TOM_MAYA: Myslim, ze jidlo a jeho obstaravani je jedna z hlavnich cinnosti ktera KAZDYMU zabere nemaly procento casu. Jak, co je mi do nich? Kdyz to otocim, co je tobe do me? Jenom premyslim nahlas a kladu otazky, to se nesmi? Zij a nech zit, hm? Ty a spousta vas tady mate evidentne jasno, ja ne, tak se ptam. To je snad normalni. A rasista fakt nejsem, me je jedno jakou ma kdo kuzi nebo co, jde o to, jak se chova..a jestli se nekdo "na navsteve" chova, jako by byl doma, bez nejaky ucty a respektu k mistnim podminkam, tradicim a zakonum, to se mi proste nelibi a nestydim se za to. Myslim, ze prizpusobit by se meli ty navstevnici, to je jaksi slusnost. Pokud se tak nestane, budou porad existovat treci plochy, jak je videt v jinych pripadech. Nebo se snad mame prizpusobovat my jim?? A kym pak budem? Pokud se jim to doma nelibi, maj tam zustat a zmenit to, a ne utikat jinam, takhle se prece nic nevyresi! Nebo je snad nekdo vyhnal? Vem si, ze by ti doma prselo pac bys mel deravou strechu, a ty misto abys ji spravil tak se snad nastehujes do domu plnyho cizich lidi a budes se chovat porad stejne, jako bys byl doma??
Jakysi narodni povedomi, nerkuli hrdost na prislusnost k jisty skupine, v tomto pripadku narodu, je prirozena soucast osobnosti, identity a jestli ji nekdo potlacuje jenom proto, aby nebyl oznacen za extremistu, neni to dobre. Na druhou stranu verim, ze je tezky zachovat si tuhle identitu prave v cizim prostredi, a proto se snazi zuby nehty, napriklad skrz nejaky ritualy, ktere se domacim proste nelibi, protoze neznaji souvislosti, zvlaste historicke. Treba to vzniklo tak, ze jedli selmy, nebot verili v to, ze do nich prejde jejich sila, co ja vim..
Tohle tema posouvani hranic, tolerance, svobody, prizpusobivosti a identity je na opravdu dlouhou a sirokou, nerkuli nekonecnou diskuzi, a ja jsem rad ze tady vznikla a nezustalo jenom u vykriku. A taky za to, ze mohu prispet, nebot prave pri psani si to v sobe dokazu ujasnit a pojmenovat. Diky..