"Američané jsou senzační a na Kubě to bylo fajn"
Afghánské děti propuštěné nedávno z amerického tábora v zálivu Guantánamo, vzpomínají na svůj pobyt v táboře s nadšením.
"Mám velký štěstí, že jsem tam mohl být, a teď se mi po tom stýská. Kuba byla fantastická," řekl zpravodaji listu Guardian čtrnáctiletý Afghánec nedlouho po návratu domů.
Čtrnáctiletý Afghánes Asadullah byl na Kubě na pláži jen dvakrát během svého čtrnáctiměsíčního pobytu v táboře. Většinou trávil své dny tím, že se díval na filmy v televizi, chodil do školy a hrál fotbal. Byl fascinován tím, že se ve škole dověděl o sluneční soustavě a teď v Afghánistánu s nadšením recituje jména planet, začíná vždycky Zemí. Méně zábavné byly každých čtrnáct dní výslechy o tom, co ví o al Kajdě a o Talibánu. Ale Asadullah vyslýchajícím vojákům vždycky řekl: "O těch lidech nic nevím" - výslechy byly jen nuda, to bylo prostě proto, že člověk byl v tom táboře.
29. ledna byli Asadullah a dva další nezletilí vězni vráceni domů do Afghánistánu. Ti tři chlapci si nejsou jisti, kolik jim je. Ale podle odhadů Červeného kříže je Asadullah nejmladší a v době jeho zatčení mu bylo 12. Druhý nejmladší Naqibullah byl zatčen s ním, bylo mu tehdy asi 13, a třetí chlapec, Mohammed Ismail, byl nezletilý v době svého zatčení jinde, ale teď už je dospělý.
Naqibullahovy vzpomínky na tábor v zálivu Guantánamo jsou téměř totožné s Asadullahovými. Život ve vězení byl dobrý, říká. Kdyby mě otec nepotřeboval, rád bych žil v Americe.
Asadullah to říká ještě otevřeněji: "Američani jsou senzační lidi, lepší než kdokoliv jiný. Američané jsou zdvořilí a přátelští, když s nimi hovoříte. Nejsou sprostí jako Afghánci. Kdybych si mohl vybrat, kde žít, žil bych v Americe. Chtěl bych být lékař, inženýr - anebo americký voják."
Organizace Amnesty International kritizovala tábor v zálivu Guantánamo jako místo, kde "byla vězňům odpírána jejich základní práva". Avšak afghánští chlapci ze zapadlých vesnic nevěděli nic o svých právech a očekávali ještě méně.
Také ani nevěděli, že americký ministr obrany Donald Rumsfeld charakterizoval vězně v táboře Guantánamo jako "tvrdé, dobře vycvičené teroristy" a "nejnebezpečnější, nejlépe vycvičené vrahy na této planetě".
Naqibullah a Asadullah byli zatčeni v listopadu 2002 v jedné afghánské vesnici. Při tom bylo zatčeno asi 30 afghánských mužů, kteří dále zůstávají v Guantánamo.
Naqibullah se připletl k zatýkání, když jel na kole domů od kamaráda. Asdullah je z jiné vesnice, ale pracoval u místního sedláka, kde byl zatčen spolu s několika dalšími muži.
http://www.blisty.cz/2004/3/9/art17251.html