Jan Tománek - Názory Aktuálně.cz
http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-tomanek.php?itemid=38302
Druhým hmatatelným bodem obratu, byl pro mě fakt, že i já jako malý český „epidemiolog amatér“ můžu odhalit blbost, kterou napsala renomovaná agentura Reuters, přebrala ji česká ČTK a desítky serverů a periodik po celém světe.
Jan Tománek - Názory Aktuálně.cz
http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-tomanek.php?itemid=38245
A nikomu to přitom nevadilo (a stále nevadí), nikdo chybu neodhalil, nikdo se neozval a přitom falešná zpráva zasela zas další a další strach do milionů lidí po celém světě.
A posledním a možná nejklíčovějším bodem byl email, který jsem dostal minulý pátek od ředitele jedné univerzity. Email začínal obdobně, jako jsem již citoval jiné a pokračoval:
„...používejte to jakkoliv chcete, ale prosím ANONYMNĚ, nepřeji si zveřejnění mého jména kdekoliv. Sice u nás na univerzitě většina nejvyššího vedení zastává tuto linii, ale mezi běžnými zaměstnanci jsou takové názory v menšině a my samozřejmě musíme dodržovat všechna ta vládní opatření. Sám za sebe jsem samozřejmě podepsal petice lékařů i Zdravého fóra, ale veřejně s tím nevystupuji, to není moje úloha.“
„A moje úloha to snad je???!!!„ napsal jsem mu,
Odpověděl tehdy zcela chlapsky
„..uvědomuji si to a vím, že to je slabost moje i celého systému. Mlčící většina. Nebo třeba mlčící polovina.“
A tak jsme si začali dál přátelsky psát...
Mě totiž také nebaví celé dny studovat grafy o šíření nemoci a úmrtnosti v České republice nebo kontrolovat práci novinářů. Chci si dál v klidu psát své knihy. A co je nejhorší, já můžu stokrát studovat šíření epidemie, srovnávat příznaky chřipky a poukazovat na její skutečnou nebezpečnost pro děti – můžu mít stokrát pravdu, ale budu vždy jen „umělec epidemiolog amatér”, který radí vládním odborníkům, kteří ale, jak se ukazuje pravdu nemají.
Jediná cesta z toho všeho je prostě na vás – na lékařích, profesorech, ředitelích škol, epidemiolozích, statisticích, hygienicích, sestrách, virolozích, ekonomech, psycholozích, psychiatrech, právnících, sociolozích, opozici... Zkrátka na všech, kteří k tomu mají odborně co říct a vědí, že se tu děje zvěrstvo.
Vy všichni musíte třísknout do stolu a zakřičet DOST!
Ozvat se a začít lidem ukazovat druhou stranu mince pohledem svého oboru. Skutečnou, médii nezkreslenou realitu nemoci.
Právě na vás je lidi uklidnit a zbavit je strachu. A to je přesně ta cesta, která věřím, že nakonec povede ke tlaku na vládu a postupně ke změně politiky populistické vlády a návratu země do normálu.
Rozumím, že pro většinu z vás z akademické půdy, není obvyklé se ozvat, mediálně vystoupit a ukázat svůj postoj. Mnozí, kteří mi píší, se bojí o svá místa v nemocnicích, školách, ve vědeckých ústavech, nebo se jen bojí dlouhých prstů Prymuly a dalších, kteří stále tahají za vládní nitky. Nebo posměchu státní propagandy, která jede skutečně naplno a mnozí její hořkou chuť už okusili.
Ale myslím, že opravdu natal čas vystoupit, překročit své stíny a ozvat se. Teď je totiž právě toho vašeho hlasu nejvíc zapotřebí! Nikdo jiný než vy to bohužel udělat nemůže!
O to víc děkuji všem, kteří už nemlčí a jsou za to bohužel po zásluze „odměňování“ a zesměšňováni v médiích... ;-(
Vytrvejte prosím!