• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hasičský kalendář rodinný. Tiskem a nákladem J. Otty 1900

_
    JINX
    JINX --- ---
    NOISEGATE: hmm, ja pojedu do italie a chtěl jsem si koupit něco tam :-) ale díky, třeba bude mít zájem někdo další :-)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    JINX: velkou nerez bych měl na prodej
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mne teda pripada nejlepsi varianta ta rada induction. Ma to velkou zakladnu (vetsi nez ty nerezovy) a zaroven tradicni vrsek. Imho lepsi nez ciste nerezova
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ANEZAK397: Mam nerezovou bialettku a je zlaty, ze funguje bez adapteru na pul plotynce. Adapter ma zbytecn velkou setrvacnost.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    JINX: Nerez nemusíš mít, když pořídíš adaptér. Koupila jsem si v životě dvě nerez konvičky a v různých bytech na různých indukcích nefungovaly. Jednu jsem dala otci co má nějakou low cost plotýnku z Lidlu a ok. Teď mám jednu malou (pro mě) a jednu velkou (návštěva) hliníkové Bialetky a s tím adaptérem to funguje skvěle.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: ale jistě že dá... právě ten Timemore C5 (jakákoliv verze - ESP nebo ne, Pro nebo ne) na AliEx kolem 1300
    měl jsem v ruce jak C40, tak tu C5 a vůbec bych neváhal, kdybych si měl vybrat... a ta M40 je jen levnější kopie C40ky

právě, že při té ceně ta nedávno uvedená C5 celkem válcuje víc ručních mlýnků (od entry-level až po midrange), třeba levnější Kingrindery K0 nebo K2 už taky nejsou tak výhodné jak bývaly, natož ty plastové Kingrindery P0,P1,P2 - o těch má už smysl uvažovat jen kvůli váze, když třeba člověk cestuje s batohem a počítá se každej gram
    a nebo plastové 1Zpresso Q Air, to už taky není oproti C5 tak výhodné
    a koneckonců i původní Timemore C2 nebo C3 jsou taky víceméně mimo hru, sice koupit pořád jdou, ale o tolik levnější než C5 nejsou, aby to dávalo smysl
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: samozřejmě, jen za tu cenu mischiefu se nic lepsiho koupit neda... mozna bych zvazil jeste femobook a2 z elektrik
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: C40 a Mischief jsou na dnešní dobu celkem pomalý mlýnky, při mletí s hrubostí na moka... maj malej průměr mlecích kamenů. Taky mají větší celkovej průměr (obvod), takže se lidem s menšíma rukama hůř drží

ale ten Kingrinder K6 je dobrá volba, stejně tak Tm S3
    1Zpresso Q mi přijde trochu drahý, na to co to je, ale taky celkem ok
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LUSINDA: elektrický nebo ruční? elektrický za 3k leda vychytat slevu na alze na fellow ode 1 a dat do něj fejkovy ssp kameny z ali a zvládne v klidu filter i esko (mám doma) noa v segmentu ručních to bude jednodušší - kingrinder k6, mozna 1zpresso q, případně nějaký timemore, na kofiu se slevou vychytat s3 by bylo top... nejlepší budget možnost je bezkonkurenčně mischief m40, coz je 1:1 kopie comandante c40, koupil jsem to jako fór,ale s kolegou v práci jsme v podstatě nenašli rozdíl. s dopravou s michief stranek 1690 (comandante c40 mk.IV je za plus minus 5k)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JINX: no chceš nerez, což ti řeší to, že to chceš na indukci a chceš zvážit velikost - protože blbě jde vařit menší množství ve velké konvičce a vařit druhou várku v horké konvičce je opruz. (v případě že tedy člověk vaří ráno 1-2 porce a občas pro návštěvu víc porcí kávy, je vlastně lepší mít jednu malou a jednu velkou konvičku)

zbytek viz James Hoffman
    The Bialetti Moka Express (Episode #1)
    https://www.youtube.com/watch?v=upgQsA5kLAk

Understanding the Moka Pot (Episode #2)
    https://www.youtube.com/watch?v=zK0F5PqJ1Gk

prakticky

The Ultimate Moka Pot Technique (Episode #3)
    https://www.youtube.com/watch?v=BfDLoIvb0w4
    JINX
    JINX --- ---
    Mocca konvičku bych si taky rad koupil, jsou nejake veci na co si dat pozor pri vyberu? (nutne potrebuju indukci tak snad to nebude problem)
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    OT_: Timemore C5 (Pro) tohle řeší, má číslované stupně mletí, přestože se hrubost mletí taky nastavuje ze spoda. Cenově od cca 1300 Kč na AliEx, včetně všeho. V ČR od cca 2500 Kč. Prakticky nahrazuje všechny modely C2 a C3.

LUSINDA: Dej si pozor, moka konvička není espresso, a potřebuje stejný typ mlýnku, jako je na ruční přípravy (tedy i dripper). Mlýnek s mlecími kameny pro espresso by jen zhoršil proces extrakce v moka, kde extrakce standardně neprobíhá pod větším tlakem. "Timemore C5 Pro" a "Timemore C5 ESP Pro" prý ale mají stejné (univerzální) mlecí kameny, takže tam je to jedno, a na ruční přípravu můžeš použít obě verze. C5 ESP má jen jemnější stupně nastavení hrubosti. Ale třeba "Timemore S3" a "Timemore S3 ESP" mají kameny jiné, takže tam je třeba na moka volit tu variantu bez ESP (což znamená použití právě pro espresso)
    OT_
    OT_ --- ---
    LUSINDA: já jsem fanoušek Timemore. Běžně stojí dvojku (to už se cenově myslím blíží Kingrinderu), ale na aliexpressu se dá vychytat i lehce přes litr, to imho nemá konkurenci a coby běžný non-nerd uživatel si nedovedu moc představit, co by na tom mohlo být lepší. Jedinou (dle mě) nevýhodou je dost pitomé nastavování jemnosti mletí, takže střídat jemnost pro různé druhy přípravy je oser. Já doma piju jen V60, takže neřeším.
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUSINDA: Tak jedna z těchto dvou značek. Mají to třeba na de Amazonu. Bral bych s magnetickým spojením kosiku, je to pohodlnější, než sroubovat.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    LUSINDA: mam wilfa svart , neni to nic fancy, ale na moka podle mne ok, takovej entry level
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ADAM: používám dripper, ale zvazuju koupi Mocca konvičky. V domácnosti vařím kafe jen pro sebe a občas pro návštěvy. Takže ten ruční asi umělé tak akorát. Díky moc.
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUSINDA: Musíš napsat, jestli na espresso nebo filtr. A jestli ruční nebo ne. Uprime za tu cenu má smysl jedině ruční, elektrické v tomhle rozpočtu nestojí za moc.

A obecně nejlepší kvalita/cena jsou značky kingrinder a 1zpresso, takže bych vybral od nich.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Moc prosím. Potřebuju poradit ohledně mlýnku na kafe na doma. Nepotřebuju nic fancy, ale zase ne úplně šunt. Do 3k? Nebo je to málo? Vůbec se v tom neorientuje.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    EXAGE: Outin dosel. A at do nej dam kapsli nebo 7g vyberovky prohnany pres vyslouzilej Hario Mini Mill, tak jsem moc spoky. Uz se tesim letni vyletovani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam