jako moznosti je mnoho, ja vidim opravdu velkej potencial prave v ty mhd.
praha ma dost hustou zeleznicni sit, takze co se tyce thodle tak treba
- linky S, urcite by to chtelo hejbnout s interkonexema mezi ostatnima prostredkama - takze treba spolecny nastupiste mezi tramvajema a vlakama anebo este lip hejbnout s koncepci kockopsu (vlakotramvaj) - coz bude asi v cechach asi este dlouho utopii - sednout na vlakotramvaj trebas v ricanech, ktera by treba ve vrsovicich sjela na klasickou tramvajovou sit a dal pokracovala ve meste - pro plno arbeitru by tak cesta do prace byla o ceste na nadrazi a mozna jednom prestupu - vzorem muze bejt treba studgart nebo karlsruhe a plno dalsich mest v nemecku
- nebat se lehcich variant a kombinaci metra - treba dobrej priklad linka 51 v amsterdamu - cast cesty pod centrem jako metra, v sidlistni casti uz jako rychlejsi tramvaj - levnejsi varianta dopravy prave pro obsluhu okraju mesta
a co se tyce silnic :
- nevim, co je na tom pravdy, ale udajne jeden autobus vyprodukuje min zplodin nez 3 osobaky. myslimze mi da vetsina za pravdu, ze 100 lidi ve 3 kloubovejch autobusech, ktery maj vicemene volnej prujezd je daleko prijemnejsi a levnejsi varianta nez 1 autobus a 100 aut pred krizovatkou napric jeste 4 dalsima
- rezervovany pruhy jen pro bus/taxi/kolo a uplne vsude, kde je vic jak jeden pruh ... mj. sanitky/hasici/policie to jiste taky oceni, kdyz je treba se nekam dostat opravdu rychle - vzor treba pariz
- v tehlech pruhach prioritni prujezd pro mhd (co prijede k semaforu, blikne zelena, pokud to situace dovoluje) - s tim se uz v praze laborovalo nejak nebo uz to funguje ? dobrej priklad treba tramvaj T3 v parizi, ktera lemuje tangencialne dolni okraj mesta - tam pred kazdou krizovatkou (i prechodem pro chodce) ma volnej prujezd, takze prakticky stoji fakt jenom v zastavkach
- a konecne mytny / nebo jiny reseni pro omezeni individualni aut.dopravy do blizsiho centra - mrknete treba na londyn, kde jezdi jenom doubledeckery, taxiky a semtam naka dodavka
mno a v neposledni rade cyklostezky - a + jak sem zminoval jiz ten parizskej vélib, je to opravdu vychytavka, kdo to vyzkousel, da za pravdu :
na litacku, v praze ?opencard? si clovek predplati trebas rok +se slozenim kauce na kolo (pro pripad, ze ho nevrati)... na uzlech a frekventovanych mistech stojany - v GIS systemech uz tyhle veci bejvaj zaneseny taky, takze clovek si na smartphonu najde, zda se v cilovym miste stojany nachazi a zdali-je tam misto. tuhle sluzbu vyuziva opravdu dost lidi, od decek, studentu az po kravataky ... a dost vychytavka, kdyz se treba clovek vraci dom z kalby v noci a neni uz k dispozici mhd v takovym rozsahu
+ je samo vyhoda, ze pokud je daleko ze zastavky nekam, da se to doject proste na tom kole
tot muj strucnej vycet navrhu a moznosti. jen doplnuju, ze v tehlech oblastech nejsem nijak kompetentni, nijak neskrejevam velky sympatie k zeleznicni doprave (vlaky/metro/tram - ponevadz sou proste nejrychlejsi) a vicemene ani nevidim co by za realizaci tohodle vseho vsecko stalo; pouze sou to postrehy odjinud