Vážení přátelé,
mnozí z vás si teď jistě říkají: "Sakra, ono se to řekne guláš, ale kde je hranice mezi gulášem a nějakou jinou šlemendou?" Rádi bychom vás uklidnili přesnou definicí, ale bohužel ji nemáme. Vycházíme jen z toho, že ve vege/vegan kruzích může být guláš cokoli, co je napůl tekutého až kašovitého skupenství a napůl jsou to smíchané kousky čehosi, kam kuchař při troše snahy propašuje nějakou tu rostlinnou bílkovinu jako náhražku za vaší oblíbenou hovězí kližku. Pravda je, že vůbec nechceme, abyste se omezovali na typ guláše definovaný Wikipedií jako "původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou". Pokud chcete, klidně vyměňte hovězí za tofu, cibuli za hlívu ústřičnou a papriku za kari. Ale snažte se dosílit gulášovité konzistence :)
A propos, přílohy jsou povoleny, ne-li přímo nadšeně vítány! Takže pokud chcete ke svojí kejdě podávat knedlik, chleba, nebo třeba kukuřičný placky, tak můžete, jen se ujistěte, že to je vegan.