• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy staci to rozhodnuti, plan, nejaky cil nebo stav... a az prijde sila, pak uz budes aspon vedet, jak si to predstavujes.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: tak přemýšlím, přemýšlím už dlouho, ale nedari se
    Vajicka přijedou zítra.. kdyz nezapomenu, tak si kazdy týden pet uvařím na tvrdo a pres týden ujidam
    Sufle na zeleninou je ted prazdne a řeším to, potrebuji tam dát brambory, česnek, cibuli… pak tam bydlí okurky… ale jak na cibuli přišly ředkvičky i s listím, začalo to plesnivět a to už mi vadí.

Byť mam doma veci hromadu, tak mam přehled, kde co mam. Spise trpim, kdyz zasáhne nejaka vyšší moc a věc přemísti a nebo nevrati na místo, kde bylo umístěno.

Dnes toho na me bylo nejak hodně a taky padlo, ze proste snížit množství veci, znamena pulku toho vyhazet… zatim neni sila
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: jak se povedlo napechovat lednicku s vajicky, jidlem atd? premyslis aspon orientacne o nrjakych organizacnich pomuckach? doufam, ze si pak vzpomenes a pripadne prihodis nejakou fotku:)

ja si vezu domu jeste jedno damaskove povleceni... sou veci, kterym to misto najdu za kazdou cenu:D divala sem se a damasek 3000kc... to si fakt z vyplaty bliz mininalni mzde nez medianu standartne nedopreju a tak holt budu mit dve krasna povleceni nejakou dobu schovana...

a vubec se mi nedari drzet kuchynskou linku cistou. vcera jsem hledala sklenenou misu, nez mi doslo, ze ji muz pred rokem rozbil:D

a to mam celkem 3 misy, jednu obri a misto te sklenene 2 plastove... fakt se da zapomenout, ze to doma nemate a notnou chvili to hledat? da...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Jenom pro zajímavost
    What to read after "Decluttering For Dummies"
    Organizing For Dummies by Eileen Roth
    How to Fix Everything For Dummies by Gary Hedstrom

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Koupila jsem nedávno pár organizérů v Lídlu.
    Ne, že by ta lednice byla o něco míň narvaná, ale aspoň tuším, co kde mám.

Každopádně, až budeme předělávat kuchyň, nezbude koupit než trojkřídlou lednici (plus mrazák máme v garáži).

LADY_MYSKA: Když si na to někoho najmeš - máš jasný termín, do kdy to pak uděláš.
    I když budeš, dle vyprávění paní na úklid, které byly u nás, čestnou výjimkou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: to ani ne, spise se davaji, kde je zrovna misto a je ho malo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: s vysokou pravděpodobností je v té ledničce část věcí už po době trvanlivosti, a duplicity. které nenajdeš, protože nejsou u sebe. Fakt bych doporučila všechno povytahovat, rovnou vyházet, co je "po splatnosti", co je načaté už moc dlouho a nikdo to už nechce, zbytek rozdělit "svůj k svému", dopředu nejstarší, dozadu nejnovější, a udělat si v ledničce zóny. A košíčky na věci blbých tvarů.
    A rozhodně dokoupit tu jednu polici, nebo aspoň nasouvací šuplíček pod polici, něco jako:
    Nastavitelný organizér do lednice | Darky.cz
    https://www.darky.cz/nastavitelny-organizer-do-lednice

(první co jsem našla, neručím za eshop, ale něco takového)
    FIFI
    FIFI --- ---
    RUTHER: já se jen zeptám - v těch čárovejch kodech ale není na pípnutí, co kdy projde, to jsi si tam musel dopsat sám, je to tak?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: myslim, ze uklid = cisteni ploch. Zametani, umyvani.

mam dojem, ze LADY_MYSKA nepotrebuje nekoho, kdo by ji zametal, a vyhazet to nekdo cizi nemuze, rozhodovat za tebe.
    Mozna nekoho, kdo by ji zehlil. Nemas v okoli treba mandl? ale to predpoklada asi auto. Tam by to rychle vyresili za tebe aspon u nejakeho objemu veci.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Já nevím. Co znám ženy, tak si nechtějí nechat uklidit. Žádný názor na to.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: takhle to nevnimam, ja nejdrive potrebuji prebrat a dat věcem misto. Jako nejak mi nedava smysl sem nekoho zvát, aby mi tu uklidil, kdyz veci nemaji svoje misto, nejsem si jista, jestli ji chci a nemam spise premistit pryč/vyhodit

Neco jako by jsi si objednat zenskou, aby ti udelala pořádek ve skriny a určila, co budeš nosit a co vyhodit s tim, ze by šatník měla probrat o půlku veci
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: ja mam okna na jih, to je jeste horsi :D ale v panelaku bych zdechla, tam je vedro furt. ja ho mam jen v lete.

Nemas treba balkon? vajicka 2-3dny venku budou v pohode, do lednice je das pak, jak neco vyprazdnis. nebo jich tam schovas pulku a co nechas venku budes spotrebovavat prvni.

myslim, ze nutne potrebujes hranaty sklenice. mas hromady kulatych veci, takze spoustu mrtvyho prostoru.

LADY_MYSKA: Kolik vas doma je? musis varit tak slozita jidla?

nemuzes zvazit jine typy obleceni do prace? co se treba nemusi zehlit? ja nezehlim nic. Osobne mam k zehleni jen kalhoty na pohrby a pohovorovou halenku, ani jedno zehlicku nikdy nevidelo, dobre to vyvesim a neresim. Muz ma same kosile, dela hodne svatby, taky to nezehlim, jen hezky vyvesim. Dobre je mit pripadne materialy, ktere nevypada jako krave z **** po holem vyveseni.

Mozna, ze pokud je situace neudrzitena, tak uz nejses ve fazi co delat vic nebo lip, ale ses ve fazi, ze potrebujes ten problem snizit uz v okamziku, aby nevzniknul a odhlehcil tim, ze neexisutje.

RUTHER: jak tvoje rada najit si nekoho na pomoc vyresi problem s tim, ze je potreba dat do lednice vic veci, nez se tam vleze a ze je s organizaci lednice problem? to fakt nevyresi pani na uklid, ta mozna tu lednici umeje... tvoje mozna dobre minene rady jsou k necemu, o cem tu lide obecne vubec nemluvi.

Mozna ale nekdo na organizovani by pomoct pomohl, ale to neni "najmout pomoc na hodinu tydne" to zni dost jako uklizecka, ale spis jednorazovka, ktera pomuze se na to divat jinak.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: No to je to základní, že si nechceš pozvat nikoho do toho bordelu, aby ti pomohl ten bordel uklidil. Klasická hlava 22. Můžeš, ale vybrat 1 repré místo, na které se zaměříš, kam pozveš tu úklidovou firmu. A třeba u mne 20 metrů čtverečních bylo na celý den usilovné práce 1 člověka. S tím, že mi přišlo, že paní byla úplně vyčerpána, večer.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: abych si někoho mohla najmout, musím tohle všechno pretridit, dat věcem místo a pak případnou pomoc úkolovat, co a jak… tohle je na me.
    Pak tu je ještě varianta vsechno smect do pytlu a vyhazet. Tak nejak zacit od zacatku
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: No já bych řekl, že kdyby sis někoho najala na pomoc, třeba na hodinu týdně, tak se ti dost odlehčí. Osvědčilo se mi to, když už jsem nevěděl kudy kam.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: jsem v paneláku, tu chladněji neni a pokud nezačnu řešit klimosku, za pár let se tu úplně rozpustim, tak tu bývá horko ( všechna okna na západ).
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: ja se setrim, ale taky neni moc cas… tedy ted lezim a premyslim co s tim.. to pradlo je taky neudržitelné, kdyz peru kazdy den, to bych musela zehlit co tri dny a na to neni zatim moral a zase cas..
    Navic mi dost casu reze i vareni, tedy ne az tak vareni, ale priprava veci k vareni, snezene to je za 10 min….
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: vejce nech v pohode dva, tri dny venku, to se jim nic nestane, pokud mas treba misto kde je chladneji.

Jinak teda to je brutalne preplnena lednice... pises napr. "marmelady", nemuze byt vzdy jen od jednoho druhu nacata marmelada treba jedna? nebo jedna nejaka omacka?

nepremyslelas nad nejakymi podobnymi boxy? ze bys aspon vytahla vzdy cely box, tam mrkla co mas, prendala, zandala zpet do lednice?
    ala toto https://www.ikea.com/cz/cs/p/klippkaktus-ulozny-kos-do-lednice-pruhledna-80610993 mozna by to pomohlo aspon trochu treba drzet podobne potraviny u sebe?

nebo nejake stosovatelne boxy
    Potravinové úložné boxy do lednice | uspořádejto.cz
    https://www.usporadejto.cz/ulozne-boxy-do-lednice/

kdyz vidim, co tam vsechno mas, tak mas asi jen dve moznosti, proste tam toho mit mnohem min, nebo si poridit jeste lednici nebo vetsi lednici.. (vestavne byvaji mensi nez klasicke samostojaci a kamaradka si poridila americkou lednici a je sni hrozne spokojena, ze ma vic mista).
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Šetři se. Je to tak nejvíc na 2 hodiny denně, průběžně. Aby to člověka bavilo a měl dost sil.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: Nj, ale v paneláku a v dobe, kdy mrzne ani ne týden za rok nic moc

Tu je tak malá spíž, že se děsím, až budu dělat uklid tam… zatím doresuji ložnici, třídím věci v kuchyni a v obýváku řeším horu prádla na žehlení…

Maly byt a jeste méně úložného prostoru a hromada knih 🫣
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: No kdysi jsme dávali, v takovýhle kose, jídlo "za okno"... dvojitý okna, otevřeš jeden díl, druhý je zavřený, položíš, zavřeš první díl. Asi znáš.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam