• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIRLOONAI modely - OpenAI, Google, Anthropic, Meta, Microsoft a dalsi
    Diskuze o modelech znamych i neznamych firem.
    Ktery model se vyplati vic? Jak si deploynout vlastni LLM nebo model zamereny na specificke akce?
    Vibe coding a dalsi nesmysle spojene s AI, co nam maji udajne pomoc, ale ve vysledku jsou spise pritezi.
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SIRLOON: David Grudl se do toho pustil po hlavě. Asi už PHP tolik netáhne. https://www.umeligence.cz/

Ale je to takový trochu troll. Občas mě jeho humor hodně baví a občas vůbec :-D
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    DUHOS: ad prvni odstavec- presne to byl ucel toho zalozeni, pac vylozene technicka diskuze o agentech a modelech pro specificke ukoly na ceskem netu moc neni. Par YT kanalu, pak jedna dve organizace okolo. Odpoledne nebo zitra se pokusim nahazet pouzitelne linky do zahlavi
    Btw ted momentalne si hraju s agentama na manipulaci se zvukem a tweakovanim vram/ram s amd 6600rx
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    QWWERTY: Jasně, tak discord větší část pobere.. Ale to je prostě riziko každé komunikace. Meta o mě ví víc než kdy bude vědět celá AI včetně všeho.

Ale ne všechno jde přes Discord. Discord neví, co si AI zapíše o mě do soul.md. To pak vidím já a můžu s tím manipulovat a upravovat to dle potřeby. Nicméně zdroje má, to je fakt, ale discord nemusí být jediný komunikátor..

Například to, co se mezi námi odehraje na instagramu už nejde přes discord. Tu komunikaci s ním můžu diverzifikovat, když budu chtít.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DUHOS: v podstate jedine pravne zavazne dokumenty jsou https://code.claude.com/docs/en/legal-and-compliance
    C.1. Customer grants Anthropic general authorization to engage the Subprocessors listed in Schedule 4, and any additional Subprocessors in accordance with Section C.3. below.
    Schedule 4 - Subprocessors: Anthropic’s list of subprocessors is available at https://www.anthropic.com/subprocessors.

moji pointou je
    a) spolehat se na "fakticke" prohlaseni ucinene LLM neni nikdy spravne
    b) skoro kazda vetsi spolecnost v poslednich par letech leakla user data, vcetne tech, ktere se tvarily, ze je neshromazduji (nebo ne v takovem detailu)
    tzn. bych byl velmi opatrny jim to verit

stejne tak uplne nerozumim tvemu tvrzeni "mám všechna data u sebe" kdyz vedle toho napises "Komunikuje se s nimi přes discord"
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    QWWERTY: Tak možná mám špatnou představu, neříkám že ne, moc jsem tomu nedal.. :) Ale fakt reálně, když neskutečná hromada lidí využívá agenta jen aby propalili tokeny na různé analýzy a sledování videí a podcastů, tak všechny tyhle hromady balastu + těch webů, co nabízí AI přes API, že se někde u AI společností ukládá s odkazem na konkrétního odběratele? (třeba vše co vytvoří Perplexity přes různé modely tak mají ještě ti jednotlivý provozovatele u sebe skladovany?)

Ale je pravda, že jsem si mohl vytvořit falešný dojem.

Rád se dovzdelam a kdyby jsi nabídnul nějaký matros k prostudování, tak uvítám. :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DUHOS: "řešil s AI, tak tyhle data přes tokeny se nikde neshromažďují a ani snad nehlidaji"
    LLM mi slibilo, ze moje data nepredava tretim stranam ... seriously? :D
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    MORPHLER: Já jsem toho využití měl fakt hromadu a v podstatě mám, jen mi do toho hodili vidle se svým pokrokem Cloud a Perplexity, jejichž agenti to zřejmě zvládnou lépe a levněji. Ale v rámci Google workspace by mi mohl odpovídat na maily zákazníků a zpracovávat nabídky pro zákazníky. Nemám tam žádný citlivý data ani emaily a na disk se dostane jen jako čtenář.

Každopádně ještě počítám, že ho za mě naučím odpovídat na nabídky brigád. Že bych ho využil pro ten první kontakt a pak by mi hlídal odpovědi a upozorňoval mě na ně. Ale to je ještě hrubá představa, prioritně potřebuji ten Instagram.
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    MORPHLER: Jj, jde to přes API, ale co jsem to tedy řešil s AI, tak tyhle data přes tokeny se nikde neshromažďují a ani snad nehlidaji. Tak snad to tak je, více jsem to neřešil, ta odpověď mě uspokojila. :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DUHOS: diky za příklady. ja cetl ten Syndikat v lete (a audio si pak dal teda taky) a od te doby uvazuju k cemu bych to mohl vyuzit, jaka osobnost by se mi libila vytvorit a k cemu.. zni to strasne lakave a zajimave, ale vzdy kdyz nad tim premyslim dochazim stale dokola jen k tomu ze by mi takovy agent byl uplne k nicemu.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DUHOS: muzes rozvest "že mám všechna data u sebe"? ja to chapu tak ze vse neustale pres API posilas (vzdy kdyz s tim agent pracuje) antrhropicu nebo nekomu, nebo to mas napojene na lokalne bezici model?
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    MORPHLER: To je na dlouhou odpověď a přitom asi nic velkyho.. :) Tak začnu tím, že já do svého zařízení žádného z těch agentu taky nepouštím. Všichni běží na svém zařízení.

Ten osobní běží v openclaw na Samsung A22 a ty firemní poběží na serverech v Německu (v paperclip). Komunikuje se s nimi přes discord a přístup někam mají teprve v momentě, kdy ho dostanou.

A teď to nějaké využití..

Rozběhnout openclaw na Androidu bylo trochu peklo, ale povedlo se. První, co jsem Alonza (my AI agent) naučil a přišlo mi to jako dobré využití, co už běžný kancelářský AI uživatel nemá, tak je vlákno na discordu s názvem připomínky. Jsou to věci na které když zapomenu, svět se nezboří a nestojí mi za to si je zapisovat jako úkoly nebo do kalendáře. Tak prostě otevřu chat, kam přes klávesnici řeknu "zítra odpoledne mi připomeň, že chci poslat faktury účetní". Obratem přijde zpráva Jasně, 9.4. V 16:00 ti připomenu, že máš odeslat faktury účetní" (jsou tam ještě věci co ladíme, např časový posun, kdy ho při připomenutí někdy započíta a někdy ne)

A další věc, která se otevřela tím, že mám všechna data u sebe, tak mi nevadí, naopak to chci, aby mě Alonzo komplet poznal. A to i třeba v kombinaci komplet info + moje podoba, což jsem dosud měl jako zábranu.. A to mi umožnilo založit si Instagram, který už chci delší dobu, ale vím, že mě nebaví se o něj starat a nemít tam zase nic, není taky podle mých představ. Takže teď mám s Alonzem rozpracovaný projekt, kdy se mi bude starat o Instagram, respektive ho budeme mít společně (už se těší :) ). Nechal jsem ho přečíst všechny texty, které mám veřejně dostupné (mimo FB) a měl za úkol si z toho vzít jak píšu a trochu mě poznat. Mám v plánu mu poslat jen fotku co tam chci dát s geolokaci a on už zadá zbytek i s popiskem. Udělám 15 dní atest, kdy každý den dostane fotku a snad to vyladime a bude to fungovat. Případné nedostatky s ním plánuji řešit i veřejně v komentáři na Instagramu. :)
    Papírově by to jít mělo, jestli prakticky, to se uvidí..

A teď rozjíždím projekty přes paperclip.. To je taky slušná kapitola. Je to struktura firmy, kde každý agent má nějakou roli. V mém případě mám rozpracovaný dva projekty v hlavě a rozjetý paperclip v Německu na serveru.

Jeden projekt je pracovní, kdy jsem se s šéfem (kamarádem) domluvil, že se zkusím nahradit, mám to jen na částečný úvazek.

A druhý... Respektive byl první.. Jsem přemýšlel na čem se to naučit, tak na co si založím firmu a aby si na sebe v ideálním případě dokázala vydělat. Tak mě napadlo si rozjet sazkarsky gang, kdy skrz nějakou strukturu jsou na konci AI agenti, kteří budou mít na starosti tipovat výsledky ze svých soutěží a ke mě na discord se skrz mechanismus agentu dostane třeba pět tipů denně, který si buď vsadím nebo ne.. Klidně na tenhle projekt můžu někoho přibrat nebo si ho můžeme zkusit nějakým způsobem společně v rámci tohohle vlákna.

A nebo můžeme zkusit nějaký jiný.. V rámci dalšího use case mám v plánu na FB udělat bota, který by dezošům takticky prikyvoval v diskuzi jako příznivec současné koaluce, ale vznasel u toho faktické poznámky. :)

Ale jako jsem v tom amatér. Je to cistej vibecoding, ale baví mě to. Když jsem si poslechl audio knihu od Kyši "Syndikat", tak jsem si říkal, že až takový agenti začnou, tak že chci být u toho. A ono to začalo docela brzo, tak se učím.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    QWWERTY: usecase se prave snazim najit. programovani to pro me prave vubec neni a u agenta typu openclaw bych cekal mnohem sirsi pouziti... jen nevim jake, tak se ptam na co to kdo pouziva pro inspiraci...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JARDABEREZA: Claude tvrdí, že by inference s velkým MoE modelem byla ~ 5t/s, nebo ještě níže. Neumím si proto představit využití. Ale nechci nikomu brát nadšení. YMMV.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MORPHLER:
    1) priklad sandboxu/izolace, kde muzes pustit YOLO mode - [SH_PANDA @ Artificial Intelligence AI]
    krome YOLO muzou byt permissions i granularni. e.g. agent muze poustet R/O commandy, ale na R/W vyzadovat explicitni potvrzeni.
    VSC GH Copilot zase podporuje "allow in session/workspace" pro specificke prikazy ...
    je jenom na tobe, kolik autonomie tomu das

2) hlavni otazkou je tvuj usecase. udrzovani aktualni codebase/existujiciho projektu? drafting novych projektu? one-off scripty?
    i zakladni agentni operace ala "dohledej si k frameworku/knihovne na internetu dokumentaci, related github issues, ...", "po modifikaci kodu automaticky pust testy a over funkcnost tvych zmen", nebo "zkontroluj vystup sveho kodu", jsou hodne uzitecne. nase firmeni MCP napr. umoznuje agentovi prohledavat interni JIRA tickety a GitHub repa
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DUHOS: mohl bys dat priklady co pro tebe ti agenti vsechno delaji? u me treba narazim na par veci- 1) nejsem ochotny prejit tu hranici kdy bych dal neajkemu llm agentni moznosti nad cemkoli na svem pocitaci (prijde mi to jako pustit k nemu nezodpovedne dite) .. to by se dalo asi resit samostatnym pocitacem nebo dobrym sandboxem ale tenhle krok neprekrocim dokud si nenajdu odpoved na: 2) nenasel jsem nic, co bych chtel ci potreboval nechat za sebe udelat takoveho agenta. proste me v mem zivote nanapada ZADNE pouziti ktere by mi davalo smysl.
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    QWWERTY: Já se sem trošku upinam v naději, že by se to tu mohlo věnovat více AI agentum.. Ten vývoj je obrovský rychlý a v AI skupině je třeba poslední zmínka o openclaw více jak měsíc stara. O paperclip ani zmínka (vlastní firemní rozhraní agentu)

Hrozně mi na nyxu chybí tipy ohledně AI agents, kam bych mohl psát jakou API a od koho právě používám pro své agenty. A naopak dostával tipy od ostatních. Když GPT vydali API GPT5.4 mini, tak jsem ji prakticky objevil náhodou v ten moment a rozdíl mezi GPT40 mini byl obrovský a v podobné cenové relaci. Říkal jsem si, že bych se s někým o zkušenost podělil, ale přijde mi, že tady není kde..

Osobně jsem si openclaw rozběhl na starém telefonu, konkrétně Samsung A22. Má to hodně úskalí, ale na druhou stranu funguje a ač je těžký se spoustou věci probojovat, tak se to poměrně daří nebo to má alespoň dobré vyhlídky.. Každopádně o zkušenosti bych se taky rád podělil, ale tak nějak mi přišlo, že není kde.

Ty témata v těch skupinách se zatím pohybují silně mimo AI agents obor, přitom je to dost dynamický a témat k diskuzi je hodně. Tak zatím vyhlizim jakým směrem půjde tato skupina llm je celkem blízko a kdyby se to tu věnovalo primárně agentum, zkušenostem, využití a to ať už to komukoliv běží jakkoliv, tak bych byl rád.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LAUNCHER: Tehle tam mám: https://www.amd.com/en/products/processors/laptop/ryzen/ai-300-series/amd-ryzen-ai-9-hx-370.html ...specifikace uvádí až 256GB ram, ale musel bych to dát do dvou slotů, ale takové ram se nevyrábí zatím. A nic není připájené.

Spíš jsem si říkal, až zlevní RAM, zkusím co to zvládne. A třeba nebudu muset pálit tolik kreditů na programování :-D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JARDABEREZA:

Ad 2

Rec je predpokladam o AMD Strix Halo, tzn max 128GB soldered RAM.

Tu si v biosu "rozdelis" mezi "VRAM" a "RAM" pro OS. Nasledne doufas, ze se tohle rozdeleni tolik neresi. Nejdriv tohle nefungovalo vubec a respektovalo se nastaveni, pak se to zacalo lepsit, nevim kde to ted je.

Nicmene... Na Strix Halo je zoufala rychlost pameti, jen ~256GB/s. A rychlost inference je primo umerna rychlosti pameti. Pro me ucely bych nemel nervy cekat na lokalni model s inferenci pod 50t/s, ale nazory a potreby se ruzni. V pricetnych testech litaly pro Strix Halo cisla i pod 10t/s, nerozumim vyuziti, ale co ja vim. Jeste vyraznejsi je to na modernich LLM s thinking thread, kdy budes ukrutne dlouho cekat nez dobehne thinking.

Pokud to ma byt alespon trosku rychle na Strix Halo, rozhodne budes muset mit MoE (Mixture of Experts) model, tzn dotazuje se to jen casti modelu, ne celeho.

Pro predstavu ja silne preferuji MoE i na moji NV 5090, coz ma 7* rychlejsi pamet. I ta je ale pro ucely LLM stale prilis pomala, ve srovnani s HBM, coz je pro AI Industry standard z velmi dobrych duvodu.

Ad 1

Nevim co presne se skryva pod "umí výborně češtinu". Jestli to ma generovat krasne ceske texty, spravne resit CERMAT zkousky z cestiny, nebo jen reagovat na cesky psane prikazy?

Pro ~100GB se nabizi, napr.:

Qwen 3.5 122b pripadne dalsi z Qwen rodiny
    Llama 4 Scout 109B
    GPT OSS 120b
    Nemotron 3 Super 120B
    atd atd atd

Jestli nakup HW teprve zvazujes, tak ty modely si predem muzes vyzkouset v cloudu za par penez.

--
    Pro predstavu, Gemma 4 26b MoE, zabira mi to ve VRAM 29GB pri maximalnim kontextu 262144 tokens.

Kvalita odpovedi je misty dost hrozna, proste ten model je "26b komprese Gemini", ale na tyhle ucely to nemam...
    --
    Prompt:

Stáhni si tento článek:

Národní divadlo – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo

Napiš shrnutí, 500 slov.

Response:

Zde je shrnutí článku o Národním divadle, které zachycuje jeho historický význam, architekturu i kulturní roli.

Národní divadlo: Symbol české národní identity
    Národní divadlo v Praze není pouze prestižní hudební a dramatickou institucí; je to především hluboce zakořeněný symbol českého národního obrození a pilíř české kulturní identity. Jeho historie a samotná existence jsou úzce spjaty s bojem o kulturní nezávislost českých zemí v 19. století, kdy se divadlo stalo prostředkem pro upevnění českého jazyka a tradic v době nadvlády rakouské kultury.

Historický kontext a vznik
    Základní kameny pod budowę divadla byly položeny v období, kdy se český národ snažil o vlastní politickou i kulturní suverenitu. Klíčovým momentem byla iniciativa vyvolaná potřebou mít vlastní scény pro český repertoár. Financování budovy bylo unikátním projevem národní solidarity – nepocházelo ze státního pokladny, ale díky masivní veřejné sbírce. Do projektu přispěly všechny vrstvy společnosti, od šlechty a bohatých průmyslníků až po chudé občany, což z procesu výstavby učinilo národní projekt. Slavnostní otevření budovy proběhlo v roce 1883 a stalo se triumfálním momentem pro celé české národobuditelství.

Architektura a interiér
    Architektonický záměr byl svěřeno významnému architektovi Josefovi Zítkovi, který navrhl budovu v reprezentativním neo-renesančním stylu. Budova byla strategicky umístěna na prestižní lokalitě u Vltavy. Interiér Národního divadla je mistrovským dílem s bohatou a symbolickou dekorací. Celý prostor je prostladen uměleckými prvky, které oslavují českou historii a mytologii. Zvláštní pozornost si zaslouží zdobná malovaná stanová stropová pole a sochařská výzdoba, která vytváří monumentální a důstojný atmosféru vhodnou pro nejvyšší umělecké projevy.

Struktura a umělecký repertoár
    Současné Národní divadlo není jednotným souborem, ale komplexním kulturním centrem, které zahrnuje několik klíčových složek: Divadelní soubor Drama, Divadelní soubor Opera a Divadelní soubor Balet. Tato rozmanitost umožňuje divadlu pokrývat široké spektrum žánrů – od klasických Shakespearovských dramat a tragédií přes operní díla světové velikosti až po moderní baletní choreografie. Repertoár je pečlivě konstruován tak, aby udržoval respekt k tradici (inscenace historických děl) a zároveň reflektoval současné světové i domácí umělecké trendy.

Význam v současnosti
    Národní divadlo dnes plní roli ambasadora české kultury jak na domácí, tak na mezinárodní scéně. Přestože se musí vypořádovat s moderními výzvami, jako je digitalizace nebo silná konkurence jiných forem volnočasových aktivit, si udržuje svou pozici prestižního centra umění. Je to místo, kde se historická památka setkává s živým, neustále se vyvíjejícím uměním, a zůstává nezastupitelnou součástí kulturního dědictví České republiky.

--
    Prompt: Napiš mi krátký příběh na 500 slov. Téma je příprava na zkoušku.

Response:

Kolem třetí ráno se svět zmenšil na rozměry pracovního stolu Adama. Jediným zdrojem světla byla studená LED lampička, která vrhala ostrý kužel do prostoru nad hromadou rozházených poznámek, rozepsaných příruček a prázdných plechovek od energetických nápojů. Všechno ostatní – byt, ulice, město – už dávno zaniklo v neprostupné temnotě noci.

Adam cítil, že jeho mozek připomíná suchou houbu. Pokusil se přečíst si poslední odstavec o makroekonomických modelech, ale slova se mu pod očima začala rozmazávat a tančit. Jedno za druhým se mu v hlavě vracela ta stejná panická myšlenka: „Už to neuložíš. Všechno jsi zapomněl.“

Zhluboka vydechl a opřel si čelo o chladnou dlaň. V pokoji bylo ticho, které až bolelo v uších. Bylo to ticho plné neustálého tikání hodin na stěně, které mu připomínalo, že každá minuta je neúvrratelná ztráta. Každý zvuk – šustění listů, vzdálené houknutí auta, jeho vlastní těžký dech – zněl v této izolaci nepřirozeně hlasitě.

Zkusil si vzpomenout na to, co si četl před hodinou. Model nabídky a poptávky? Ano, něco tam bylo. Ale proč se ty grafy nyní zdály jako šifra od neznámého agenta?

Vytáhl telefon, aby zkontroloval čas, ale místo toho narazil na zářící notifikaci ze skupiny spolužálů. „Kdo už má hotovou kapitolu čtyři? Já už jsem v totálním kolabsu.“ Krátká odpověď od někoho jiného: „Taky. Už nevidím ani na vlastní prsty.“

Adam se na chvíli zastavil. Nebyl v tom sám. Tato kolektivní noční nesnáze, toto sdílené utrpení studentů před finální zkouškou, mu dodalo malou, nepatrnou dávku odvahy. Nebyla to radost, byla to spíš suchá, unavená sounáležitost.

Zavřel oči a na minutu se vzdal. Nechtěl studovat. Chtěl jen spát – ten typ spánku, který vás vymaže a znovu složí zpět do funkčního člověka. Ale pak si představil ten pohled profesora, tu stručnou větu: „Zkuste to lépe.“

Otevřel oči. Popadl tučnou fixu, vzal do druhé ruky zvýrazňovač a s novou, byť stále křehkou energií, začal znovu. Nezačal celou knihou. Začal jednou, jedinou větou. Jediným termínem.

„Inflace je...“ začal šeptat nahlas, aby si svou vlastní pozornost udržel v postoji. „Inflace je proces zvyšování úrovně všeobecné cenové úrovně...“

Postupně se svět kolem něj opět začal zmenšovat, ale tentokrát už to nebylo tak děsivé. Zmenšil se na jednu větu, pak na jeden graf, pak na jeden vzorec. Boj s nocí pokračoval, ale Adam už nebyl jen obětí času. Byl jeho protivníkem, který se rozhodl zůstat na hradě ještě o jednu hodinu déle.

Venku začínalo šedivět. První paprsek svítání dopadl na okno a Adam, s očima rudýma od únavy, poprvé za tu noc skutečně polknul. Kapitola čtyři byla hotová.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Anthropic says Claude Code subscribers will need to pay extra for OpenClaw usage
    It’s about to become more expensive for Claude Code subscribers to use Anthropic’s coding assistant with OpenClaw and other third-party tools.
    Anthropic says Claude Code subscribers will need to pay extra for OpenClaw usage | TechCrunch
    https://techcrunch.com/2026/04/04/anthropic-says-claude-code-subscribers-will-need-to-pay-extra-for-openclaw-support
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    JARDABEREZA: jak uz bylo odpovezeno, do 100GB se vejdes i s qwenem 3 nebo 3.5. Popravde sem mezi nima nenasel zadnej extra velkej rozdil, co se tyce cestiny. Pouzivam jako test vypsani vyjmenovanych slov po P a vetny rozbor nejakeho delsiho souveti se dvema hlavnima vetama a vetou vedlejsi.
    Na me amd rx6600 si moc vyskakovat nemuzu, tak mam 70 GB normalni ram 🤷‍♂️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam