Nejvyšší čas další projekt, který dopadl kak vsegda, restartovat; with a bang (...ve výfuku).
10. září se narodil, vedle kupříkladu Stephena Jaye Goulda, Pat Cadiganové a Františka Benharta, abych jmenoval pár, které chovám ve zvláštní úctě, rovněž, pokud je nám známo, nejméně 4 pokolení zpátky, poslední spolunositel mého chromozómu Y, alespoň na delší dobu, nakolik lze předpokládat; kdož ví, dožiju-li? Což mě upřímně těší, neboť mi to poskytuje plausible deniability: můžu slavit a nemusím. Dnes budu, viz výše.
Ano, je to na poslední chvíli, kak vsegda: Já už to prostě líp neumím (ani by mě to nebavilo?). Kdy/ož máte něco jiného, nedělejte si výčitky, natož násilí – užívejte života, milujte své blízké, a třeba mi věnujte tichou vzpomínku, snad se dříve či později zas uvidíme. Pro ostatní následují praktické detaily.
PROGRAM
Bz. dv. je vybaven základním příslušenstvím dobrého podniku, tj. jukeboxem (dokonce spadajícím do lepší a menší části duopolu na našem trhu – rád demonstruji). Čeho dneska dostanete 13 za pade? To je koruna za minutu zábavy!
Karaoke se asi vyhnu, jakož i jinému zpěvu; nechtěl bych ale a priori vylučovat recitaci poezie ať sovětské, britské, anarchisticko-buřičské, německé expresionistické nebo jiné. Možná dokonce zkoušku (prozaického) vystoupení na nadcházejícím překladatelském slamu, jak se vejdu do 10 minut.
NÁPOJE
Řekněme si otevřeně, Bz. dv. není nic hogofogo (vždyť já taky ne). Není to gastropub, není to řemeslná pivnice (holt zas někdy příště), není to koktejlový bar (ale už za dva roky připadne datum na neděli, a tedy celodenní happy hour v jednom z nejlepších! plus mají základní nabídku destilátů a nealka za vstřícné ceny, dám do diskuse). Ale je domácký, sousedský, útulný, pohostinný a nejmíň za 14 let se prakticky nezměnil (kéž bych já taky ne).
V poslední době jsem si ho oblíbil, protože (zatímco víc než půlka holešovických zdrojů zkrachovala) má chlazený burčák (i červený!) v solidní kvalitě (ač kolísavé zralosti, t. č. dost sladký) za dobrou cenu – na místě 16/dl, ale třeba půjde objednat lahev nebo radši karafa a pár sklenic s objemovou slevou.
Točí, s odpuštěním, Svijany, ale za 38. A prazdroj tuším 52? (Jistý problém je, že se tam prodává málo – včera prý vůbec NIKDO, a s péčí o trubky atd. viz výše. Ale aspoň sud narazili tento týden, a holt odtočíme.)
Mezi stáčenými víny též à 16/dl je pár snesitelných, možná si při pohledu na seznam i vzpomenu, která (nečekaně např. pálava). A voda automaticky.
JÍDLO
V místě jen nějaké pytlíky, včetně „Smažených červíků“ (jež rozhodně dám do placu). Je ovšem povoleno si přinést vlastní! Půjde-li vše dle plánu, něco upeče má skvělá matka, plus jsem probral, co mám doma trvanlivého, ale ještě poživatelného; varuji, pro vegany bude minimum a pro vegetariány jen o málo víc. A vychází to na velmi symbolické porce. Choďte najezení (o blok dál jsou dvě slušné restaurace, jak tradiční čtyřka, tak nóblovější).
Kdybyste chtěli něco donést (pro tip: u zastávky Maniny v Dělnické je Lidl, kde mívají výhodné výprodeje), pomněte, ať je to finger food; talířků není nazbyt a příbory už vůbec ne. K umyvadlu to bude pár kroků, ale radši si vezměte i vlastní papírové kapesníčky, zaručuju, že se umastíte.
ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
Usadí se tak 12 lidí najednou. Nečekám, že bychom moc přetékali, ale přinejhorším venku je k dispozici zahrádka, hned vedle rušného a prašného průtahu.
Jestli jsem na něco zapomněl (a vzpomenu si), doplním; jestli potřebujete, ptejte se.