SPIPI: Já jen pro doplnění:
Pokud bychom se drželi čistě té přírodní a přírodovědné roviny, která je imho důležitější než ta kulturní (co platí v přírodě, to platí bez ohledu na všechny kultury světa vždy a všude), tak hlavně v oblasti evolučních věd se dá teď poslední dobou na toto téma najít spousta zajímavého a podnětného. Ano, mezi mnoha různými rody a druhy živočichů existuje "přirozená" homosexualita, to je přírodní fakt (ty uvozovky u slova přirozená proto, páč každá homosexualita je přirozená, "ne-přirozená" homosexualita je holý nesmysl). To podle mě však nestačí, s tím se nedá pro nějaká pro-homosexuální morální, právní, společenská aj. stanoviska věrohodně argumentovat (snad jedině u některých ve smyslu prostého smíření se: "tak ok, narodili se tak, je to prirodou dane, takze tu vzdy budou" + častokrát následováno "ale stejně ať se ke mě moc nepřibližují").
Naštěstí se ve víceméně poslední době objevily mj. teorie, které vysvětlují homosexualitu jako evoluční adaptaci. A evoluční adaptace nevznikají jen tak zbůhdarma, ale stovkami a stovkami generací vyhynutých předků - "neúspěšných pokusů", ba co víc - v naprosté většině případů taková (a takto dlouho vznikající) adaptace přináší danému druhu nějakou evoluční výhodu. Jinými slovy, stejně jako mohla evoluční adaptace lidská ruka ("ideální" tvar, cit, jemná motorika) nesmírně akcelerovat náš (tj. lidského druhu) vývoj - možnost výroby nástrojů (důležitost tohoto snad netřeba zmiňovat), tak obdobně někdy v minulosti vývoje druhu homo sapiens (nebo klidně u jeho vývojových předchůdců, na tom nesejde; všichni jsme dědici téhož po miliony let obrušovaného kousku DNA kódu:-)) homosexualita mohla vést (ilustrativně řečeno) třeba k jeho výrazně lepším evolučním úspěchům (oproti např. zcela totožnému druhu, akorát bez homosexuality). Je to totálně laicky napsáno, snad tu není žádný biolog:)
Více třeba tady (hlavně 9. až 11. odstavec nebo 16.-17, 20.., ale celé je to zajímavé:)):
Homosexual selection: The power of same-sex liaisons -- Earth Changes -- Sott.net
http://www.sott.net/article/198612-Homosexual-selection-The-power-of-same-sex-liaisons
Nebo česky, stručněji, zato celkem výstižně tady:
Massive Error: Homosexual Selection: The Power of Same-Sex Liaisons
http://massive-error.blogspot.cz/2009/12/homosexual-selection-power-of-same-sex.html
Jsem velmi zvědav, jak se to s těmito teoriemi bude v blízké budoucnosti vyvíjet. Nicméně ať už budou platit ty či ony jemné detaily dané teorie, společný a pro nás důležitý základ těchto teorií zpochybněn rozhodně nebude. Každopádně myslím, že z těchto přírodních a tak "přirozených" faktů lze onen support homosexuálům provádět zase o něco lépe.
S těmi kulturami nevím, v této oblasti se moc neorientuji. (A raději dopředu přiznávám, že mám k uvedeným tvrzením spíše nedůvěru. Těch odvážných claimů o neuvěřitelném počtu nějakých kulturních aspektů toho či onoho "necivilizovaného" národa už pár bylo...) Nicméně, pokud jde o bezproblémové příjimání homosexuálního chování, tak nemusíme až daleko do Indie nebo Ameriky, stačí když zůstaneme na svém kontinentě, jen se vrátíme nějakých 2500 let zpátky v čase do kolébky naší civilizace a kultury - antického Řecka. Pederastie zcela běžná věc, krása mladého mužského těla bylo oslavována snad všemi básníky atd. atd. (Je celkem zřejmé, které náboženství-ideologie pokřivilo v naší civilizaci vnímání homosexuality skoro na dlouhá dvě tisíciletí.) Nicméně, pro mě osobně je závaznější to, že v rámci kultury, v níž žiji a která chtě-nechtě ovlivňuje mé myšlení (on celý západ je koneckonců dědicem antiky), již jednou bylo homosexuální chování bez výhrad celospolečensky přijímáno. Co jiného je potom homofobie, než další ze stupidních - tradicemi dlouhodobě budovaných - konvencí, které zasírají co můžou? Ale pořád je to jen konvence, která se narozdíl od přírodních zákonitosti změnit dá. Případný pocit hnusu tedy není přírodou univerzálně daný pocit každému člověku, je to jen záležitost té dané kultury. Takže už je pak na každém, kolik toho tmářství z minulosti si do sebe pustí.