• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KRISKA: ja začala znovu chodit do knihovny. Je to skvělý!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: restorio ma mozna dpd k domu
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: jednou jsem vyuzila, ale trvalo to pomerne dlouho a mam pocit, ze svoz uz nedelaji. I do toho boxu to musis zabalit.. stejne tak mam nejaky blok knizky balit a davat do Martinusu
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LADY_MYSKA: rohlik.cz je sváží, případně alzabox nebo zbox no... ale levné knihy byly na tohle nejlepší
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: by se mi zase hodila nejaka moznost knizky odnest, jak meli v levnych knihach, pac balit a nekam je posilat se mi moc nechce
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZIDANE: knihobot, občas čumím kolik dostanem za knížku, co jsme chtěli hodit do popelnice. A naopak, občas dostanem pár korun za něco, kde bych čekal daleko vyšší částku.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: masla premenuji na ghii a jinak je vzdy jedno ve dverich lednice, netreba mit dalsi u zeleniny. Cokolada tu neni
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: to je mksto a cokolady v parnem lete:D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    potkala jsem v Lidlu ty krabičky, tak jsem jich pár vzala na vyzkoušení… asi dobrý, ale vadí mi, jak v zásuvce zůstalo volné místo, kam by rádo něco zapadlo.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    ZIDANE: s knizkama mame obecne problem asi jako narod:D ja treba mam rada detektivky edgara wallaceho, ale mam maly byt a usoudila jsem, ze si necham 5 nej a zbylych 15 dam pryc.
    hodne mam rada cestovatelske knihy, ale spis nez cestopisy takove pribehy o stezce ceskem, pct a tak. kdyz jich prectes 20, zvladnes vybrat ty co se ti libili vic a min...

stare knihy musi delat misto novym. kdyz zvladnes vyradit treba 3 knizky, ktery vis, ze uz nikdy neprectes, budes mega dobrej a 3 nove se ti do knihovny vejdou.

rekni si... kdyby horelo, zachranil bych tuto knihu? :D kdybys ji pujcil, zapomel komu a on ti ji nevratil, chybela by ti?

taky je reseni kupovat eknihy, coz castecne delam.

ale ja prectu 1 a koupim 3... dala sem si 3 roky zpet takove predswvzeti ze mohu koupit jen tolik knih kolik jich prectu ale zvladla jsem to jen prvni rok a taky sem jich po letech precetla asi 30:D jinak tech 10-15...

no a nebo chod do knihovny, a kup si domu pak jen ty co nejdou pujcit nebo po precteni vis, ze je potrebujes.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ZIDANE: knihobot.cz, reknihy.cz, restorio.cz (zs me nejpohodlnejdi ale nejmin penez), trhknih.cz
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    KRISKA: Debordelizovat bych spíš potřeboval knihovnu... hodně jsem toho přečetl a už to asi do ruky (vzhledem k ještě nepřečtenému) jen tak nevezmu, ale vyhodit to, i kdyby to znamenalo "dát do knihobudky" je člověku líto...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    zbavila jsem se 3 lahvi oleju... 500ml lahev mam asi na 10let, budu muset kupovat mensi. oleje slite do petky, sklo nachsytene do skla. sklenena litrova konvice pude do reuse centra a dve nefunckni svetylka na kolo do elektrosrotu. k tomu odvezu zitra ty dve vyrazene panve.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IDLE: Nápodobně, v létě satén, jaro a podzim bavlna, v zimě flanel (ale hezký, Tchibo umí zabodovat).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    QUANTI: ono to tak dost lidi provozuje, ja potrebuju na sobe aspon nejakou vahu...

kdysi sem mela z jysku takovou perinu se cvoky, tenka a stredni, dohromady mega tlusta. uz z ni zbyla jen ta tlustci cast. taky jsem zkousela takovou ultra tenkou z ikey, ale ty hrozne rychle odchazeli. nakonec po redukci perin uz jsem zustala u jedne + deky, protoze deky jinak skoro nevyuzivam a aspon se mi ted vleze vse do police na povleceni a nemusim jeste ty periny nekde skladovat bokem.

ZIDANE: pokud na to mas misto, tak proc ne, ale problem je, ze pokud potrebujeme debordelizovat nebo mame vyraznejsi pocit prehlceni, tak vetsinou proto, ze to misto uz doslo :D navic neni misto jako misto...

jinak ja jsem v takove polofazi, kdy napul udrzuju a napul potrebuju s tim tady trosku neco udelat...

a sice nejsme v klubu o minimalismu, protoze ja si driv myslela ze jsou dve strany, prehlceni a minimalismus, ale vlastne muze byt i ten vyvazeny mezistav. ale jedna kniha, kterou jsem cetla (a cetla jsem jich hodne) se mi libila fakt moc - https://www.databazeknih.cz/knihy/sbohem-veci-novy-japonsky-minimalismus-399175. diky ni jsem se pred par lety zbavila hodne knizek, asi 20% knihovny (no uz zase se mi knihy do knihovny nevejdou, ehm...), dokonce jsem dala pryc i nejake svoje knihy o vlcich, ktere do te doby byly naprosto nedotknutelne.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAEQ: 1) no to resi dost ten systen flylady co jsme nakousli, ja podle nej nejedu a uklizim narazove dle sily, casu a chuti.
    2) darovat, vyhodit, polozit k popelnicim, odvezd do reuse (maji i nektere sberne dvory)
    3) mam jednu univerzalni a v zime navlekam chlupate povleceni nebo pridam deku. mam v zime doma v loznici 16.

a jinak krok jedna je uvedomit si, jak to delam dnes a jak mi to (ne)vyhovuje. takzw vitej v klubu:)
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    TOOMIX: Jj, Re-use centrum tu je taky, ale na špatně dostupném místě s ještě horší otvírací dobou. Ale jo, je to dobrý nápad to odnést aspoň tam, když už se nikdo jiný nenajde 👍
    IDLE
    IDLE --- ---
    MAEQ: Peřiny mám jedny, v zimě dostanou huňatější povlečení, v létě bavlněné. Když je vedro moc, nahradím peřinu prostěradlem.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAEQ: 2) v Hradci máme Re-use point, zanesl bych je tam, jako ty smaltované, co jsme dávali nedávno pryč. Třeba je tam u vás taky něco podobného
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MAEQ: Peřiny mám dvoje, na léto klasickou "larisu" a na zimu termodeku, všechno poděděné po mamince.
    Deky jsem nemusel kupovat, polštáře, nádobí, nic.

Když po mém stěhování z baráku do bytu (byli jsme na barák tři a na vyplacení nebylo, takže jsem musel) přišla na návštěvu ségra, rozhlídla se a povídá něco ve smyslu "ty máš víc nádobí než my doma, a to jsme čtyři".
    Tak jsem jí oznámil, že to je lautr všechno po mamince, přece to nevyhodím, chleba to nežere... talířů a hrnců mám fakt pomalu víc než čtyřčlenná rodina... ale tož co. Ono se to využije a když u některých hrnců ne (mám své oblíbené, jako asi každej)... místo na to v lince je, tak co :-)

Ale těch knížek, co se mi tu hromadí... inu, knihovna a harddisk. Nezáleží na tom, jak velké to je, stejně dříve či později narazíte na nedostatek místa. Tedy já už spíš v knihovně, problémy s velikostí harddisku bejvaly deset patnáct let zpátky, inu, kapacitu knihovny vývoj, na rozdíl od HDD, beze změny velikosti nenafoukne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam