• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAAlikvótní zpěv, znáte? umíte? zpívate?
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: Aj, no to je z ruky :-)
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    PAKOK: ve francii kteryho jsem potkal na didgeridoo festivalu.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: A kterej mongol to byl?
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    STUART_HAMPLE: jj a stejne me jeden mongol ucil jit z uplnyho uvolneni do te techniky-tak ze pohoda-trva to nez se odhleni vazy a nez se uvolni ale pak to slape dobre;)
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Při správné technice a "nepřepínání se" nehrozí nic zásadního.
    Jen bych chtěl varovat před názory, mnohdy hojně živené, typu "rvi to tam silou, správná kargyra tě musí rozplakat bolestí". Takhle opravdu ne. Jde spíš o dynamiku než o sílu jako takovou. Kargyru (a dobrou, krásně znějící) můžeš totiž zpívat i v pianissimu.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: oj! díky za info. Vzhledem k tomu ze na hrdelni zpevu jdu pomalu a jsem opatrnej tak myslim ze pohoda ale jsem moc rad ze o tom vim;)
    BRANA
    BRANA --- ---
    GOBERS zboznuju mongolske hrdelni zpevy, ah ... mate nekdo neco pekneho ke stazeni ?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LORIMUS: Bavil jsem se na tohle téma s foniatrem a podle něj při takovémhle přecházení hrozí zpěvácké uzlíky (noduli cantorum na wiki nejlépe polsky: http://pl.wikipedia.org/wiki/Guzki_%C5%9Bpiewacze ). Definice o nich praví: "ohraničené reaktivní mozoly, na hranici přední a střední 1/3 hlasivek, hlasovým přetížením při nesprávném (nebo nestandardním, pozn.) způsobu tvoření hlasu". Ty jsou s klasickou západní pěveckou technikou obtížně slučitelné.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: zajimava informace ohledne moznych nevratnych zmen na hlasivky-mohl bys to prosim rozebrat vice? velmi by me to zajimalo neb jsem praktikant obou stylu a zatim jsem nepozoroval zmeny(krome pozityvnich) ktere by ovlivnovaly schopnost Evropskeho Al stylu. A jestli neco vis o hlasivkovych vazech tez rad neco prectu-díky;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LORIMUS: Nehledě na to, že je s naším západním způsobem zpěvu těžko kompatibilní. Pokud se někdo bude věnovat hrdelnímu zpěvu, pak musí počítat s nevratnými nebo jen obtížně vratnými změnami na hlasivkách samotných, které mu pak třeba již meumožní zpívat "normálně" evropskou zpěvní technikou.
    "Západní" alikvotní zpěv je právě v tom specifický, že kombinuje alikvoty se západní pěveckou technikou. Je to tedy principielně něco zcela odlišného, než mongolský zpěv hrdelní, jak správně říkáš.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    CABOWITZ: Podle toho co sem se ptal jednoho Tuvijskeho zpevaka tak zeny akorat nezpivaji Kargaru(nehlubsi hrdelni styl) jinak khoomai(stredne hluboky hrdelni styl) jsem je slysel zpivat na nahravkach a obcas to byl i sygyt(nejvyssi hrdelni styl-co se tyce vysky alikvot) i kdyz ten zpivaji nejvice muzi. Podle me se alikvotni zpev od hrdelniho lisi tim ze u hrdelniho zpevak pouziva hlasivkove vazy a ty tvori pridavne fregvence a jinou charakteristiku alikvot---u alikvotniho se pouzivaji jen hlasivky a modulace cele zeronancni dutiny(ve zkratce). A tim padem hrdelni zpev je mnohem narocnejsi nez alikvotni neb my evropane nejsme zvikli pouzivat hlasivkove vazy a tak nam trva dyl je rozhybat, odhlenit atd..-

A dobra zprava pro zeny-uz jsem slysel zpivat zeny i kargaru(nejhlubsi hrdelni styl) ale diky tomu ze zeny nemaji tak velky krk(rezonancni dutinu) a myslim ze i hlasivky nejsou tak velke jak u muzu(ale to nevim jiste) tak to nebude znit jak kargara od tlustokrkeho Mongola;)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    a jeste jeden dotaz: muzou se napr. khoomai nebo jine typy "drsnejsich" alikvotnich zpevu naucit i zeny? nemaji v tomto smeru nejaka fyziognomicka omezeni?
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    z koncertu se mi ponejvice libila ta predposleni minimalistika kompozice, co se alikvot tyce tak jsem cekal vice... ale diky za zazitek... :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LUNGPA: dojedes az 09? tjojo.. tom protivinsky, btw. tedka muýj spoluzak rikal ze mel jet misto tebe a ze nakonec mozna budes zustavat za louží.. =)
    sry za OT
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LUNGPA: To já taky nejsem a stejně tam jedu. Za rok tam Eben nebude. Na ja... co naděláš...
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    jinak Shunryu Suzuki Roshi Zenovy pohled na zvuk http://www.youtube.com/watch?v=pHNyCAJXUXE&feature=related
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    GOBERS: ja ted tak nejak nejsem v cz a dokonce roku nebudu. ale dobrej tip pristim rokem tedy 09 bych do toho i sel...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LUNGPA: Tak jestli Tě tohle baví a máš čas na konci srpna (21-24.), tak se přihlaš do ateliéru gregoriánského chorálu na Bohemia cantat. Povede to právě Eben. Já tam budu. Ale doporučuju rychle, plní se ze všech nejrychleji, tenhle ateliér...
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    nejak jsem se dal do stahovani obalu na svoje mp3jky a kus tohodle streamu tu s vama musim pozdilet.

David Eben Schola Gregoriana

Po celé 19. a 20. století se badatelé pokoušeli pochopit systém křesťanského duchovního zpěvu a podařilo se jim to až nedávno. Jedním z nich byl i muzikolog David Eben. Nespokojil se však s prachem archivů a studoven a koncem osmdesátých let založil pěvecký soubor Schola Gregoriana Pragensis.Ve své činnosti se zaměřuje na interpretaci chorálu podle nejnovějších poznatků o dobové praxi. Ve svém oboru představuje SGP absolutní světovou špičku a rok co rok vydává novou nahrávku. Nejnovější projekt nese název Adoratio crucis. Jde o liturgický obřad uctívání kříže. Skvěle technicky vybavení zpěváci doslova naplnili velký brněnský chrám. Zpívalo se tradičně již při nástupu do presbytáře chrámu - nejprve vyšli zezadu chlapci zpívajíce antifonu Pueri Hebraeorum (Hebrejské děti), poté ze strany „dospělá" Ebenova schola s hymnem Gloria laus (Tobě buď chvála). Přestože bývá ebenovcům občas vytýkáno, že již téměř neúčinkují při liturgii a místo toho jen koncertují, ukázalo jejich brněnské vystoupení, že nejde jen o pouhou prezentaci hudby. Promyšlená totiž není pouze hudební interpretace, nýbrž také vizuální aspekt (liturgický oděv, choreografie) a zejména promyšlený výběr hudby. Vedle antifon, hymnů a responsorií zazněla také postní Improperia (Výčitky). Jedním z vynikajících momentů byl zpěv apokalyptické lamentace Quomodo obscuratum est aurum (Jak zčernalo zlato) jediným zpěvákem. Některé možná překvapí , že se SGP před časem rozhodla splynout se světovým trendem a užívá latiny s italskou výslovností.Večer měl silný duchovní náboj a až na závěrečný potlesk nešlo tolik o koncert jako o postní rozjímání.

Přispěl k tomu i zvuk zvonů z přilehlého kláštera augustiniánů a nečí zcela nekoncertně povykující dítě uvnitř chrámu. Bazilika se ukázala být nanejvýš vhodným prostorem po stránce akustické, architektonické a v neposlední řadě i kapacitní. Pramálo péče bohužel organizátoři věnovali tvorbě tištěných programů. Překlepů v nich bylo vrchovatě a připomínaly dílo začínajících tvůrců samizdatu. Noblesně oděná hudební událost s relativně vysokým vstupným tak bohužel zapomněla vyklepat z botů slámu trestuhodného amatérismu, a odmítla tak stanout mezi nejvýznamnějšími koncertními událostmi sezony v Brně. Co do dramaturgie a úrovně umělců jsou ale akce pořádající agentury absolutní špičkou a středeční koncert to jednoznačně potvrdil.

Adoratio crucis (Uctívání kříže), Schola Gregoriana Pragensis - umělecký vedoucí David Eben, Boni pueri - sbormistr Pavel Horák. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně. Středa 14. března 2001

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam