• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ROMANETprůvodce domácností APATIKŮ aneb praktický návod jak přežít bez uklízení a dalších buržoázních přežitků
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    POZITRON:
    PRAASHEK: No my jsme je meli i v tech smesovych mlyncich od Vitany. V chilly a kari.
    http://www.vitana.cz/_dataPublic/products/fb24d757b7d115504ef7fcef56e83d58/chili.png

Jedine reseni jsou vzduchotesne nadoby.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já dnes našla housenku na asi tři týdny nepoužitých peřinách pro návštěvy v peřiňáku v pokoji. Oni jsou to sice moli mouční, ale když tu mouku a podobné věci člověk hlídá, vezmou za vděk čímkoli, kde budou mít klid.
    Z koření bych kontrolovala hlavně bylinky, na pepř asi nepůjdou :-D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    paprika je zrovna celkem špecifik
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    PRAASHEK: houby... u nás byl v paprice bez mouky
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    já tomu moc nevěřím, určitě se jim tam vysypala mouka nebo něco :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    PRAASHEK: ... i tak prvni vlastovka
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    INDIAN: no níže uvádějí např. majoránku
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    PRAASHEK: trosku me zamrazilo pri pomysleni na nakyho zmutovanyho mola v biotopu mletyho pepre ;))
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ale teda v koření jsem je eště u nikoho neviděl :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GIRAFFKA: Tak značka a skladování spolu IMHO souvisí. Velké zavedené značky mají vlastní sklady, kde si na tohle dávají pozor, ne? Nicméně pochybuju, že to bylo skladováním, když byl obal neporušený (to si kontroluju). To prostě museli zabalit už napadené zrní. Ale to je fuk a hlavně OT :-)

Jo jo, čaje, sušené ovoce, rozinky, různá dýňová, slunečnicová a já nevím jaká ještě semínka... Jdou fakt na všechno, co je aspoň částečně rostlinného původu. Prvně na obilí a věci z něho, když jim zamezíš přístup, tak na suché plody, semena a sušené ovoce a pak už na cokoliv včetně oděvů z přírodních látek. Já jich měla nejvíc na hedvábných šatech. Všechno kontrolovat a nenechávat v prokousatelných obalech. A často ty věci "větrat" - vytahat všechno ze spíže ven, načaté sáčky pravidelně otvírat a přemisťovat... Oni se nastěhují tam, kam člověk nestrčí nos třeba měsíc, tudíž si jich nevšimne - v zadních řadách špajzu a tak podobně. Můžou tam pak založit hnízdo. Když budeš jídlo pravidelně vytahovat, máš větší šanci "přistihnout" motýlka před činem (tedy nakladením vajíček) a vyhnat ho.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    dik, koukam, ze mate bohate zkusenosti. nezbejva tedy nez jit vyhazovat dal.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Dari se jim i v majorance.
    MIOLLNIR
    MIOLLNIR --- ---
    POZITRON: jednou mi sezrali i zeleninovy bujon
    asi meli hlad, chudinky, nestiham totiz nakupovat jidlo vetsinou
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    PRAASHEK: a když odstraníš i to, pustěj se do koření (paprika) nebo čajů (hlavně ovocnejch)..
    POZITRON: sušenky jsou mňaminky a myslim,že už je taky budete mít obohacený o živočišnej protein... (ale jdou afaik najít prokousaný dírky na obale)

INUSHKA: v krmení nejsou kvůli značce ani zverimexu,ale kvůli skladování. moli si zvládnou najít cestu i přes obal a kolikrát si moly v krmivech přivezeš do prodejny už ze skladu...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    POZITRON: My jsme je měli i v hadrech. Měla jsem tu asi dva týdny hromadu prádla na vyžehlení a když jsem se k tomu dostala, sundavala jsem z toho, co bylo vespod, housenky.
    Ale to bylo v době, kdy jsme jich tu měli fakt milion a asi už jinde neměli místo.
    Jestli máte nějaké domácí zvíře, tak můžou být i v jeho žrádle. Psí a kočičí granule jsou taky plné obilí, nemluvě o tom, jestli chováte hlodavce jako my (přinesli jsme si je zřejmě s nějakým krmením pro potkany - koupila jsem neoveřený noname, protože už jsme neměli ani zrnko a v tom zveráku nic jiného neměli a vymstilo se mi to :-( ).

Oni jsou fakt mrchy, dokážou se prokousat i celkem silnými obaly. Sušenky zkontrolovat a vyhodit, pokud jsou plné housenek, jíst to už stejně nebudeš. Vyčistit skříně a až nakoupíš nové jídlo, tak ho nenechávat moc dlouho, prostě veškeré tohle jídlo rychle točit, pravidelně špajzku uklízet a co jde, zavřít do pevných těsnících obalů (sklenice, plastové boxy) - ale bacha, jim stačí fakt malinká škvírka.
    My už se jich celkem zbavili, provedli jsme uvedená opatření a koupili jakýsi lapač od Raidu - takové pyramidky potřené čímsi lepkavým, co je láká na feromony. Postaíš nebo pověsíš to tam, kde se vyskytují (mělo by to být zdravotně nezávadné, takže i do špajzu) a za pár dní to budeš mít oblepené moly...
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    POZITRON: jasně, šatní moli jsou takoví prťaví. sušenky bych taky vyhodil a vyčistil komplet skříně, kredence, linku
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ted uz tam zustalo akorat koreni a hromady susenek, jenze to se nam moc vyhazovat nechce... v hadrech je jinej mol, ne? tyhle potvory jsou potravinovy
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    no i v těstovinách, vločkách, mouce, různých skořápkových plodech taky (našel jsem je v sáčku s lískáčema kupříkladu), hajzlíci se prokousají
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    POZITRON: eště v hadrech bývají :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam