• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: zalezi taky kde ji mas...

chytrou houbu neznam vubec.

me se treba v zime dela par mm na okne dole z roseni, to proste pravidelne utiram a je to, plisen ve skrini sme vyresili presunem skrine a zrusenim rosneho body na jejich zadech, venkovni zed musi byt prazdna.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LADY_MYSKA: chytrou houbu
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim Vas, co použit na plíseň kromě savá? Rada bych něco silneho a účinného
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: ja jidlo taky zasadne neplanuju. myslim, ze se to hodi tam, kde je problem se zbytky ze kterych se neda udelat jidlo nebo je nejak dojist.

mam v lednici +- pprad to samy a kdyz ubejva rychlejc, dokoupim, kdyz neubejva, tak nedokoupim a kdyz mam na nwco chut nad ramec...tak to maso strcim do mrazaku
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: no tak jak jsem už psala, u nás by to selhalo hned v na ručníkách... Takže hned v úterý by to krachlo :D
    ... a jíme absolutně rozstřel. Každej jinde, jinak a někdy všichni spolu. Někdy jeden, na co má každej chuť, každý má jiné potřeby, každý přijde domů jindy nebo doma není ten den nebo mají starší děti večer hlad. Nene, to by fakt nešlo :D jedeme antisystémově.
    Jediný, co se drží, my snídáme všichni každý den to stejný nebo ve dvou variantách. My s mužem vajíčko s lehkými obměnami (pažitka, šunka, cibule, sýr do toho různě), nejstarší někdy jí někdy ne, středoškolák taky vajíčka nebo tak, třetí dítě cereálie s mlékem, nejmladší Sunar. A to fakt každej den ;)
    Takže to je to jednoduché.
    A o víkendu, to bývají společně obědy nebo/i večeře. Ale tak ne vždycky.
    Nějaký jídelníček pro rodinu je u nás nereálný. Navíc si koupíte, co kde narazíme náhodou nebo i třeba nebo kombinujeme...
    Koupíme velikej box kebab masa a doma dodělám rýži a salát například.
    Což se stane. Když jdu kolem dobré (!) kebabárny.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    flylady streda/duben

Středa je den pro:Utírání prachu
    Projdi byt/dům a:
    setři prach z povrchů
    nezapomeň na police, parapety, elektroniku
    můžeš použít pravidlo 15 minut

Na konci měsíce se obvykle dokončuje:
    Zóna 5 – obývací pokoj / hlavní místnost
    Tipy na dnešek:

otři stolky a dekorace
    vysaj gauč
    projdi staré časopisy / papíry
    lehce uprav prostor (nemusí být perfektní)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: chapu to tak, ze flylady ma prave rutiny - pondeli rucniky a lozni, utery planovani jidelnicku.

dalsi dny zatim nejsou znamy:D a k tomu se nejak toci ty mistnosti. zitra si jdu pro knihu tak budu pri dojizdeni studovat:D

ale samozrejme kazdej system je funkcni jen tak, jak to uzivateli vyhovuje a pokud system vubec nevyhovuje tak nemuze byt ani funkcni.

tedy beru to jako inspiraci, ne dogma. a vubec...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: dnes jsem tam boty už neviděla
    Takze řešit, kdy veci vyhodit nemusim
    NIAN85
    NIAN85 --- ---
    Zajem by pry byl, takze: dne 17.5. Mezi 11 a 16 hodinou garazovy vyprodej/swap/miniblesak na dvorku cinzaku Neklanova 21. Prodavajici vetsiho objemu uz mame (maly dvorek), sortiment: obleceni, knihy za korunu, kuchynske nacini/spotrebice, sport, sklo, hracky, elektronika obecne. Za komunisticke ceny bude k dispozici citronada a parky v rohliku. Jako platidlo muzete krome penez zkusit dobroty/cigara/kocici kapsicky/neco uzitecneho, ceho se chcete zbavit a vejde se do batohu. V ramci objemu batohu se muzete pridat i s prodejem. Prijdte mrknout, vymenit, koupit, prodat, pokecat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: to bych nikdy nebyla schopná dodržovat :D s našim neustále se měnícím programem....

Hele já jsem se kdysi ptala sestry mojí matky, jak to zvládá se třema dětma a ona říká, "no to prostě musíš pořád dělat průběžně všechno"
    A tak to taky děláme. Nějaký plánování to bychom se nikdy nikam nedostali. Zvlášť když se každou chvíli objevují nové situace, je to sice jedna velká improvizace, ale zároveň je v tom systém. Řízená improvizace. Popravdě nejhorší je na chvilku přestat, že se to nahromadí. Jinak je to pořadí jedno.

Takovýhle plánováníčko si může dovolit nějaký veganská influencerka, ale ne šestičlenná rodina v neustálém pohybu, kde je každý druhý den plný nenadálých změn. Něco jsou rutiny, ale něco se musí řešit hned a ne až v úterý....
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Tak jsem včera zjistila, že vyklidit myčku mi trvá přesně 4 minuty XD
    měli jsme za deset minut odejít, tak jsem koukala na čas :)) Základem je mít všechno hned v dosahu a je to fofr.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: to nevadi. rika se ze cisto dela cisto.

kdyz umyjes umyvadlo, budes mit vetsi chut ho mit hezke nebo vylepsit to okolo. kdyz budes vsude mit kousek uklizeneho, celkovy dojem mozna ude lepsi nez skvele uklizena predsin a zbytek v total chaosu.

zkus misto octa sodu nebo kyselinu citronovou.

umyvadlo/vanu meju staryma sprchacema nebo tema co mi nevyhovuji. skvele peni i cisti.

pokud nekde delam neco maleho, vyhrava to umyvadlo v koupelne protoze je to na nem videt hodne a rychle.

vcera jsem rozbila cednik, tem se svarenym uchem. po roce se rozpad jeden svar a vcera i druhy. mam obavu, ze to snad ani svarene nebylo. sup s nim do kose, pak umyt podlahy krom koupelny, na to nezbyla sila a docela sem pohla s tim nadobim.

akutne potrebuju minutku! (pripikam si snidani a pak je opruz to drhnout)

pak sem si vecer chvilku cetla.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: spise sleduji, ze hodně preskakuji, tu se vrtám a uklizim zimni boty, tu třídím hadry, dnes částečně ta koupelna
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: jestlis udělala něco, co potřebovalo udělat, tak je to pokrok. Sice ne tím směrem, který sis představovala, ale pokud na konci dne věci jsou celkově lepší (ať už v jakémkoli ohledu), tak je ten den úspěšný.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ach ty plány… a to je přesně to, proč mi nefungují plánovače, jídelníčky, flylady a spol.

Dnes jsem kremovovala boty, ktere jsem po včerejšku nechala pořádně uschnout, následně dospávala noc a po návratu domů jen vyprat a pověsit prádlo, vrhla jsem se na koupelnu, vyhodila nepotřebné věci z umyvadla a pořádně jsem jej umyla a zjistila, že pořád ještě je bíle… jen tedy, nedomyslela jsem to úplně a jak se za chvilku půjdu koupat, asi mi ten octový čistit nebude dělat dobře. Zalila jsem doma kytky
    Kalhoty ke švadleně jsem nezvládla. Takze možná zítra budu úspěšnější
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: super, tak je videt, ze uzitek jeste nasly:) a ze jsme k nim byly moc kriticke nepravem.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: dala jsem je tam ráno, když jsem se vracela, všechny věci ještě byly na místě, teď už jsou naběračky pryč a zůstávají jen boty
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a na patek se mi objednali sestrenice, ze pojedou kolem naseho...
    1) nidky tu nebyly
    2) za poslednich 15 let jsem je videla 4x, na pohrbu rodicu a dedy a na svatbe segry.

co si budou suskat o mem... ehm dosti netradicnim bydleni (fakt nemame byt jak z casaku) je mi jedno ale je to signal...

projet ty pavuciny u stropu na toto odlozenou ponozkou, projet vysavacem chuchvalce psich chlupu v chodbe a kuchyni a projet se elektrickym mopem taktez po kuchyni. nemame obyvak, nemame ani dost zidli kam by si navsteva sedla v te kuchyni a nastesti budu muset do prace, tak je budu moct po 15 minutach hezky vypakovat:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Flylady je asi celkem slozita.

úterý/duben.

Hlavní úkoly pro úterní "Plan and Play"

Úterní den slouží k tomu, abyste získali nadhled nad svým týdnem a dopřáli si zasloužený relax: 

Plánování jídelníčku a nákupu: Projděte si zásoby v lednici a spíži a sestavte menu na příští týden.

Kontrola kalendáře: Podívejte se na nadcházející schůzky a rodinné aktivity, aby vás nic nepřekvapilo.

Čas na sebe (Play): FlyLady doporučuje vyhradit si odpoledne pro sebe – jděte na kávu, do kina nebo si čtěte. Je to den pro dočerpání sil.

Péče o rostliny: Úterý je také tradičním dnem pro zalévání a hnojení pokojových rostlin. 

Úklidové zóny v dubnu 2026

Duben se nese ve znamení jarního osvěžení. Aktuálně se nacházíme v posledním týdnu měsíce:

Aktuální zóna: Od pondělí 27. dubna do konce měsíce se pracuje v Zóně 5: Obývací pokoj.

Dnešní mise (28. dubna): Věnujte 15 minut úklidu v obývacím pokoji. Zaměřte se například na pavučiny u stropu
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ACIDQA: souhlasim (delala jsem v azylaku), lidi k nam nosili hrozny veci. Treba i cely pozustalosti, ale i kdyz byly veci netknuty, opravdu maloktery clovek z ulice uzije krimplenove sako z roku 72. Druhej extrem byli cizinci, vetsinou americani, co nam nosili veci pred odjezdem domu. Nevyplatilo se jim platit zavazadlo s hadrama, proste si tu koupili novy a pak ho dali na chatitu. To bylo vzdycky radosti 8)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam