úvod
témata
události
tržiště
události
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit heslem
přihlásit přes passkey
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
účastníci
3L1NK4
7ONDRA7
AETHER
_AGI_
AGRICULTEUR
AKRYLKA
AMOPRA
ANDREW23
ANGIOLETTO
ANNEINKOGNITO
ANNICKA
AZTEC_MIA
BARULE
BENJAMIN
BULKA1
CHRISTEENA
CRAZYHBO
DUBPRINCESS
ELZEE
ENDREW
EUCHENIE
EYLEEN
FERYLA
HANQQA
ISTEVE
JANITA
JOHANCZII
JUDAH
KAISH
KAROLINKA
KLARUSS
KOCHANSKIT
KVJETINKA
KYBL
LORENZO
MAAJA
MARTIC
MARTUSAK
MEZKALINKA
MIGUEL
MIHAAL
MR_DAN
NNIKA
OREA
POKERFACE
ROXXA
RXS
SHEFIK
SOUTHGOER
SUGAFREE
V3S
WENOUSH
XCIDER
XX8
ZOLEK
ZUCIZ
AFRIKANISTIKA 2009/2010
Předposlední neděli měsíci říjnu začíná projekt GHETTOLLEGE – AFRIKANISTIKA + výstava Radu Tesaro Kirby
AFRIKANISTIKA 2009 / 2010,
Afrikanistika byla vybrána jako téma pro rozsáhlý cyklus přednášek zejména z toho důvodu, že stejnojmenný obor byl na Filosofické Fakultě UK zrušen. A to i přes svou dobrou pověst, kvalitní profesory a neutuchající zájem studentů. Lidé se zájmem o studium afrických dějin, kultury a společnosti jsou v současnosti odkázáni pouze k domácímu samostudiu. Vnímáme mezeru, která tímto vznikla jako zcela zásadní a proto jsme se rozhodli oslovit bývalé vyučující i absolventy oboru afrikanistika k účasti na tomto netradičním a v celé republice ojedinělém projektu. Přednáškový cyklus Afrikanistika by měl zajímavou formou úzce propojovat historická, sociologická, etnologická, antropologická a kulturní témata. Spojení přednášek s kvalitními uměleckými workshopy s mezinárodní účastí pak umožní „studentům“ poznat Afriku nejen teoreticky, ale i prakticky a fyzicky.
...............................................................................
TERMÍN : 18.10.2009
* 17:00 – 18:00 Mgr. Kateřina Mildnerová – Léčitelství, magie a čarodějnictví v Zambii
Přednáška se zaměří na společné rysy tradičního léčitelství a jeho vztahu k čarodějnictví v současném urbánním prostředí Lusaky (hl. města Zambie) na základě dat pocházejících z terénního výzkumu (2008–2009). Přednáška bude doplněna o audiovizuální nahrávky
* 18:15 – 19:15 Prof. PhDr. Josef Kandert, CSc. – Tradiční Africké umění
Zde jsou lvi“ se prý psávalo na starých mapách Afriky. Kupodivu však na žádné mapě takový nápis nenajdeme. Podobně je tomu i s jinými představami o Africa a životě Afričanů- leckteré patří do říše fantazií a nad jinými žasneme.Chceme – li plně pochopit Afriku a život Afričanů, musíme znát jejich kulturní kořeny- tradice, z nichž vyrůstá moderní africké myšlení.
* 19:30 – 20:30 Mgr. Jana Jiroušková, CSc. – Africké umění 20. století
* Přednáška představí nejvýznamnější umělce Afriky. Adeagbo, Tatsinkou, Bidjoka, Shonibare, Mampinda, Twin Seven Seven, Malangatana, Goniwe, El Anatsui a řada dalších. .
* + VÝSTAVA RADU TESARO KIRBY- AFRIKA Radu Tesaro je malířka žijící v Zambii. Používá převážně techniku olejomalby na plátno, pracuje jen paletovým nožem. Její obrazy jsou zaměřeny na africkou tématiku – portréty, krajiny a divokou zvěř. Vystavovala již v Kanadě, Německu, Zambii a v Čechách.
* PROJEKCE DOKUMENTU SLZY KONGA- 21:15 - HLAVNÍ STAGE
Dokumentární film natočený v průběhu eskalace bojů v Demokratické republice Kongo v listopadu 2008 ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství - zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se dnes neobejde žádný mobilní telefon ani notebook. Jde o obrovský byznys, do něhož je zapojena i řada mezinárodních společností.
IN_DIE
---
---
20:43:08 10.10.2009
AMOPRA
: krásný:)
AMOPRA
---
---
11:57:13 10.10.2009
K výstavě Radu Tesaro přibude i výstava Emily Kirby.
WASHO23
---
---
16:12:35 7.10.2009
ANDREIKA
: přesně...
AMOPRA
---
---
11:57:54 20.9.2009
Na tento den bylo ještě od 21:15 přídán dokument Slzy KONGA , který poukazuje na surovinovou válku...
více o filmu zde :
http://ww8.cz/slzykonga/index.html
AKRYLKA
---
---
10:12:06 18.9.2009
jéé:))
milovaná...moc už se těšim na každou část a jsem moc ráda, že se tadle akcička koná.
ANDREIKA
---
---
21:04:57 16.9.2009
achjoooo.... a zrovna až když jsem mimo čr :((
MARTUSAK
---
---
16:43:12 16.9.2009
Já chci přednášku o těch šílenejch surovinovejch válkách, který jsou kvůli našim mobilum, ajpodum a kompum...
ANNICKA
---
---
16:27:28 16.9.2009
Jejej, tak za tohle jsem opravdu vděčná, kdysi jsem chtěla tenhle obor studovat, ale shodou špatných okolností jsem nemohla jít k přijímačkám a to se ten obor otevíral jenom jednou za 5 let. No a pak ho zrušili. Díky, moc se těším :)
IN_DIE
---
---
16:08:43 16.9.2009
BULKA1
: super:)))
IN_DIE
---
---
16:08:28 16.9.2009
AMOPRA
: super:))
FERYLA
---
---
15:18:25 16.9.2009
tý jo super,díky za pozvání, hlavně si nenechám ujít paní Mildnerovou...:)
BULKA1
---
---
15:05:41 16.9.2009
IN_DIE
: to budeš mít k narozeninám? .)) tak to já jdu s tebou.))
AMOPRA
---
---
15:02:17 16.9.2009
Jinak další budou..)
22.11.2009 + výstava Nahá Afrika
PhDr. Petr Skalník, CSc
PhDr. et PaedDr. Hana Horáková, Ph.D.
PhDr. Jan ZÁHOŘÍK, Ph.D.
20.12.2009 + afro večírek
Mgr. Alena Rettová (School of oriental and African studies London)
Mgr. Hana Geroldová
PhDr. Kateřina Werkman
IN_DIE
---
---
14:57:51 16.9.2009
krása:)
JANITA
---
---
12:54:13 16.9.2009
hurá :)