• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ja si vcera pripadala děsně roztěkaná. Zacala jsem neco delat, posunula jsem se o kus vedle a začala dělat něco jiného, nasledne zase o kus dál třetí vec a až následně jsem si rozpomenula, ze jsem původně chtěla dělat první věc a vracela se k ni. Tohle jsem mela cely den a hrozne moc takovych drobnosti

Vcera jsem se radovala, ze jsem se dostala do stavu, kdy vsechno špinavé prádlo je vyprane, nic neceka ve fronte a nejlepsi na tom je, ze dnes tenhle stav pokracuje.
    Potěšilo, ze jsem vcera nebyla lenošná a jeste v noci posbirala prádlo, nad ránem u nás pršelo.

Ale i dnes cítím, ze mysl je nejaka roztěkaná a nedokážu se zaměřit jen na jednu vec, takze si jdu uvařit čaj, beru knizku a budu odpočívat
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy to tak je, ze clovek ma pocit, ze venoval necemu spoustu casu ale videt to moc neni.

ja dneska peru uz druhou pracku, vzala sem celou kuchyn od pavucin, vymenena mucholapka. letos mame co 14dni mucholapku uplne plnou, loni nam stacili dve na cele leto...

vyrazeny troje stare spodni pradlo, do ktereho doma asi uz nikdo nikdy nezhubne. vyhozena jedna kniha pohadek, ktera ma takove... listy ne uplne bile, nerada bych kdyby to byla plisen, nepoznam ji, ale nostalgie nenostalgie, pohadky po babicce radsi pryc nez aby to skocilo do zbytku knihovny. byla ted ve vyhnanstvi v kuchyni, tak jde z domu.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Jo, ještě jsem si doplnila kosmetiku v miniaturách, co nosím na cvičení a cestování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prijde mi, ze dnes delam vše a vlastne nic, ale vyprala jsem veškeré prádlo, prevlekla postel, vyčistila filtr u pračky, prohrábla jsem pripravky u vany ( čti vyhazela hromadu prázdných obalu), vynesla tříděný odpad.
    Smirila jsem se, ze vyhodim balik stare chlebové mouky ( v dobe, kdy jsem si myslela, ze budu doma peci chleba, no nebudu).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOIRAIN: dik, budu se tam muset zastavit:)
    mam dve tasky ve stadiu rozkladu, sesivam z toho jednu ale ucha se uz rozpadaj, svy povolujou, za chvili nebude co spravovat:D

dnes doma vyhozent 3 stare hnusne kyble, nefunkcni stolni ventilator a stare boty plne pavucin. opravdu nechapu, ze ma nekdo potrebu porad skladovat odpadky.

ja resim, jestli nemam zbytecne v lince 10 v pohode hrnku pro 2 a nekdo doma skladuje odpad a zaskladava to odpadem a prijde mu to OK...

normalne muzi veci nevyhazuju, ale vsw to bylo na hromade pavucin v koute pod nejakyma hadrama a rozbityma vecima s tlusrou vrstvou prachu. nemyslim, ze si vubec vsimne...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KRISKA: Rossmann má super skládací přes rameno asi za 40 Kč, skoro vždy mám dvě v kabelce.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    penny melo super s dlouhejma usima pres rameno, cerveny. ty mi dost chybi:D

dneska debordelizace zahrady a zahradni chatky. zachraneno 30 let stare vino, trocha zahradniho nacini a zbytek at si vyklidi novy majitel, cena zahrady bude odpovidat tomu, ze je treba si tam maknout nebo objednat firmu
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: tak ja mam vzdy tak 2-3 tasky, latkovku, igelitku nebo tu pevnejsi nylonovou jak se schova do kapsicky, ale nekdy se stane, ze to i tak nestaci:D ale ja do brna nejezdim tak casto, ale mas pravdu ze ta latkova unese super tezky veci:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ze ja radeji nepokracuji v uklidu
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo přesně, vejde se i do kapsy, do malé ledvinky apod.
    Mívali je třeba v dm, ale na webu je nevidím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: na neplanovane nakupy vzdycky v kabelce nosim takovou tu skladaci latkovou tasku, zabere to nula nula nic mista a unese i neplanovanou navstevu knihovny :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ZIDANE: to mluvis o mym muzi, ze kdyz mu volam, ze me vyzvedne autem ve meste, hodi domu a cestou se stavime na nakup, at vezme tasky a on zasadne misto tech velkych pevnych vezme igelitky a pak se porad modlim, aby se to cestou neprotrhlo, kdyz tam hazu neco ala balena sunka, coz ma zasadne ostre rohy? :D

Na druhou stranu, fakt me stvou obchody, kdyz potrebuju nakoupit dost necekane (protrhne se mi taska, potrebuju vic nez mam, atd), ze igelitky nemaji. protoze igelitku pak tocim dalsi 3 roky v pohode. na vyber papirova k nicemu, nebo nejaka monstr taska za 50... kdyz se mi treba na vandru protrhne debilne plastenka, takova igelitka je super, strci se do ni spacak jako sekundarni ochrana.

ono proste tahat tu velkou pevnou tasku kdyz zabere 30% batohu kdyz clovek denne 3h dojizdi autobusem, a potrebuje jeste treba jidlo, notebook, dalsi veci, tak proste misto takove tasky ma jednu malou lehkou nakupku a igelitku a v pripade nouze si 2x za rok proste koupi novou igelitku...

nejsu igelitkovej plytvac, ale kdyz tu igelitku obcas fakt potrebuju, tak su fakt stastna, ze porad jsou obchody, co je nevyradili ze sortimentu. Hlavne ze igelitovejch pytliku si kazdej v obchode muze vzit 40, ale prodavat igelitky, to je ee :D
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VIDA: Ty tašky seděj!

Ale na svou omluvu musím říct, že ač mám asi čtyři, sám jsem si žádnou nepořídil.
    To mám všechno po mamince .. (hroznej křeček nejen na tašky, když jsem si ty všechny igelitky při stěhování pobral, měl jsem vyřešený pytle na odpad snad na dva roky) a bylo mi to líto vyhodit právě proto, že jsou látkové a tedy na využití "než se urvou uši".

Tak je prostě "mám" a čas od času využiju.
    A jak dělám u pokladny, už si všímám lidí, co si VŽDYCKY, kdykoliv přijdou, kupujou igelitky.
    Vždycky... a na velkej nákup třeba pět šest.
    A příště znova.

Inu, když někdo nemá mozkovnu na to, aby si koupil velkou pevnou tašku za pajdu a měl ji na kolik let a místo toho co měsíc kupujou pět igelitek, které vyjdou plus mínus na stejno... kdo jsem já, abych jim radil.
    Ještě se urazej a budou si stěžovat... copak to potřebuju? Prodám, namarkuju, myslím si svý.
    VIDA
    VIDA --- ---
    V knihobotu sem 4 knížky odevzdala, ale se 2 odešla. Polehčující okolnosti sou, že sem po nich dlouho pásla a že to furt matematicky vychází ve prospěch úklidu knihovny.

Ovšem ty jejich tašky sou přesně o mně! Bohužel i látkových tašek mám víc, než se na jedince sluší, tak sem musela udržet.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    SANIAINEN: tak sem si zase nejake pustila:D diky.

vyhozeny jedny kalhotky, co se vytahuji a objednane nove panve za ty vyhozene.

taky jsem se zvladla rozloucit s nadhernyma kozenyma lodickama po moji mamince, ktere by mi mozna byli, mozna by se trochu i povolily ve spicce, ale lodicky nenosim... moje maximum sou "sportovnejsi" balerinky a trvalo mi 10 se s nimi rozloucit. maminka se vzdycky oblikala kvalitne a smrncovne, kostymky, kamenove vyraznejsi sperky, ucesana, kozene kabelky... ja kapsace, maskace, rifle, tilka, flanelky, kapucove mikiny, ksiltovka, 20 let stary batoh:D...

poslala jsem to na ty resety i s peknyma spolecenskyma kalhotama (do kterych mi uz par let chybi asi pul cm na knoflik:D alw pro me bzoskej strih ale fakt sem je mela naposled na pohovoru nekdy v roce 2017:D), necim panskym...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SANIAINEN: diky za zkusenost, ja s ni videla nejaka videa a je hrozne energicka a dokaze uplne nadsenim nakazit, i kdyz hodne v tech videich ten svuj kurz propaguje, tak jsou docela zajimava i tak.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    KRISKA: Tuhle ženskou sleduju fakt ráda a dlouhodobě, i když jsem už vyzkoušela leccos a myslím, že teoreticky :) různé debordelizační zásady už dost dobře znám, ale ona mě vždycky nakopne, mívá jednou za čas na Facebooku (nebo jen mailem, není potřeba mít Facebook, ty videa má vždycky na youtube) takové ty zdarma výzvy, co jsou samozřejmě hlavně reklama na placené kurzy, ale já si vystačím s těmi výzvami, tak jen jako doporučení. Narazila jsem na tenhle klub nedávno a zběžně pročetla, ale myslím, že ona tu jako doporučení ještě nezazněla.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    rozhovor s organizatorkou domacnosti erikou kusakovou

Erika Kusáková: „Schováváte doma oblečení na dobu, až zhubnete, začnete cvičit, nebo změníte svůj život? Nejste v tom sami.“ | Energiemi
    https://www.energiemi.cz/erika-kusakova-schovavate-doma-obleceni-na-dobu-az-zhubnete-zacnete-cvicit-nebo-zmenite-svuj-zivot-nejste-v-tom-sami-680
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GitHub - thalman/neknihy: Neknihy is an application for managing rented books · GitHub
    https://github.com/thalman/neknihy
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KRISKA: já si jakž takž zvykla, ale uvažuju kvůli tomu o čtečce s androidem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam