• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAKosti
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Sakra. Az nafotim, taky sem hodim moje rytiny do parohu...
    VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    Kostěné flétny.

VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    BIDAK - Zatím jsem to nedělal, ale můj strýc se živí jako restaurátor a rytec, takže se ho zkusím poptat na podrobnosti.
    Co si pamatuju, tak on to většinou dělal tak, že kosti, do kterých ryl nechával pořádně vyvařit a potom je právě kvůli barvě máčel v líhu.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jo, a varit je to potreba vickrat a menit vodu. A potom kdyztak doodmastit.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Do mraveniste je to dobry, ale trva to desne dlouho.
    Co jsem zkousel v praze aspon 10 reznictvi, vsude uz maj naporcovano... Hnus.
    Vempire: Ja bych potreboval aspon dve stehenni kosti. Uz jsi to nekdy delal? Je dulezite odriznout "hlavy" tech kosti a nechat jenom relativne rovny prostredek, kost je stejne na krejich hnusne houbovita a tenka.
    Jinak bacha. Hovezi steheni kost muze vazit jedna klidne 5-6 kg v syrovem stavu...
    KUATO
    KUATO --- ---
    měl bych otázku k tomu vyvařování... není to lepší dát do mraveniště? já jsem teda nikdy nic moc nevyvařoval, akorát když je zabíjačka a v kotli se vyvařuje 3 hodiny hlava a ta kost už není tak hezká jako předtím.
    VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    Lungpa - Podívám se po ní.
    Jdu si pouze pro syrový materiál a vyvařovat budu u babičky na dvorku. :-)
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    Vempire: já bych chtěl/potřeboval co nejdelší (nejspíš stehení) kost. Díky...
    Ty budeš porážet?
    nebo jdeš jen pro materiál?
    VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    Já jdu koncem srpna na jatka.
    Chcete někdo něco? :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    bidak: víš, dneska to je s hovězinou malinkatý problém. donedávna chovalo hovězí doma plno lidí i oma, takže vrátit čas o dva roky zpátky, tak bych ti poslal v balíku klidně i telecí hlavu :O) jenomže před nějakou dobou nějaký kretén vymyslel zákon, který způsobuje, že každé tele starší x měsíců nebo s váhou nad 70 kg musí být zabito na jatkách. přitom je to absurdní, protože každý si na to stejně vezme řezníka a ti většinou pracujou na jatkách, akorát se to děje na fušku, takže státní byrokrat příjde o daně. no, když si ho necháš zabít na jatkách, tak zaplatíš pár (nevím z hlavy přesně kolik) korun za kilo nevím jestli živého nebo mrtvého, což při 3-4 metrákách, které za půldruhého roku vychováš hodí docela hodně peněz, navíc si musíš zajistit sám dopravu - na zadní sedačku do auta se ti zvířátko nevleze.. taky jsem slyšel, že se vyplatí si ho před tím nechat někde zvážit, protože na některých jatkách jsou pěkné kurvy a klidně ti můžou podsunout menší zvíře. když už to je na hromadě rozhozené tak poznáš od pohledu prd, jestli ti nechybí 50 kg masa..další náklady, plus se myslím z toho posílají vzorky na přezkum proti nemoci šílených krav, to si platíš snad taky sám, ve výsledku se to neoplatí chovat. většina lidí, co znám, že chovali už nechovají.
    ale zkus zajít do nějaké Masny nebo velkoprodejny s masem, tam by měli mít všecko. a stehenní kosti jsou morkové, takže se používají na polívku, takže je tam určitě budou mít taky, akorát ti nezaručím, jestli už to nebudou mít naporcované. doma jsme je řezali na cilkulárce a stará babka ve městě v bytě tuhle možnost nemá, takže.. :O)
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    LUNGPA:jj kostofil je ouplne presny ale to sme tady asi vsici...hehe
    COROZ:ta stehnofka (asi) je urizla takze ten chilum je tak 15cm...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Presne tak, nekteri reznici si porazej sami. Jen vedet kery. Taky me vsichni posilaj do... teda na jatka. :o)
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    ledva mít stréca na vesnici, či sóseda co zrovna porážajů krávu
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    bidák: taky bych chtěl a taky mě fšichni posílaj na jatka, jinak nevím :(
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    btw. Huzwa: co to znamená osofil? (jakože kosťo fil?)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Nevite nekdo, kde sehnat dlouhe hovezi kosti? Odpoved "Na jatkach, vole" mi nestaci.
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    a teď jsem si dovezl, ještě neidentifikovanou lebečku z Francouzkých pireneí, až uploadnu phota tak jednu pošlu i sem...
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    vempire: já hraju kostí na tibetskou mísu a mám jednu malou píšťalku z té jehněčí kosti od coroze.

HUZWA --- --- 9:35:44 16.8.2003: @8-DDDDDD

COROZ
    COROZ --- ---
    huzwa: a jak je ta tvoje dymka velika ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    ja mam kost, se kterou nekdy bubnuju na jembe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam