MUTHA: Moje matka je modistka a návrhářka klobouků. Šila například pro Dagmar Patrasovou a několik divadel. V souvislosti s tim i chodila módní přehlídky na klobouky. Znáš dnes hodně lidí, co nosí klobouky?
Nicméně má malou státnici z němčiny a umí obstojně anglicky, dobře rusky a základy italštiny, pár prodejních frází španělsky a francouzsky. Sice neni inženýrka jako celej zbytek rodiny a neovládá PC, ale to snad znamená, že nemá nárok na práci, která jí de a musí se o ní prát s ilegálně zaměstnanou protěžovanou neschopnou a jazykově negramotnou Číňankou?
OTZ: Matka tam dělá už skoro 15 let a vyklízet pole jí prej nebude.
PEDRO: Já žádnou nenávist nepociťuju, to moje máma a v tomhle případě asi oprávněně. Celej národ nemůže bejt zaměstnanej v top managementu nebo na vedoucích inženýrskej pozicích ve výrobnim sektoru a tvářit se ohromně antirasisticky a dělat, že je v pořádku, že polovinu dělnický třídy, obchodu a prodeje a služeb u nás budou brzo tvořit protěžovaný přistěhovalci a skoro všichni Češi bez VŠ budou nezaměstnaný.
FLUMO: Souvisí to například s výrokem, že se multikulturalismus neosvědčil. A navíc máme ekonomickou krizi, takže dobročinnosti bohužel u některejch lidí odzvonilo a budou probíhat různý opatření. Je to smutný, ale nutný. Například chápu, že některý lidi štve, že ze svejch daní platěj zpáteční letenky přistěhovalcem, když na návrat z Ameriky by sami nic nedostali. Prostě nastala doba, kdy se nám antirasismus a antixenofobismus vůbec nehodí do krámu. A matka si myslí, že pro tohle budou mít hlavně Číňani a Vietnamci se svym přístupem k věci přece pochopení. Ona uvažuje tak, že oni by jednali úplně stejně.
Frantíci si prej za muslimy můžou koloniema, Američani za černochy otrokářstvím a to, že my si za přistěhovalce můžem tim, že sme v EU a spolupracujem s nejmenovanym vykořisťovatelskym národem, kterej svym nefér obchodovánim dohrotil tuhle nerovnováhu, jí asi nevysvětlim.
Ale musíte pochopit, že pro vlastence, kterej pozoruje celej ten vývoj tady už 57 let, je tohle asi silný kafe. Kdyby tu byli jenom ty přistěhovalci, co sou tu oprávněně a maj pracovní povolení, tak by myslim nebylo co řešit. Každej národ musí mít nějakej podíl národnostních menšin.