• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: a moment co teprv to lozni... to je po tydnu taky nejak moc casto ne?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ELIZHANNAH: super, vcera sem prevlekla postel, su o krok napred!

dotaz - neni vymena rucniku 1x tydne moc?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: představ si balkonový/terasový dveře v rodině s menšíma dětma a/nebo slintajícím psem. Jednou za týden to vyleštit je skoro málo :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: smysl je "dát tomu deset minut". Ne víc, ne míň. Neuděláš všechno, jen to nejviditelnější a nejlíp dostupné. Bude to lepší, ne dokonalé.
    Pořádně se věnuješ jedné zóně týdně.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QWWERTY: mně to taky nikdy s těmi minutami nesedělo, když jsem se o to pokoušela. Zabralo mi to vždy víc času :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QWWERTY: jako že skleněnou výplň těch dveří
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ELIZHANNAH: "vyleštění zrcadel a dveří" .... wat? zrcadlo budiz (ale proc pokud neni spinave?), ale lestit dvere?
    vysavani jenom na 10min? wat? a to mam automaticky vysavac, takze mu staci jenom oddelat z cesty veci ..a i tak je to urcite na vic jak 10 min :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Teorie by mi šla, co? :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KRISKA: dneska by podle Flylady měl být pondělní restart domácnosti (povíkendová obnova domácnosti a nastavení domácnosti na nový pracovní týden). Cílem je zbavit domácnost největšího chaosu. Skládá se z následujících úkolů: výměna povlečení a ručníků, vyhození starých tiskovin, časopisů, letáků, vyleštění zrcadel a dveří, utření prachu, vyluxování. Celé by to mělo trvat zhruba hodinu, na každý z úkolů je asi 10 minut.

Kromě toho se i dnes dělají základní ranní a večerní rutiny vč. lesklého dřezu.

Asi bych si měla dát nějaké babysteps...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ELIZHANNAH: mozna by se dalo neco aplikovat i tady, zkusim si to pocist a treba se muzou delat "uklizeci dny" kdy se nahodi tema a kdo bude mit chut a cas by zkusil aspom meco ten den udelat. nekdy ta spolecna motivace da desne moc energie a chuti.

TRISSIE: jo, presne tak to vidim, jen si predstavim ten cas a prejde me chut zatimco pokud se to dari drzet na te denni bazi, je to desne prijemny... a pak najednou se to 1x nepodari a za tyden...

MOIRAIN: to se mi libi! :D
    pry pokud zena rika, ze ma vseho dost, tak lze:D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ACIDQA: kolik žena potřebuje párů bot? Ještě jeden!
    Já mám asi ehm...desatery, možná víc, lodičky Clarks.
    Pak mám asi desatery balerínky/sandálky Crocs a další boty
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: Jako souhlasím. Je nutné kontrolovat i příchozí předměty. Udělal jsem si, na zásoby jídla aplikaci. Foodina...
    Foodina
    https://apolloodilo.gumroad.com/l/foodina
    A scanováním čárovým kódům jsem sledoval, co kdy expiruje. Byly to dost zvláštní kombinace jídel, potom. Jako čočka se špagetama atp.
    Jinak je to také o koncepci... radši minimalismus s 10 předměty a prázdnými zdmi nebo feng šui... atp.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jako reálně, pokud a dokud člověk nezvládne do toho bordelu denně nepřidávat, tak nemá smysl snažit se odkrývat vrstvy. Teprve když si uvolní ruce tím, že ty denní věci jsou pod kontrolou, může začít pomalu odhazovat, a průběžně udržovat, co už odházel. A tyhlety motivační dámy, které začínaly z velkého chaosu, jsou fajn tím, že se člověk nepoměřuje s očekáváními "jak často utírat prach na horní hraně dveří", ale s "začni tím, že z nočního stolku odneseš skleničky a prázdné obaly od papírových kapesníků".
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELIZHANNAH: každej systém funguje jen v případě, že si to odpracuješ :-)

princip "končit den s prázdným dřezem" je dost univerzální a vždycky fungování domácnosti zlepší. "15 minut tomu dát můžeš" taky funguje. A "ten čurbes se tu neobjevil za jeden den, tak nečekej, že za jeden den ho vyřešíš" je velmi osvobozující :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: pomáhá to reálně? já jsem xkrát začala podle Flylady a zase toho nechala... nevím, jestli ten koncept je pro každého
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: v šestičlenné rodině se tam kolikrát nevejdou ani věci, co tam smí :-(
    (hrnce a další objemné věci, které zaberou hodně slotů, nepočítám vůbec, radši odmeju v ruce jeden hrnec než šest talířů, že).
    ale nádobí mě fakt netrápí, to mám zažitý a zautomatizovaný.

jinak, KRISKA, na tebe skvěle platí to, čemu Dana White říká "dishes math". Pokud zvládnout nádobí z jednoho dne trvá 10 minut, tak ze dvou dní to není 2x10, ale spíš 30minut, a ze tří dní hodina. Protože to není jen o tom, že odmyješ to, co máš ve dřezu, ale musíš si složitě dělat místo, věci jsou zaschlé a tak dále.
    Ovšem jen proto, že to třídenní nádobí zabralo hodinu, to neznamená, že čtvrtý den, kdy máš jen to nádobí za jeden den, to zabere taky hodinu. Ne. To bude deset minut.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QWWERTY: Právě těch nožů, dřevěných a nepřilnavých věcí je furt nějak moc 🙈
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    QUANTI: do mycky nedavam jen velkej plech na peceni, pac se tam nevejde a veci, co tam nesmi, tak tech je par. Dve panve, japonskej nuz, moka konvicka, viko termo hrnku a dreveny prkynko. Jinak tam davam vse, vcetne priboru s drevenymi rukojetmi a retro porcelanu, pac se veci maji pouzivat a co vyzaduje extra zachazeni ma smulu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QUANTI: "nebo tam nesmí" - takovy nadobi ma jenom 2 moznosti. bud prezije a nebo domu nesmi, protoze zvysuje mentalni a casove naklady na udrzbu
    veci jako noze, drevo, nebo neprilnave povrchy jsou akceptovatelna vyjimka, ale talire nebo plasty? adapt or die
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TANKIE_: Mně furt zbývá spousta nádobí, co se tam nevejde nebo tam nesmí :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam