• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // new world order ... part 3 :: Love your local Illuminati :)
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Stanovisko Českého helsinského výboru k průběhu a důsledkům CzechTeku 2005
    Český helsinský výbor zásadně odmítá argumenty některých vládních činitelů, kteří se snaží nepravdivými nebo právně nepodloženými tvrzeními legitimizovat tvrdý zásah pořádkových sil Policie ČR proti účastníkům hudební akce CzechTek 2005.

    Uvedená hudební akce byla na rozdíl od minulosti realizována se souhlasem vlastníka pozemku. K tomuto místu vedla veřejně přístupná pozemní komunikace, navíc průchod okolními pozemky umožňuje zákon v rámci práva volného průchodu krajinou. I v případě několikatisícové účasti nelze riziko poškození okolních pozemků pokládat za závažné, neboť jejich travní porost byl již posečen a odklizen a vlastní akce jej (na rozdíl od následné policejní aktivity) nemohla vážněji poškodit. Účastníci akce nijak neohrožovali - na rozdíl od ozbrojených zásahových sil - bezpečnost, zdraví a životy osob, ani majetek, přijeli se bavit na pořadateli akce určené místo. Jestliže byla podána trestní oznámení v souvislosti s jejich příjezdem a hudební produkcí (pro trestný čin poškozování cizí věci takto početnou skupinou osob apod.), nelze jimi zdůvodňovat realizaci zásahu daného rozsahu a intenzity.

    Při samotném zásahu navíc docházelo dle četných očitých svědectví i audiovizuálních záznamů k závažnému porušování služebních povinností ze strany jednotlivých policistů. To, že někteří příslušníci zásahových jednotek měli v průběhu zásahu zakrytá služební čísla - což nasvědčuje tomu, že byli již předem připraveni na vědomé protiprávní jednání vůči účastníkům akce (jež mělo mj. podobu vhazování slzotvorných granátů do obsazených vozidel, bití bezbranných lidí včetně žen a dětí, zcela neoprávněné a naprosto nesmyslné užívání nabitých střelných zbraní) - zjevně motivováni snahou o snížení rizika následné identifikace při případném vyhodnocování zásahu příslušnými orgány, jakož i další excesy je třeba pokládat za důvod k důkladnému prošetření celého průběhu zásahu. Tím by se měla zabývat nejen inspekce ministra vnitra, ale zejména příslušné státní zastupitelství jako skutečně nezávislá kontrolní instituce. Státní zastupitelství tak navíc využije v souvislosti se zásahem svých skutečných zákonných pravomocí, neboť s ním nemá jinak naprosto nic společného (jak bylo veřejnosti během víkendu lživě podsouváno).

    Navíc zde máme co do činění s jevem, jenž je rovněž neslučitelný s demokracií, a sice s diskriminací určitých skupin v tom smyslu, že policie přistupuje vůči veřejným aktivitám různých skupin zcela nerovným způsobem - srovnejme např. postup vůči různým produkcím a srazům neonacistů s postupem vůči CzechTek 2005. Je nutno si klást otázku, proč tomu tak je.

    Několik týdnů předem připravovaný zásah nebyl dle názoru ČHV navíc ničím jiným než účelovou demonstrací síly, která směřovala k zastrašení těch občanů a osob, kteří projevili chuť účastnit se dané akce. Tato demonstrace síly měla patrně určitým vládním činitelům pomoci získat sympatie té části obyvatelstva, která se staví rezervovaně nebo odmítavě k pořádání podobných happeningů.

    Jak zásah pořádkových sil, tak následné projevy předsedy vlády a dalších odpovědných činitelů ukazují, jak slabá může demokracie být, jak účelové zneužití práva v kombinaci s populistickou propagandou může strhnout odpovědné policejní složky k tak brutálnímu chování vůči vlastnímu civilnímu obyvatelstvu. Za tuto ostrou konfrontaci Policie ČR a části mladé generace provázenou zvýšením napětí ve společnosti dle názoru ČHV plně odpovídá vláda a v první řadě její předseda. ČHV proto zcela jednoznačně považuje další setrvání ministra vnitra i předsedy vlády ve funkcích za lidsky zcela neudržitelné. Oba jmenovaní činitelé nesou osobní odpovědnost jednak za mezinárodní ostudu ČR, jednak za velmi vážné pošpinění jména policie. Ještě nebezpečnější na celé události je, že v podstatě vůbec nešlo o ochranu soukromého majetku (několika hektarů travních porostů), ale především o ukázku síly a autority jmenovaných osob.

    Následná prohlášení předsedy vlády o nutnosti (zcela účelového) přehodnocení úpravy shromažďovacího práva a dalších zákonů, nelze zařadit jinam než mezi tzv. "štěpánovštinu" posledních let komunistické totality. Důsledky tachovské akce jsou však v porovnání s komunistickými zásahy proti demonstracím v roce 1988 a 1989 co do počtu zraněných ještě závažnější. Je to především proto, že od totalitního státu lze celkem očekávat, že v zájmu udržení většinového mocenského podílu bude utlačovat všechny menšinové proudy a skupiny, zatímco základem a pilířem demokratického právního státu je naopak právě při vědomí vlády většiny úcta a respekt k právům menšinových uskupení a myšlenek. Absence takové úcty a respektu, jak ji prokázala policie, ale zejména politické vedení státu (nepřípustné zásahy předsedy vlády do řízení výkonu policejní služby), pak nutně musí v každém občanovi této země vyvolávat otázku - žiji ještě v právním státě?

    Snaží-li se politické vedení státu za účelem udržení moci plýtvat jinde tolik potřebnými a prospěšnými finančními prostředky, riskovat značné škody na zdraví či na majetku svých občanů i návštěvníků ze zahraničí, hodlá-li ničit jméno policie, pak není možné pro její naprostou nekompetentnost žádat nic jiného, než její okamžité odstoupení ze všech ústavních funkcí. ČHV nabádá každého občana, aby si uvědomil, že oběťmi policejního zásahu nejsou žádní "nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony" (jak tvrdí předseda vlády ve svém článku v Lidových novinách ze dne 2. 8. 2005, jenž svým obsahem budí důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu podle § 198a trestního zákona - podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod ), ale vesměs mladí lidé a česká policie jako celek.

    Každá totalita začíná eliminací nějaké minority. Jen v uplynulém století jsme podobných případů zažili více - od 30. let 20. století to byli Židé, Romové, po druhé světové válce podnikatelé, sedláci, umělci, inteligence, studenti, v 70. letech každý, kdo se beze slova nepodrobil režimu, muži s příliš dlouhými vlasy, lidé poslouchající divnou - rockovou - hudbu, a dnes - příznivci techna - a kdo po nich? Podstata se nemění a budeme-li v demokratické společnosti a právním státě bez hlesu tolerovat to, že určitá menšina je vytlačována ze společnosti přes její okraj, jednoho dne se probudíme bez demokracie a bez právního státu, a bude to i naší vinou. Je neocenitelnou výsadou demokracie, že každý může v tomto směru svobodně a nahlas rozhodnout o svém budoucím štěstí.

    PhDr. Hana Havelková, předsedkyně ČHV

    JUDr. Daniela Světlíková, členka předsednictva ČHV Mgr. Jana Chržová, výkonná ředitelka ČHV

    V Praze dne 3. srpna 2005

    http://www.ceskenoviny.cz/prilohy/czechtek/index_view.php?id=141705
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    'Eternal planes' to watch over us

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4721091.stm
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    3.8.2005
    K možným souvislostem současné teroristické vlny
    Petr Kužvart
    ...
    Spoluvytváří boj proti terorismu nový světový pořádek?

    A tak lze formulovat hypotézu, že se nyní za zástěnou proklamací o boji proti mezinárodnímu terorismu bezděky rodí nový, globální politický a společenský pořádek. Nový nejen tím, že bude vskutku globální, ale především tím, že zglobalizované ekonomice bude odpovídat a na její potřeby pružně reagovat globální společenský pořádek všeobecné kontroly, vyzvídání, sledování a represe, pořádek pružně pozastavující základní občanská a lidská práva, pořádek vytvářející permanentně skupinu bezprávných podezřelých (ano, pouhých podezřelých z nedostatku loajality k systému, nikoli usvědčených násilníků!). V tomto smyslu může být věznice na Guantanámu hodně chmurným, ale velmi poučným předobrazem zadržovacích a donucovacích zařízení pro podezřelé a neloajální živly v budoucnu.

    Třeba se mýlím – a věru bych se mýlil docela rád. Ale zatím to takhle opravdu vypadá. Nakonec tu může být svět rozdělený na několik center neklidu, ovládaný vleklými, permanentními asymetrickými konflikty, provázenými psychologickým zpracováním veřejnosti, propagandou nenávisti a stupňované represe. Ošklivě to připomíná svět podle George Orwella.
    Nejde o žádné rafinované spiknutí

    Rozhodně bych nerad, kdyby tato hypotéza vedla k přesvědčení, že jde o záměrný vývoj, že kdosi v zákulisí má hotový plán a jednoduše tahá za nitky a uskutečňuje ďábelský záměr. V dějinách to tak nebývá a nejspíš ani zde tomu tak není. Jednotliví aktéři jednají podle všeho nezávisle, autonomně, na základě vlastních dílčích pohnutek a důvodů. Nicméně výsledkem může být – tak jak to je v dějinách pravidlem - něco, co nikdo z aktérů událostí beze zbytku nechtěl. Každý chtěl to své – ale nakonec vznikne něco, co nechtěl nikdo či jen opravdu málokdo.
    ...
    http://blisty.cz/2005/8/3/art24384.html
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Paroubek: Účastníci CzechTeku způsobili statisícové škody

    03.08.2005 - 18:23, autor: ČTK.

    Paroubek se starostou Přimdy PŘIMDA (Tachovsko) - Účastníci víkendového CzechTeku způsobili podle premiéra Jiřího Paroubka majitelům pozemků statisícové škody. Paroubek to prohlásil dnes v Přimdě po schůzce se starostou obce Jánem Sopkem. Policejní jednotky, které CzechTek v sobotu násilím rozehnaly, nejsou podle premiéra za škody odpovědné. Nyní si Paroubek prohlíží poškozené pozemky.

    Předseda vlády nadále trvá na tom, že zákrok byl opravněný. Do budoucna vidí pro podobné situace dvě možná řešení. Buď se pro akce vyčlení se souhlasem příslušné obce vojenský újezd. "Druhá možnost je, že půjdeme stejnou cestou jako v celé západní Evropě, například Velké Británii. Zkopírujeme příslušný zákon a pak nebude možné takovéto veřejné produkce po širým nebem prostě pořádat," řekl.

    Paroubek se setkal také s jedním z majitelů pozemků, farmářem Janem Zatloukalem. Zemědělec bude prý muset svých zhruba 36 hektarů louky zorat a znovu zasít. To ho bude podle Paroubka stát 250.000 až 300.000 korun. Navíc Zatloukal letos a příští rok přijde o dotaci celkem 300.000 korun od Zemědělského investičního fondu. Obec Přimda bude úklid stát 100.000 korun, informoval Paroubek novináře.

    Na Paroubka, který přijel rovnou ze své dovolené v rakouských Alpách, čekali před městským úřadem v Přimdě obyvatelé okolních obcí a protestovali proti policejnímu zásahu na CzechTeku. "Policie lže" hlásal například jeden z transparentů na voze dvaapadesátileté Anity Klepečkové z Třemešné pod Přimdou.

    Paroubek i ministr vnitra František Bublan sklízí za způsob, jakým policie akci rozehnala, kritiku technařů i opozice. Policie i politici se hájí, že postupovali podle zákona.

    http://www.ct24.cz/index_view.php?id=133773
    RUTHEFORD
    RUTHEFORD --- ---
    už sa dávno stalo
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    no nic tak preju pekny unbook
    RUTHEFORD
    RUTHEFORD --- ---
    O SS mi nehovor.Mám načítaných veľa kníh o problematike SS a vôbec 2.svetovej vojne.Toto je slabomyseľné.Rovnako ako pozmeniť článok nahradením za židy.Zisti si, prosím niečo o taktike, zákonnosti a možnostiach zásahu polície v ČR, poprípade v iných krajoch EÚ, či USA, Kanady...poprípade navštív toto [ PCR - protest proti czektekku 05 a masovej hysterickej demencii po nom nasledujucej ] a pozri na vec z inej strany. FUCK DA POLICE si za meno napíše 15ročný spratek...veľmi obyčajné.
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    rutherford: zkus se na to podivat takhle, jen jsem vymenil slovo technar za slovo zid... myslis ze kdyby tohle premier nejake zeme rekl, ze by to proslo ? nepripomina ti to hitlera a SS, kteri take jen dodrzovali parlamentem schvalene zakony a udrzovali poradek ? me ano a proto je tam ten obrazek, ale za chvili ho vymenim, neboj ;)

    Židé nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé

    Jestliže na mne redaktor LN pan Kubita útočí s obžalobou za údajný masakr policejních těžkooděnců proti židům, pak nemohu než pochybovat o jeho dobré vůli k objektivnímu hodnocení situace.

    S tvrdým jádrem inspirátorů zionismu jsou trpké zkušenosti v celé Evropě. Žádné tančící děti to nejsou. Věci je nutno nazývat pravým jménem, tím spíše, že jsou mezinárodně, a také u nás, jak politologicky a sociologicky, tak policejně a zpravodajsky dokonale dokumentovány. Toto jádro tvoří nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení. Provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti (i když ty jsou spojené například i s emocemi vyznavačů tvrdého rocku). Logice těchto násilníků odpovídá i systém pořádání jejich akcí.

    Přes internet a mobilní síť se informují tak, aby se jejich zahraniční skupiny i domácí organizátoři, křižující zemi ve velkých automobilech, dozvěděli o utajovaném místě konání v okamžiku, kdy jsou schopni velice rychle vyrazit.

    Násilí zabaleno do romantického dobrodružství

    A to tak, aby se jich po hodině shromažďovaly již tisíce a žádné pořádkové síly tomu nemohly zabránit. Samozřejmě, že to vše má obal romantického dobrodružství a hudebního nadšení, na které se nachytají tisíce noviců, kteří to chtějí zkusit.

    Více než tisícovka policejních těžkooděnců zakročila 30. července na loukách u Mlýnce na Tachovsku proti účastníkům CzechTeku. Policisté použili vodní děla, dýmovnice a slzný plyn. Část technařů odpovídala nejčastěji házením pivních a plastových lahví.

    Jak to potom probíhá, už přitom víme: to není hudební nadšení, ale spíše se to podobá rizikovým adrenalinovým aktivitám, které s pomocí alkoholu i drog dokáží vytvářet nebezpečné situace pro své okolí včetně dalších tisíců mladých, kteří přicházejí s nejlepší vůlí se bavit. K tomu připojme terorizování obyvatelstva hlukem, špínou a dalšími útrapami, a to v celém okruhu sousedících obcí, jimiž tyto karavany projíždějí, a o těch v přímém sousedství nemluvě.

    Přitom nutno také počítat s narušováním životního prostředí, i elementární hygieny, rizika šíření AIDS, žloutenky, salmonely atd. až po zamoření celých lokalit odpadky. Těchto zkušeností je v mnoha našich obcích více než dost.

    Cožpak všichni tito naši spoluobčané nemají právo na spánek, výchovu dětí a bezpečí? Proto ve všech západoevropských zemích policejní sbory proti těmto divokým lidem nekompromisně a velmi tvrdě zakročily a vytlačily je ze svých území. Ve Francii, Anglii a jinde byla přijata nekompromisní legislativa proti každé neohlášené židovské akci a stanovující přísné podmínky hlučnosti, hygieny atd., jež musí pořadatelé garantovat.

    Proto začali židé směřovat k nám a v minulých letech byla naše policie příliš tolerantní a nedokázala jim zamezit. Po nelehkých dnech, které okolní osídlení muselo vytrpět, pak opozice vše dramatizovala proti policii a následky se řešily celý rok.

    židy měly z louky vyhnat dělbuchy a slzný plyn.

    Tentokrát se poprvé této divoké akci podařilo zabránit. Ovšem i za cenu veřejných i soukromých škod (jen v obci Přimda jsou odhadnuty na 600 tisíc korun), a zejména i za cenu řady zranění. Na straně policistů je zranění nejvíce - na padesát osob, přičemž agresivní útoky vyvolali židé. Policie je vytlačovala a bránila se. Nakonec ubránila jak sebe, tak celé široké okolí, a tím dala najevo, že jsme spořádaná, demokratická země, která dokáže své občany ochránit před divokými výtržnostmi.

    Srovnání s SNB je nemístné

    Taková jsou fakta a jakékoliv paralely s předlistopadovým režimem, praxí SNB, a dokonce listopadovým útokem SNB proti studentům jsou nemístné. Je to v podstatě urážka našich občanů, kteří v listopadu 89 vyšli do ulic s ušlechtilým lidským poselstvím, a každá analogie se současnou zběsilostí židů je naprosto nekorektní a účelová.

    Pořádkové akce policie nelze stále politizovat, ti lidé konají svoji služební povinnost, slouží zákonu a ochraňují veřejný pořádek v zájmu všech spoluobčanů. Proto se důrazně ohrazuji proti současné politické kampani, eskalované ODS, do níž se zapojují i různí novináři, a jak se zdá, připojuje se i pan prezident. Pomíjím přitom osobní invektivy pana Kubity parafrázující Gottwalda aneb "Jak jsem se jel učit do Pekingu, jak zakroutit demokracii krkem," atd.


    Premiér nemůže být alibista a musí rozhodovat jasně a včas. Zajisté, mohl jsem "být na dovolené" (konec konců od soboty na dovolené jsem) a nechat pana ministra Bublana konat s tím, že "pak uvidím", ale to rozhodně není můj styl. Jestliže ministr koná v zájmu veřejného pořádku a podle demokratických zákonů, má mít oporu v celé vládě, i jejím premiérovi.

    Ne, nebyla a není to příjemná situace. Žádné silácké zadostiučinění nemám, pouze trpké vědomí splněné povinnosti. Trpké proto, že současná hysterická reakce pravicové opozice, včetně některých novinářů, vzbuzuje úžas, kam až může vést odmítání politické spoluzodpovědnosti za udržování každodenní, všední demokracie a pokoje v této zemi.

    Jiří Paroubek, předseda vlády

    original: http://zpravodajstvi.centrum.cz/domov/clanek.phtml?id=381821
    RUTHEFORD
    RUTHEFORD --- ---
    Kvôli záhlaviu--unbook
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    ufff...

    3. srpna 2005 8:37

    Když v právním státě moc vydá příkaz, je nutno jej respektovat. Nikdo ale nemá patent na rozum a moc může vydat i špatný příkaz. Ale špatný pokyn, který se mi jen nelíbí, nikomu nedává právo jej nerespektovat.

    Výjimkou by bylo, kdyby uposlechnutím byla porušena jiná, závažnější norma. To, co ze stáda činí právní komunitu, je však skutečnost, že vůči jakémukoli špatnému příkazu mohou lidé protestovat a mohou se domoci jeho zrušení a náhrady utrpěných škod.

    V kulturní zemi se nařízení policie poslouchají. Londýnský strážník má autoritu. I nedávný politováníhodný případ Brazilce zastřeleného ve vypjatém období vyšetřování terorismu má pro Brity částečné vysvětlení: slušný člověk před policií neutíká a uposlechne příkaz policie.

    V minulosti právě média kritizovala policii, že jsou podobné akce jako CzechTek doprovázeny rušením klidu v okruhu mnoha kilometrů, devastováním pozemků a že končí stohy odpadků a posměchem organizátorů, na kterých si majitelé nic nevezmou.

    Vzpomínám si i na jizlivou reportáž o dostupnosti drog na podobném srazu.

    Když však veřejná moc zakročí, stane se terčem kritiky.

    Je zajímavé, nakolik byla ve zpravodajství některých deníků potlačena objektivní informace ve prospěch emocí. Policie přece informovala o omezeních vždy v předstihu. Policie postavila bariéry, které byly úmyslně prolamovány. Policie vyzvala opakovaně zúčastněné, aby vyklidili prostor.

    Žádný z účastníků, který se nechtěl dostat do střetu s policisty, se do něho nedostal. Prali se jen ti, kdo vědomě policii odmítli poslechnout.

    Prali se ti, kdo se chtěli prát.

    Shrnuto: na jedné straně požadujeme právní stát, ale když se nám ho dostane, voláme po anarchii. Ani já, ani účastníci akce neumíme posoudit, zda byly vydané zákazy oprávněné, či ne. Doufám, že to spravedlivě rozhodne Inspekce ministra vnitra. Ale skutečností je, že zákazy vydané oprávněnými orgány nebyly respektovány.

    A to mne naplňuje smutkem. I se soudem mohu nesouhlasit. Ale nemohu jím pohrdat. Nevím, nač si stěžují lidé, kteří namísto užití právních prostředků vědomě nerespektovali zákazy, policejní bariéry a odmítli splnit příkaz vydaný kompetentním orgánem.

    Není jednoduché žít s lidmi, kteří namísto respektování policisty, který jen plní rozkaz, na něho plivnou nebo ho těžce zraní kamenem.

    Pan Steigerwald se snaží v článku Paroubkův technomasakr namluvit, že policejní zásahy nařizuje zlotřilý předseda vlády. Pan Steigerwald, stejně jako paní Šustrová z LN, má opravdu pozoruhodné představy o fungování státní moci. Zdůrazňuji, že má podpora důslednému postupu policie byla doprovozena podmínkou "pokud bude porušen zákon".

    Nic více, nic méně. Veřejná podpora činnosti policie ve směru bránění páchání trestné činnosti vyplývá z mé funkce předsedy vlády. A myslím, že by jí měl rozumět každý, kdo si je vědom, že k sdíleným právům občana v demokratické zemi patří i jeho osobní zodpovědnost dodržovat zákony. To, zda byl při akci CzechTek ze strany jeho účastníků porušen zákon, vyhodnocovala na místě policie. Pokud situaci vyhodnotila tak, že k porušování dochází nebo že se věci vyvíjejí tímto směrem, a rozhodla se pro zásah, bylo to čistě v její kompetenci. Mně jako premiérovi nepříslušelo zasahovat: v okamžiku policejního zákroku jsem kromě toho byl už na dovolené a o způsobu jeho provedení jsem s žádným policistou ani s žádným státním zástupcem nemluvil. Teprve následně jsem o něm byl informován ministrem vnitra.

    Proto odmítám jakékoli obvinění z politického ovlivňování zásahu. Jako premiér demokratické země důsledně dodržuji její zákony. Předseda vlády v demokratické zemi nemůže úkolovat policii, stejně jako nemůže nic nařizovat státním zástupcům ani soudcům či soudním znalcům. A předseda vlády nemůže dokonce nařizovat ministrovi vnitra něco, co je výlučně v jeho kompetenci. Doporučuji v této věci i věhlasným komentátorům, aby si prolistovali alespoň pár základních zákonů.

    Premiér Jiří Paroubek

    http://zpravy.idnes.cz/nazory.asp?r=nazory&c=A050802_224107_nazory_itu
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Nejde o louku ani o hluk



    2. srpna 2005 10:37

    Všechno, co se kolem letošního CzechTeku přihodilo, nasvědčuje, že je cosi shnilého v Republice české. Jak jinak si lze vysvětlit, že policie měla již týden dopředu instrukce nenechat party proběhnout, a to za žádných okolností?

    Jak jinak by bylo možné, aby v demokratické zemi premiér přímo rozkazoval policejnímu aparátu?

    Na masakru mladých lidí jistě leckdo vydělal: policie, stále zmítaná skandály, neumí zajistit, aby jí před nosem neodjel zatčený podnikatel, tak si spraví reputaci pouštěním slzného plynu na lidi, kteří se baví na legálně pronajaté louce. Premiér s mentalitou komunistického aparátčíka se zase ukázal jako pořádný chlap a vynaložil nemalé prostředky na rozehnání lidí, kteří jen bránili své právo na odlišnost a jinou kulturu.

    Nakonec se vše trochu zvrtlo: policie situaci naprosto nezvládla, zásah byl brutální, možná i protiprávní.

    Pan premiér si chtěl nasbírat nějaké ty bodíky, ale dopadlo to tak, že si proti sobě poštval i lidi, kterým je techno docela ukradené.

    Loni se ještě mohlo zdát, že policie proti technařům zasahuje z právních důvodů. Teď je jasno. Nejde o louku, o rušení cizího vlastnictví, nejde ani o hluk. Jde o to, co technaři reprezentují – svobodu rozhodnutí podílet se co nejméně na okolním systému, vytvořit si vlastní nezávislou kulturu.

    Toho se státní moc bojí. Jediné, čeho představitelé establishmentu šikanováním pokojných lidí dosáhnou, je radikalizace celé technoscény. Leckdo si řekne, že slušnost se u nás nevyplácí.

    Za dobrou vůli a snahu o domluvu ránu obuškem.

    Ivan Magor Jirous, doyen českého undergroundu, napsal o lidech kolem Plastic People, že byli v opozici proti komunismu vlastně proto, že je k tomu systém donutil – byli to lidé zahnaní do kouta, kteří nedělali nic jiného, než že vytvářeli kulturu, kterou chtěli a museli vytvářet. Technaři jsou na tom teď stejně.

    Přesto doufám, že policejní zásah bude důkladně vyšetřen. Každému rozumnému člověku musí být jasné, že byl naprosto nezvládnutý a brutální.

    V každé západní zemi by po podobném selhání policie odstoupil ministr vnitra. U nás v to nelze doufat. Minimálně je však nutné, aby oficiální místa uznala, že policie udělala značnou chybu, a samozřejmou slušností by byla nějaká omluva.

    Kryštof Pavelka, účastník CzechTeku

    http://zpravy.idnes.cz/nazory.asp?r=nazory&c=A050802_001116_nazory_itu
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Israeli 'helped suicide bomber'



    Levy said he did not know his passenger was a bomber
    An Israeli Jew has been charged with helping a Palestinian suicide bomber enter Israel, where he blew himself up last month, killing five people.

    Kfir Levy, 25, has been charged with manslaughter, along with two Israeli Arabs also suspected of helping the attacker to reach the city of Netanya.

    Israel's security service says Mr Levy drove the bomber through a checkpoint. Mr Levy denies the charge.

    ...

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4737659.stm

    wrh comment: "Here's the deal. We're running a security drill. Yeah, that's it, a security drill. And we're hiring you to pretend to be a suicide bomber. So, put on this fake suicide bomb vest. CAREFUL DAMMIT! I mean, it won't explode, but it's expensive, so don't hit it or ding it or anything until after I get out of here. Anyway, so what you do is, after I drop you off inside the checkpoint, you go over to this address, and press that big red button. NOT YET, DAMMIT! ARE YOU OUT OF YOUR MIND??? All right. Relax. Anyway, when you get there press the button, and, umm, a bell. Yeah,. that's it,. a bell inside here rings to let the security people know they failed and you reached your target. Boy won't THEY be embarrassed! Pay? Sure. Whatever you want. You'll get paid right after you press that button."
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Terror Expert: 7/7 Mastermind was working for British Intelligence, Group was used by Brits in Kosovo in the late 90s

    July 29 edition of FOX News Channel's Day Side programme revealed that the so called mastermind of the 7/7 London Bombings, Haroon Rashid Aswat, is a British Intelligence Asset. Former Justice Dept. prosecutor and Terror expert John Loftus revealed that the so called Al-Muhajiroun group, based in London had formed during the Kosovo crisis, during which Fundamentalist Muslim Leaders (Or what is now referred to as Al Qaeda) were recruited by MI6 to fight in Kosovo.

    video a dalsi linky:

    http://www.infowars.net/Pages/Aug05/020805Aswat.html
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Rozvědce ČR 'chybí protiteroristický zákon'

    Ředitel české civilní rozvědky Karel Randák dnes v Interview BBC označil za zásadní chybu, že Česká republika nemá protiteroristický zákon.

    Podle něj proto nemají bezpečnostní složky v boji proti terorismu účinný nástroj:

    "Klasickým příkladem jsou tolik diskutovaná bankovní konta a jejich sledování. To znamená nástroje, které by umožnily lepší sledování finančních prostředků, které plynou mezi jednotlivými skupinami ať už prostřednictvím neziskových organizací, bank atd."

    Příprava protiteroristického zákona podle ředitele civilní rozvědky Randáka trvá příliš dlouho.

    Randák také naznačil, že jeho úřad je limitován svou kapacitou. "Potřebujeme vyčlenit určitý počet lidí na boj proti terorismu," řekl.

    Dodal, že úřad nemá možnost přijímat další odborníky, jako jsou lingvisté a arabisté. "Nemáme lidově řečeno tabulky, na které bychom je mohli posadit," řekl.

    Úřad je podle něj omezen takzvaným stop stavem na rozšiřování zaměstnanců státní správy.

    Plán boje proti terorismu připravuje česká vláda od útoků na Spojené státy v září 2001. Podle některých poslanců je stále nedostatečný.

    Postrádají analýzu efektivnosti práce a kontroly tajných služeb a nelíbí se jim ani to, že schvalování některých mezinárodních dokumentů, které mají zabránit třeba podezřelým finančním transakcím, trvá v Česku dlouho.

    Nedostatky má odstranit právě chystaný protiteroristický zákon.

    http://www.bbc.co.uk/czech/domesticnews/story/2005/08/050801_cz_randak_2000.shtml
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    marshus: ad peak oil, asi uz to bude fakt vazne. uz s tim oficialne prisel i chevron

    http://www.willyoujoinus.com
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Galon za 4 dolary
    české shrnutí připravil Jindřich Kalous
    Tento článek byl zveřejněn ve webovém 14deníku The Austin Chronicle ve sloupkařské rubrice Letters at 3AM (Dopisy ve 3 ráno) 29. dubna 2005[1]. Kopii lze najít i na webu From the Wilderness jako newsletter č. 550. [2]

    http://blisty.cz/2005/8/2/art24376.html

    Amerika končí. Amerika je jako Wile E. Coyote (postava kojota - 100% smolaře z animovaných filmů Warner Bros, pozn. překl.)[3], který poté, co doběhl na okraj skalního útesu, udělá ještě pár kroků ve vzduchu - dokud se nepodívá dolů. Pak, jakmile zjistí, že pod ním nic není, spadne. Mnozí Američané mají podezření, že běží ve vzduchu, ale zatím se ještě nepodívali dolů. Až se podívají...

    Bývalý předseda Federálního rezervního úřadu (centrální banky USA, pozn. překl.) Paul Volcker, opora establishmentu s přístupem k ekonomickým informacím mimo náš dosah, nedávno napsal: „Okolnosti mi připadají nebezpečnější a nezvladatelnější než cokoli, co pamatuji ... Opravdu mě znepokojuje, že se zdá být tak málo ochoty nebo schopnosti cokoli s tím udělat.“ (Citováno podle The Economist, 16. dubna.) Volcker volí slova opatrně: „nebezpečnější a nezvladatelnější“, „ochoty nebo schopnosti“. Říká: Je asi nad naše síly situaci napravit.

    Ceny zemního plynu mohou jenom stoupat. Těžba ropy je na vrcholu kapacity nebo blízko něho. USA musí o ropu soupeřit s Čínou, nejrychleji rostoucím kolosem v historii. Ale USA si musí také vypůjčovat 2 miliardy dolarů denně, aby zůstaly solventní, skoro polovinu z toho od Číny a jejích sousedů, protože nám dodávají většinu našich výrobků („Bensonovy ekonomické a tržní trendy“, citováno podle Asia Times Online) - takže s Čínou nemáme hrát jakými kartami, ani vojenskými. (Nemůžete válčit s bankéři financujícími vaši armádu a továrnami zásobujícími vaše obchodní domy.) Poptávku po ropě teď určuje Čína a USA nemají žádný dlouhodobý způsob, jak ovlivňovat její ceny. To znamená 4 dolary za galon do příštího jara a nárůst - na 5 dolarů, potom na 6, možná na 10 dolarů do roku 2010 nebo tak nějak. (Pozn. překl.: Řeč je o maloobchodních cenách automobilového benzínu, US galon je 3,7853 litru, dnešní cena - podle dat z poloviny července 2005 - je různá v různých státech Unie a činí 2,2 - 2,6 USD/galon, to odpovídá Kč 14,50 - 17,20/litr, což je pro Američany těžko stravitelné, protože dlouhá léta cena benzínu v USA nepřesahovala ekvivalent našich 10 Kč/litr a např. v r. 2002 byla kolem 1,2 dolaru za galon. Historický rekord 3,12 USD/galon z ropné krize v r. 1981 sice ještě nebyl překonán, ale prognózy očekávají další růst cen. Zmiňované 4 USD/galon jsou cca 26,40 Kč/litr, ale v USA neexistuje spotřební daň z automobilových paliv.) [4] Čínská ekonomika si to může dovolit; naše nikoli. Můžeme pokulhávat s naším víceméně stejným životním stylem při zvýšení ještě o další dolar, ale při 4 dolarech se Amerika změní. Drasticky.

    Obyvatelé předměstských sídlišť a venkovská chudina to pocítí nejdříve a nejtvrději. Lidé z předměstí se odstěhovali na jejich nejzazší okraje kvůli nízkým cenám nemovitostí, smířeni s nejméně hodinou na každou cestu do práce. Mnozí z nich teď žijí na hranici svých finančních možností. Co se stane, až se jejich dojíždění stane neúnosně drahým, protože úroky a inflace rostou, zatímco hodnoty jejich nemovitostí se řítí dolů? Ceny nemovitostí v městských centrech porostou, takže nebudou schopni stěhovat se blíž k místu zaměstnání - a jinam není kam jít. Navíc, díky současné nemravné aktivitě Kongresu, bankrot pro mnohé z nich už není řešením. (Pozn. překl.: Kongresem USA v březnu prošel zákon, který drasticky omezuje možnost jednotlivců vyhlásit osobní bankrot. Institut osobního bankrotu poskytuje dlužníkovi – jednotlivci, tj. nikoli firmě, možnost řešit svou zadluženost se značnými úlevami, aniž by ho to existenčně zničilo, a začít znovu. Jde o největší zásah do bankrotové legislativy USA od r. 1978. Jeho kritici konstatují, že je namířen zejména proti příslušníkům nižší střední třídy, kterým silně zkomplikuje jejich už tak napjatou finanční situaci. Osobních bankrotů v r. 1978 bylo asi 200 000, v r. 2004 cca 1,6 miliónu, z nich více než polovina souvisela s neschopností platit dluhy za lékařské ošetření. Toto zjištění je v příkrém rozporu s hlasy zastánců změn, kteří argumentují, že nezodpovědní jedinci zneužívali bankrotového zákona k nepoctivým únikům před placením svých dluhů.) [5] Co se stane z těchto lidí? Uprchlíci z periférií. Moderní Dust Bowl. (Pozn. překl.: Dust Bowl je pojem používaný pro ekologickou a humanitární katastrofu, způsobenou v prérijních státech USA přechodem na průmyslový způsob zemědělství na začátku 20. století, degradací zemědělské půdy, suchem a následnými prašnými bouřemi v letech 1930 - 41. Statisíce zemědělských rodin, ponechány svému osudu, po krachu jejich malých hospodářství živelně opustily své farmy a odešly většinou do Kalifornie a do států amerického Severozápadu.) [6]

    Pro venkovskou chudinu je to ještě horší. Jsou nejchudší z nás, bez majetku a s nízkou kvalifikací. Vydělávají v Americe nejméně hned po imigrantech a musí jezdit autem. Až se benzín zdraží na 4 dolary, jejich život už teď pod hranicí chudoby bude neudržitelný. Nebudou mít jinou volbu než se stát uprchlíky a připojit se k migrantům moderního Dust Bowlu. Stejně tak i lidé žijící na místech, kde se nikdy neočekávalo, že budou žít tak početné populace - místa jako Phoenix nebo Las Vegas, neobyvatelná bez klimatizace a dodávek vody (ceny energií paušálně vzrostou, výpadky proudu, poklesy napětí v síti a výpadky dodávek vody se všude stanou „novou normou“). V pouštních městech se zřítí ceny nemovitostí, tisíce lidí budou zruinovány, většina jich uteče - zatímco po celé zemi si lidé budou muset znovu zvykat na „horko“ a „chladno“.

    Ale kam noví uprchlíci půjdou a co budou dělat, až se tam dostanou? Odejdou do obyvatelnějších měst, kde jsou činže už teď nepřiměřené a sociální služby přetížené, kde noví uprchlíci budou soupeřit s imigranty o nejlevnější byty a nejméně placená zaměstnání. Imigrace, už teď předmět sporů, vyvolá hysterii. Rodilí Američané se budou hlasitě dožadovat práce, kterou nyní dělají jen legální a ilegální přivandrovalci. V kultuře tak náchylné k násilí jako je ta naše to bude asi ošklivé.

    Mezitím se předměstí a města dostanou do různě chaotických stavů, v závislosti na jejich infrastruktuře. Protože inflace a úrokové míry porostou a praskne bublina cen nemovitostí, milióny lidí uvidí, jak se hodnota jejich aktiv řítí strmě dolů. Za pět let mnozí z těch, komu se dnes daří dobře, budou žít jako dnešní marginálové, kteří zatím upadnou do bídy. S benzínem za 4 a více dolarů za galon bude hodnota nemovitostí záviset na blízkosti k pracovištím a na dostupnosti dopravy. Jak už se to stalo na Manhattanu, zámožní odejdou do dnešních slumů a obyvatelé slumů půjdou bůhvíkam. Místa s dobrou železniční dopravou budou nejlepší. Místa bez železniční dopravy budou mít velké problémy.

    Jedním z klíčů k budoucnosti Ameriky bude toto: Jak rychle můžeme postavit nebo přestavět železnice? A kde na to vezmeme peníze? Železniční doprava je nejlevnější, nejsnáze udržitelná a pro post-automobilovou Ameriku jediné řešení. (Z důvodů, na jejichž rozbor tu není místo, hybridní auta a alternativní energie to neřeší, jestliže řešením rozumíme udržení něčeho jako je dnešní životní úroveň.). (7,8) Masivní investice do železniční infrastruktury by mohly nabídnout pracovní místa nekvalifikovaným i kvalifikovaným, absorbovat mnoho z nevyhnutelných přesunů obyvatelstva a vytvořit novou sociální rovnováhu na příštích 10 nebo 15 let. Staré železniční křižovatky jako Grand Junction v Coloradu, Amarillo v Texasu nebo Albuquerque v Novém Mexiku by se mohly znovu stát živými centry a nabídnout přistěhovalcům nový život. Železnice jsou klíčové, ale otázka zní: Jak je financovat?

    Existuje jen jedno odvětví našeho hospodářství, které má tenhle druh peněz: armáda. USA nyní utrácejí za armádu více než všechny ostatní státy dohromady. Zdravý přechod k post-automobilové Americe si vyžádá masivní přesun z vojenských do infrastrukturních výdajů. Takový přechod by byl podporován našimi bankéři v Číně a Evropě (tj. kdyby pokračovali ve financování našich dluhů), protože je v jejich zájmu, abychom znovu získali ekonomickou životaschopnost. V jejich zájmu není, abychom zůstali vojenskou supervelmocí.

    A tady se věci stávají opravdu zajímavými. Naskýtá se otázka: Dokáže Amerika čelit realitě? Jestliže vláda odpoví na nadcházející změny tím, že se pokusí zůstat supervelmocí bez ohledu na cokoli, žádný odhad škod nebude dost nízký. Čísla mluví sama za sebe. Brzy nebudeme mít dost zdrojů na to, abychom zůstali supervelmocí a zároveň si udrželi snesitelnou společnost, jakou známe teď. Stalo se to Anglii, stalo se to Rusku, chystá se to i na nás. Anglie zvládla transformaci víceméně elegantně; ztratila dominanci a udržela si svůj bytostný charakter. Rusko se ještě nachází v období transformace, ale zůstalo ve hře díky svým zásobám ropy. Evropa obecně - Francie, Německo, Itálie a Španělsko (všechno světové mocnosti v nedávné minulosti) - vytváří mnohonárodní společnost, nejexperimentálnější formu vlády od americké revoluce. Nemáme zásoby ropy, které by stály za řeč, a nemáme už ani výrobní základnu. Takže co budou Spojené státy dělat? Uvědomí si rozumně svou upadající roli a budou postupovat podle toho, nebo zasadí poslední zákeřnou ránu, aby si udržely svou pozici silou?

    Před půlstoletím James Baldwin napsal: „Konfrontován s nemožností zůstat věrným svému přesvědčení a se stejnou nemožností osvobodit se od něho, člověk může být dohnán k nejnelidštějším excesům.“. Američané věří, že jsou „jedničky“, předurčené k vedení světa. To je Amerika, která je pryč. Budeme-li trvat na této iluzi, tenhle svět čekají těžké časy. Neudržíme si to, co máme, ani nevytvoříme to, co bychom mohli mít, ale napácháme nesčíslné škody (jestli vůbec nezničíme celé lidstvo). Nebo se můžeme podívat do tváře realitě a přijmout ji za svou. A realita je taková: Není žádná „jednička“ ... není žádná ideální předurčená země lepší než jiné ... jsme jen my, snažme se, jak můžeme, žít svobodně a zdravě, v hranicích, které se brzy stanou velmi zřetelnými. Dny naší slávy jsou pryč. Co dál?

    Uvědomte si, nehovoříme o vzdálené budoucnosti. Mluvíme o příštím desetiletí. Tak jako tak, žádná země nedostane dvě století. 21. století bude stoletím Číny. To je pravý význam galonu za 4 dolary, a nic to nemůže zastavit. Takže: Jak se změníme? Ale otázka „Jak se změníme?“ je ve skutečnosti otázkou „Jak se já změním?“. Protože dějiny nejsou sport pro diváky. To jsme my všichni. Všechno závisí na tom, zda straníme realitě nebo iluzi. Přijměme realitu a máme šanci. Lpěme na iluzi a jsme ztraceni. Amerika, jak ji dosud známe, velmi brzy skončí. Záleží na nás, jakou Ameriku si vytvoříme.


    Odkazy z textu
    (1) http://www.austinchronicle.com/issues/dispatch/2005-04-29/cols_ventura.html

    (2) http://www.peakoil.ie/newsletters/561

    (3) http://ikarie.cz/cinema/warbros.html

    (4) http://www.msnbc.msn.com/id/8533441/

    (5) http://www.vision.org/trdl/2005/trdl050401.html

    (6) http://www.eh.net/encyclopedia/?article=Cunfer.DustBowl

    (7) http://en.wikipedia.org/wiki/The_End_of_Suburbia

    (8) http://www.rollingstone.com/news/story/_/id/7203633?rnd=1113403451890&has-player=true&version=6.0.12.1059
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    za udržování každodenní, všední demokracie a pokoje v této zemi.

    pan premier zapomnel, ze jeho predchudci uz davno vymysleli termin normalizace
    KRISTALKA
    KRISTALKA --- ---
    JAXXE: tahle zprava opravdu patri to tohodle klubu ... sakra :((
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé

    Jestliže na mne redaktor LN pan Kubita útočí s obžalobou za údajný masakr policejních těžkooděnců proti tančícím a zpívajícím dětem, pak nemohu než pochybovat o jeho dobré vůli k objektivnímu hodnocení situace.

    S tvrdým jádrem inspirátorů technoparty jsou trpké zkušenosti v celé Evropě. Žádné tančící děti to nejsou. Věci je nutno nazývat pravým jménem, tím spíše, že jsou mezinárodně, a také u nás, jak politologicky a sociologicky, tak policejně a zpravodajsky dokonale dokumentovány. Toto jádro tvoří nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení. Provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti (i když ty jsou spojené například i s emocemi vyznavačů tvrdého rocku). Logice těchto násilníků odpovídá i systém pořádání jejich party.

    Přes internet a mobilní síť se informují tak, aby se jejich zahraniční skupiny i domácí organizátoři, křižující zemi ve velkých automobilech, dozvěděli o utajovaném místě konání v okamžiku, kdy jsou schopni velice rychle vyrazit.

    Násilí zabaleno do romantického dobrodružství
    A to tak, aby se jich po hodině shromažďovaly již tisíce a žádné pořádkové síly tomu nemohly zabránit. Samozřejmě, že to vše má obal romantického dobrodružství a hudebního nadšení, na které se nachytají tisíce noviců, kteří to chtějí zkusit.

    Více než tisícovka policejních těžkooděnců zakročila 30. července na loukách u Mlýnce na Tachovsku proti účastníkům CzechTeku. Policisté použili vodní děla, dýmovnice a slzný plyn. Část technařů odpovídala nejčastěji házením pivních a plastových lahví a k
    Zdroj: Foto ČTK, Autor: Petr Eret

    Jak to potom probíhá, už přitom víme: to není hudební nadšení, ale spíše se to podobá rizikovým adrenalinovým aktivitám, které s pomocí alkoholu i drog dokáží vytvářet nebezpečné situace pro své okolí včetně dalších tisíců mladých, kteří přicházejí s nejlepší vůlí se bavit. K tomu připojme terorizování obyvatelstva hlukem, špínou a dalšími útrapami, a to v celém okruhu sousedících obcí, jimiž tyto karavany projíždějí, a o těch v přímém sousedství nemluvě.

    Přitom nutno také počítat s narušováním životního prostředí, i elementární hygieny, rizika šíření AIDS, žloutenky, salmonely atd. až po zamoření celých lokalit odpadky. Těchto zkušeností je v mnoha našich obcích více než dost.

    Cožpak všichni tito naši spoluobčané nemají právo na spánek, výchovu dětí a bezpečí? Proto ve všech západoevropských zemích policejní sbory proti těmto divokým party nekompromisně a velmi tvrdě zakročily a vytlačily je ze svých území. Ve Francii, Anglii a jinde byla přijata nekompromisní legislativa proti každé neohlášené hudební akci a stanovující přísné podmínky hlučnosti, hygieny atd., jež musí pořadatelé garantovat.

    Proto začaly technoparty směřovat k nám a v minulých letech byla naše policie příliš tolerantní a nedokázala jim zamezit. Po nelehkých dnech, které okolní osídlení muselo vytrpět, pak opozice vše dramatizovala proti policii a následky se řešily celý rok.

    Tanečníky měly z louky vyhnat dělbuchy a slzný plyn.
    Zdroj: Foto LN, Autor: Jan Zátorský

    Tentokrát se poprvé této divoké akci podařilo zabránit. Ovšem i za cenu veřejných i soukromých škod (jen v obci Přimda jsou odhadnuty na 600 tisíc korun), a zejména i za cenu řady zranění. Na straně policistů je zranění nejvíce - na padesát osob, přičemž agresivní útoky vyvolali přívrženci party. Policie je vytlačovala a bránila se. Nakonec ubránila jak sebe, tak celé široké okolí, a tím dala najevo, že jsme spořádaná, demokratická země, která dokáže své občany ochránit před divokými výtržnostmi.

    Srovnání s SNB je nemístné
    Taková jsou fakta a jakékoliv paralely s předlistopadovým režimem, praxí SNB, a dokonce listopadovým útokem SNB proti studentům jsou nemístné. Je to v podstatě urážka našich občanů, kteří v listopadu 89 vyšli do ulic s ušlechtilým lidským poselstvím, a každá analogie se současnou zběsilostí mladých anarchistů je naprosto nekorektní a účelová.

    Pořádkové akce policie nelze stále politizovat, ti lidé konají svoji služební povinnost, slouží zákonu a ochraňují veřejný pořádek v zájmu všech spoluobčanů. Proto se důrazně ohrazuji proti současné politické kampani, eskalované ODS, do níž se zapojují i různí novináři, a jak se zdá, připojuje se i pan prezident. Pomíjím přitom osobní invektivy pana Kubity parafrázující Gottwalda aneb "Jak jsem se jel učit do Pekingu, jak zakroutit demokracii krkem," atd.

    Zdroj: Foto LN

    Premiér nemůže být alibista a musí rozhodovat jasně a včas. Zajisté, mohl jsem "být na dovolené" (konec konců od soboty na dovolené jsem) a nechat pana ministra Bublana konat s tím, že "pak uvidím", ale to rozhodně není můj styl. Jestliže ministr koná v zájmu veřejného pořádku a podle demokratických zákonů, má mít oporu v celé vládě, i jejím premiérovi.

    Ne, nebyla a není to příjemná situace. Žádné silácké zadostiučinění nemám, pouze trpké vědomí splněné povinnosti. Trpké proto, že současná hysterická reakce pravicové opozice, včetně některých novinářů, vzbuzuje úžas, kam až může vést odmítání politické spoluzodpovědnosti za udržování každodenní, všední demokracie a pokoje v této zemi.

    Jiří Paroubek, předseda vlády

    http://zpravodajstvi.centrum.cz/domov/clanek.phtml?id=381821
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam