• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    BRUKEV: Kupuju 1 kg za zhruba tisícovku, vypiju zpravidla 2 - 4 kávy denně.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NOISEGATE: je otazkou, zda cena 5000Kc za mlýnek neni naopak zbytečně navysena.

SALAMAN: alespon napis, kolik kav za den planujes, zda kupuješ kavu za 400Kc/kg nebo 1500+, atd.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Podobný mám (ale v nerezu a s dodělanou PID regulací)
    GAGGIA Classic E24 - Classic Blue - KAVA.CZ
    https://www.kava.cz/pakove/gaggia-classic-evo-classic-blue/
    Nyní je za zajímavou cenu 10 499 Kč
    :-)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: Prošlo mi rukama pár ručních mlýnků, budget verze je buď kingrinder p2, to se da sehnat i na kofiu noa pro odvazny Mischief M40 - to jsem sehnal jako džouk pro porovnání s kolegovym Comandante (protoze to je 1:1 kopie), kterej ted nejakou chvili testuju a je to az k nevire super mlejn. Co mě teda sere je to pocitani kliku. Cenově výš pak Kingrinder K6, potom Timemore S3, pak 1zpresso ZP6 (to je teda jen na filtr) a pak 1zpresso K ultra.

Porlex už je za zenitem, sorry
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SALAMAN: Delonghi Dedica
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SIMSALABIM: Porlex byl jeden z nejlepsich ve sve dobe, ale uz je mnohokrat dorovnany a prekonany.
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    Nikdo nedoporuci Porlex? Pouzivam verzi mini uz prez 5 let na moka kavu a naprosta spokojenost. Japonska kvalita, pracuje od vybaleni bezezmen, proslo jim mnoho a mnoho kil kavy, posledni cca 2 roky uz me teda obcas nebavi tocit, tak to pripnu na akovku (ja vim, je to rebel...ne na plny otacky samozrejme) a pres pocatecni obavu, jestli to nenicim, tak stale naprosto v poradku a konzistentne mele a mele a mele...
    https://kavomlynky.heureka.cz/porlex-mini-ii/#specifikace/
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    NOISEGATE: Timemore C2 je svělej a často podceňovanej mlejnek, ale ten už nemá dneska smysl kupovat
    jednak už je celkem dlouho na trhu jeho vychytanější verze C2s, ale hlavně, za skoro stejný peníze jde pořídit ten Timemore C5, kterej je ale podstatně vyšší liga
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    čerstvě je na trhu taky další novinka, a to Kingrinder K7, což by měla být výrazně levnější variace na kultovní 1Zpresso ZP6, ale cenově srovnatelná s Kingrinder K6... podobně jako K6 je variace na 1Zpresso K-Ultra - obojí z pohledu mlecího mechanismu a tvaru kamenů.
    Ale, zatím je i na AliEx ta K7 pořád ještě výrazně dražší (nějak kolem 3500 Kč), a nejspíš potrvá nějakých pár měsíců, než ta cena klesne. Ale kdoví, třeba jí zlevněj už po Novým roce... :)
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    EXAGE: jestli nechceš dávat za mlýnek víc jak 2 tisíce (v tomhle pásmu jsou fajn Kingrinder K6 nebo Timemore S3), tak na AliExpressu už jde sehnat mlýnek Timemore C5 za cca 1200 Kč (s kuponama, který ale bejvaj dost často), aktuálně žhavá novinka. Za tu cenu excelentní...

Nebo třeba Kingrinder K2, ten stojí myslím někde kolem 1500 Kč.

Kingrindery jdou objednat z německého Amazonu (ofiko store), kde mají ale rovnou kličku s kulatým čuflíkem (blbý). A nebo z AliExpressu, kde je klička prohnutá a s konickým čuflíkem (mnohem lepší).

Nebo se dá ta lepší klička s lepším čuflíkem objednat napřímo z Taiwanu jako náhradní díl, za ještě celkem schůdný peníze (tuším asi USD20, vč. dopravy) - ale při doručení se to ještě musí proclívat a navrch doplatit DPH 21%, clo žádné.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Chtěl jsem si vyzkoušet pohrát a zjistit jak funguje tvoření vlastních GPT modelů. Tak jak jinak než s kafem :-)
    Zatím tam není úplně moc metod, ale na mé podmínky to teď funguje. Zkouším tedy dát ven. Není to žádný zázrak, ale třeba to někomu pomůže.

Tady SmartBrewer

Když budete mít nějaký feedback, tak klidně do pošty. Díky.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Kavárna BirdSong Coffee prodává za slušnou cenu (600 kč/ kg, oproti 1000-1200 kč za co to pak prodávají) "testovací" kávu, kdy vychatávají pražení na nových zrnech. Je to světle pražená káva, tak kdo se toho nebojí a chtěl by vyzkoušet, mají i menší balení než 1 kg
    Už jsme měli Etiopii, Ugandu aj A objednali jsme si s chutí další kávu.

Vyberova kava s prekvapenim
    https://www.birdsong.cz/kava/kukacka/
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Kilový balík slušné zrnkové kávy stojí tak od 6 do 9 stovek (nejsou výjimky ani 12 stovek). Tím nemyslím jakoukoliv předraženou kávu v hypermarketech.
    Dělám si dvě dvojitá espressa denně a tak 2x do měsíce filtrovanou. Spotřebu mám zhruba kilo a půl za měsíc.
    To je 18x kilový balíček v prlměru za 8 stovek.
    To je zhruba 15 tisíc za rok.
    Myslím, že kupovat si hodně leciné kávovary a mlýnky je tak trochu dehonestace té drahé suroviny kterou milujeme.

Pákový kávovar (Gaggia Classic PID) jsem koupil bazarový cca před 10 lety (za 5 tisíc), bazarový jsem měl i dlouho mlýnek Fiorenzato F5 (bazar za 4 tisíce). Před necelými třemi roky jsem přešel na ruční mlýnek Comandante (ten jsem koupil nový a uznávám že je drahý), hlavně kvůli snadnému udržování v čistotě. Nelituji.
    WILL
    WILL --- ---
    KURE: Ruční mletí na espresso je opruz, protože člověk mele tak 3 minuty než namele těch 10 gramů. Já bych šel vždycky do elektrickýho.
    Já mám Fellow Opus, který mele dobře, i když z toho je víc bordelu a čistím ho každý měsíc, ale teď se dá sehnat od 3500, což je velmi slušná cena.
    https://kavomlynky.heureka.cz/fellow-opus-white/#prehled/
    KURE
    KURE --- ---
    BAAL: jo, tomu bych i věřil. Sage, narozdil od sencoru, dělá dobrý přístroje.
    BAAL
    BAAL --- ---
    KURE: ja mam to Sage co linkuje LUCIASHECK uz snad 5let a nemuzu si stezovat.
    KURE
    KURE --- ---
    SALAMAN: u těhhle levnejch přístrojů bych měl strach spíš o mlýnek. a taky učit se nové hobby na špatnym přístroji tě může dost štvát.

šel bych do ručního mlynku vhodnyho na espreso, ted je na kofio v akci Timemore za 2k
    https://www.kofio.cz/prislusenstvi/timemore-chestnut-c3s-pro-rucni-mlynek-cerny/13574
    a pakovyho espresovače bez mlejnku.
    bohužel nemam konkretni doporučení,
    bo jsem lina veš a doma mam plne automatickej kavovar kterej v kombinaci se slušnym zrnem dělá pitelný kafe.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    SALAMAN: James Hoffman pomerne chvali nejakou sranda vec z Aldi s tim, ze to samozrejme ma mouchy. Asi zalezi, jak jsi narocnej.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SALAMAN: Imho spis ne.

Pod tohle - https://m.alza.cz/sage-bes875bss-levne-d5539864.htm - bych v týhle kategorii spíš nechodila. Pokud na tohle budget není, šla bych spíš do nějakýho delonghi automatu.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    SALAMAN: bych sel spis do bazaru, ale i tak bude budget min. x2, s temi co postujes zkusenost nemam, ale vzhledem k tomu ze za podobnou cenu se moc neda sehant ani samotny mlynek na espresso, tak bych byl opatrny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam