosti, když jsem hledal něco ohledně programování, tak mě občas Google hodil na čínský diskuzní fóra (neb názvy funkci nebo chybový hlášky jsou anglicky).
    Gemini je holt trénovaná na public datech, tak zjevně zabrousila do stejnejch vod, naučila se i na tom a takhle ji tu může ujet.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    takova imho zvlastni vec - s gemini resim vzorec pro google sheets, ten mi ho vygeneroval, ale hazel chybu, tak mu to vracim a on tam normalne utrousil cinske znaky.. translator rika, ze preklad je "set up"..

trosku me prekvapuje, ze gemini dokaze udelat chybu pri reseni ukolu ohledne google sheets a jeste mi tam propasuje cinske znaky.. (s gemini komunikuju anglicky)
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    LUCIEN: Osobně mám credentials v https://infisical.com/ a to ve finále i lokále a tahám si je per služba do dockeru separé účelovým containerem
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Teď jsem narazil na https://varlock.dev/ a použití je fakt simple a hned se mi dýchá o dost líp... Používáte, resp. jak řešíte zabezpečení .env atp?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam