KONZUM23: 1. Právě že problémem naší země je to, že demokraté jsou demokraty jen v mozku. Proto pravice i levice demokraticky rozkradly co se dalo. ;-) Zjednodušeně řečeno, v mozcích demokratů zavládl pragmatizmus typu, když to neukradnu já, tak to ukradnou ti druzí. A to, že za nitky polistopadové politiky táhli vždy ti nejbohatší lidé a firmy, to je myslím jasné každému. Babiš to jen udělal dost otevřeně, zatímco jiní to více skrývali... Tím srdcem myslím vyšší lidský, morální a duchovní pohled na vše kolem nás. A pokud je někdo takto založen, dokáže třeba lépe odmítnout úplatek 5 000 000 Kč za to, že bude hlasovat podle přání nějaké lobby než ten, kdo přemýšlí jen mozkem a nemá žádnou morálku.
2. Co se týká demokracie ve Švýcarsku tak mám pocit, že je to opravdu jedna z nejlepších demokracíí na světě.
a) Takže na 100% souhlasím.
b) Bohužel v prostředí, kde je vysoká korupce a bezpráví Vám může připadat radikální kdokoliv, kdo tuto situaci poctivě kritizuje. Není mým cílem Vám vnucovat pana Okamuru, jen by mě zajímaly konkrétní údaje ohledně pochybných a nečitelných zdrojů jeho peněz - tj. jaký typ finančního podvodu se stal, o jakou částku šlo a komu byla ukradena. Věřím tomu, že pan Okamura má tolik nepřátel, že kdyby to byla pravda, tak už je dávno odsouzený. Například oproti panu Babišovi je pan Okamura velmi, velmi chudý co se týká majetku. Nemluvě o Kalouskovi, který má navíc takové konexe, že by mohl jakýkoliv eventuální soud ovlivnit nejen díky svému obrovskému majetku, ale právě i desítky let budovaným kontaktům v soudnictví, ministerstvech atd. Což ukazuje na to, že je tady více oligarchie než demokracie. Prostě pan Okamura nemá peníze ani kontakty na ovlivnění jakéhokoliv soudu na rozdíl od jeho stonásobně bohatších a vlivnějších oponentů. Pokud by neměl čisté svědomí, tak už by byl dávno ve vězení jako Rath, to mě věřte.
Máte pravdu v tom, že "Volte pravý blok" pana Petra Cibulky má v mnohém podobné či stejné požadavky. Ale jeden zásadní rozdíl tu je - "Volte pravý blok" je silně protiruskou stranou, kdežto "Svoboda a přímá demokracie - SPD" pana Okamury se neveze na protiruské vlně. Je zde však jedna důležitá věc: V parlamentních volbách v roce 2013 strana "Volte pravý blok" získala 1 225 hlasů, což představovalo 0,02 % platných hlasů a historicky nejslabší volební výsledek strany zatímco "Svoboda a přímá demokracie - SPD" má jen pár měsíců po svém založení i podle velkými stranami podplacených průzkumů volební preferenci 3,5 - 6,5% (175 až 325 krát více) než měla strana "Volte pravý blok" v posledních volbách v roce 2013. "Svoboda a přímá demokracie - SPD" se tedy může dostat do Parlamentu, ale u strany "Volte pravý blok" je to dle mého skromného názoru vysoce, vysoce nepravděpodobné. Mimochodem i já jsem tuto stranu v minulosti volil a pokud je budete volit Vy, plně to pochopím.
c) Znám se s několika Švýcary a ti mě přivedli k zajímavým myšlenkám. Švýcarská demokracie je v podstatě neustálou cestou Švýcarů za demokracií. Zdůrazňuji slovo cesta. Když jsem jednomu z nich řekl, jakým velkým vzorem pro mnohé Čechy Švýcarsko je, jen se lehce a potutelně usmál. Řekl my: "Víš, i my jsme někdy udělali chyby. Jeden rok jsme si trochu více snížili daně, aby každému obyvateli zůstalo více z jejich příjmů. Jenže, byli jsme populističtí sami k sobě. Ty snížené daně nakonec přes veškerou snahu nestačili na úplné pokrytí nutných výdajů jak jsme si naplánovali. Takže jsme si je museli při nejbližší příležitosti zase zvýšit." Ale ještě k tomu poznamenal... "Víš co je na tom skvělé, že nikdo se nemohl vymlouvat na to, že to "rozhodli ti nahoře", ale museli jsme si sypat všichni popel na hlavu. Tomu se říká jít dopředu cestou vlastních zkušeností." ;-)
Z toho vyplývá, že i mistr tesař se utne. A dle mého skromného názoru se i Češi musí naučit přímé demokracii jedině praktikováním stejné přímé demokracie jako je ve Švýcarsku. Nelze někoho naučit jezdit na kole bez kola. ;-) Či chtít někoho naučit dobře plavat, ale v úplně prázdném bazénu bez vody. ;-)
Ano, možná náš národ udělá někdy nesprávná rozhodnutí, ale budou to naše rozhodnutí. Nebudeme se už moci konečně na někoho vymlouvat. Jde o to, že z dětí demokracie by se už měly stát dospělí demokracie. Tj. lidé, plně zodpovědní za svá rozhodnutí. Chceme-li, aby dítě naší demokracie už samo chodilo jako dospělý, nemůžou nás pořád vodit naši politici, Brusel, USA či Rusko či kdokoliv jiný na za ručičku. ;-) Nejsem odborník ani politolog - rozhodně si osobně nepředstavuji, že by se naše republika uměle rozdělila na kantony. Ale postačilo by více nezávislosti pro kraje, ve kterých by si občané určovali například výši daní ale i preference kam by se tyto daně přímo v kraji investovali, atd. atd... Tam kde lidé přímo žijí nejlépe vědí co je potřeba udělat a zlepšit či co jim nejvíce vadí.
d) Mimochodem, koho budete volit Vy? Tedy... Pokud se na to mohu zeptat.