• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ADAM: comandante, ale nakroutis se... pokud bys koukal na elektricky mlynek aby umel i dost jemne na espresso (klidne i primarne), kouknul bych na df54, sem tam na esko ode1 s vymenenyma kamenama
    WILL
    WILL --- ---
    Já jsem s C2 to espresso několikrát zkoušel a ten rozdíl oproti mletí filtru je obrovskej. 12 gramů mi zabralo tak 2 minuty, takže jsem takové cvičení neměl zapotřebí dělat moc často. Oproti tomu filtr jsem měl hotový prakticky hned.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SAMGARR: C2 a espresso neni uplne idealni kombinace. Spis C3
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    ADAM: Taky se pridam s Timemore C2.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADAM: Hele tak to nevim, tim Timemorem to jde fakt snadno, jakoze spis me prekvapi, ze tmave prazena kava je fakt umleta na par otoceni, ale i svetlou dam uplne v pohode za chvilicku, myslim tim teda na filtr....
    ADAM
    ADAM --- ---
    Existuje ruční mlýnek, kterým jde mlýt hodně snadno, aby to zvládla žena?

Holky po mě požadují koupit elektrický, že ručním to nezvládnou. Teď máme 1zpresso k-ultra, to není žádný lowend, stoji okolo 250eur.
    (pokud se tam dá tmavě pražené kafe, tak to ještě jde, ale světle pražené mam problém na hrubo umlyt i ja. We really kvaoive při jemném mletí na espresso to jde snadněji).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Prosím mám pocit, že mi z kávovaru Nuova Simonelli teče kafe moc horký? Je to možný?
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    New research shows decaf coffee can mimic caffeine’s effects in habitual drinkers
    https://www.psypost.org/new-research-shows-decaf-coffee-can-mimic-caffeines-effects-in-habitual-drinkers/
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: predmleto večer a ráno kafe používáme doma léta letouci se sage precision brewer a je to v pohode ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    NINE_OF_NINE: tak to nejsou pozitivní zprávy :/
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    MESKALITO: Já doplním zkušenost po dvou letech +.
    Zkráceně, podruhé bych nekoupil radši připlatit za něco lepšího.

Vyzdvihnu možnost kombinace třeba s V60 s vlastním hrnkem, nebo konvičkou, pokud člověk dělá menší objem.

Mechanismus kropení cca po roce začal klapat a nakonec přestal fungovat (úspěšná reklamace). Teď už klape, takže to čekám.

Přestože se snažím mít kávu rovnoměrně rozmístěnou, běžně se stává, že vyjede jen na čistý filtr. Je třeba to hlídat.

Teplotní senzor bude asi mít danou životnost. Teď už se stává, že voda vaří a kávovar ukazuje pod 90°C, řeším to snížením teploty.
    Vtipné to je jen u čisticího cyklu, kdy se kávovaru nedaří dojet na senzorových 100°C.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: asi moc kávy, to se běžně nestává
    KOLU
    KOLU --- ---
    koukam na ten krasnej suchej chuchvalec kafe pri "blloming". bych asi radeji moccamaster...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Moje nová hračka ☕🚀
    Dostal jsem tip na kávovar. Upřímně – moc jsem od toho nečekal. Hype kolem techniky známe asi všichni. Ale když jsem si pročítal funkce a viděl cenu, řekl jsem si: „No tak jo, zkusíme to.“

A víte co? Fakt mě to nadchlo. Takže tady pár postřehů 👇
    🔧 Co umí a proč mě to baví:
    Automatický režim:
    Teplota vody drží pěkně na 93 °C
    Poměr vody ke kávě cca 1:15
    Má integrovanou váhu – pozná kolik kávy dáváš a dopočítá si vodu
    Umí blooming! Po prvním zalití počká 30 sekund, aby unikl CO₂.
    Tryska se otáčí, takže voda zalévá rovnoměrně jako s přesnou konvičkou

Manuál pro hračičky:
    Poměr si můžeš nastavit od 1:10 po 1:20
    Teplota od 80 °C do 98 °C
    Možnost uložit si vlastní recepty

Celkově:
    Voda se nevaří „do kopce“, ale ohřívá se přesně na místě – žádný přetlak a bublání
    Má časovač, což je hezký, ale káva namletá večer a připravená v 6 ráno asi nebude úplně fresh
    Chod je tichý, žádné trhání uší – spíš takový lowkey šum

☕ A chuť?
    Naprostá konzistence. Každej šálek jako ten předchozí. Když si hraješ s teplotou, chuťový rozdíly jsou hned znát. Fakt se to blíží ruční přípravě třeba na V60👌

Za tu cenu za mě pecka. Překvapilo mě, jak dobře je to promyšlený – někdo u toho evidentně pil kafe. 😄

Kávovar je Catler CM 4012 – značku moc nemusím, ale tohle fakt stojí za to.

🎥 Mrkněte na video z prvního spaření:

A kdyby někdo chtěl kouknout – tady je odkaz na nejlevnější shop, co jsem našel.
    KELDA
    KELDA --- ---
    HONCKA: uprimne nevim
    Váha a Cena je fakt trochu mimo. Osobně to vidím na vychytavace vychytávek co prostě musí mít každou specialitu. Ale možná karavanisti
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KELDA: celkem by mě zajímala cilovka, na doma za ty peníze pořídíš normální stroj a na cestování to váží necelý 2 kg
    KELDA
    KELDA --- ---
    ADAM: souhlasím. Ten co si poslal je jako aeropress. Mám cestovní a kafe taky super. Tenhle co si poslal vypadá dost profesionálnější a znám jej. To co jsem poslal je spíše specialitka ale doba 6 min je fakt dlouhá. Ono ale i Moka není rychlá, ale je tam možné udělat kávu i pro 2.
    ADAM
    ADAM --- ---
    KELDA: Mám rád takové jednoduché ruční věci na obcasnou přípravu espresa. Tak na to hned koukám, ale zdá se mi to moc pomalý a komplikovaný. Teď mám picopresso a na uvaření jednoho espressa ok, ale vařit víc už je opruz. Tohle je ještě pomalejší a složitější.

V se mi libi ROK https://youtu.be/Q7N1jEon-LU?si=IfbaG5yUtlrBS87n
    KELDA
    KELDA --- ---
    Hodně zajimava věcička

9Barista Espresso Machine Mk.1
    https://9barista.com/products/9barista-espresso-machine?variant=46280893366459

Jen cena ... Ale systém vypadá hodně zajímavé.

The 9Barista Espresso Machine Review
    https://youtu.be/ZcZMGx15QBU?si=g-KClG7ZvUrM_OgY
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam