• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAAlikvótní zpěv, znáte? umíte? zpívate?
    klub pro zpěváky ale i ty co by chtěli zpívat, nebo se jenom chtěli dozvědět o co vlastně jde (i když tohle bude asi těžký napsat, pokud jste nikdy nezkusili/neslyšeli)
    rozbalit záhlaví
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    TUVDEN_NIMA: Za nějaký čas budou k sehnání zase u mě... (teď už jsem všechny prodal, ale za nějakou dobu by se měli zase oběvit takže pak můžu napsat, kdyby byl pořád ještě zájem...
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    KFF:A koupilas ji, nebo dostala? Proste, da se nekde sehnat?
    KFF
    KFF --- ---
    Ad brumle...(omlouvam se za OT)...ziskala jsem ted jednu vietnamskou (ma podlouhly tvar a je v bambusovem pouzdru)...nevite nekdo, kde se daji sehnat nejake zaklady techniky hrani? Je mi jasne, ze je to dost instinktivni a na vetsinu veci si musim prijit sama, ale prece...
    JANIS_VIVRE
    JANIS_VIVRE --- ---
    ...mate frajera muzikanta, alebo sami ste muzikanti? ...pridte kuknut nove auditko a polo oddychovo si pokecat ;-)) [ PRIATELKY BUBENIKOV A PRIPADNE AJ INYCH HUDOBNIKOV ]
    KILP
    KILP --- ---
    Pro plzenaky: v patek Pod lampou Tamak kurai time-dj Sens (gramo) ,K (throat singin), qdek (gatham, didgeridoo, djembe), Pepino (darbouka, dheira, djembe)
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Zatím ale k dispozici CD nejsou, oficiální uvolnění do prodeje bude 13.prosince na koncertu u sv.Šimona a Judy (koncert je součástí malého zimního alikvotního festivalu KOUZLO ZVUKU, info o festivalu viz Tashi Deley stránky.
    KAPITANPEJSEK
    KAPITANPEJSEK --- ---
    Potřeboval bych poradit. Sháním nějaké vokální skladby - čistý zpěv bez doprovodných nástrojů a textu. Dejte tip, prosím.
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    S velkou radostí oznamuju, že je na světě CD z festivalu Pražské Znění, takže kdo si chcete připomenotu onu nádhernou atmosféru, neváhejte....mělo by být za nějaký čas k dispozici i U Džoudyho na I.P.Pavlova
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    nojo, ti mongolsti zinari akorat budou nackove, co neradi tu 'cizi alikvotni spinu' ;-))
    KILP
    KILP --- ---
    :)) kazdopadne podstatny je ze to cloveku funguje a neco to prinasi jestli je to nase tradice nebo ne je mi uprimne jedno
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Jo, didge jsou tuuze tradiční...
    Gregoriánský chorál s tím souvisí, není to řízený alikvotní zpěv, ale alikvoty v něm vznikají...sice samovolně, ale jsou tam. A kdybych byl jo cimprlich detailista, tak řeknu, že všechno je alikvotní hudba. I když řeknu slovo "prdel", tak kromě základního tónu se mi rozezní cca dvacet slyšitelných alikvotů, které dodávají barvu a sílu hlasu.
    MOTYLOJD
    MOTYLOJD --- ---
    to uz australsti domorodci maj kuuuurwa dlouhou tradici
    MOTYLOJD
    MOTYLOJD --- ---
    ale to s tim jaxi nema nic spolecneho....
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Omyl, alikvotní zpívání a hudba není jen doménou Mongolska, Tuvy atd. Vemte si třeba obyčejné brumle, které jsou známy v mnoha různých kulturách nezávisle na sobě. Slováci zase nedají dopustit na fujary. Co se samotného zpívání týče, třeba takový gregoriánský chorál je tradice jako hrom...
    KHANDOMA
    KHANDOMA --- ---
    Trošku poimitujeme a dáme základ, ne? Ať se tu z toho stane, co nejdřív tradic, ne?
    KILP
    KILP --- ---

...jinak neco k diskuzi- preklad ze zinu Mongol ajalgu:
    Dr.Zoja Kyrgyzova z mezinarodniho centra Khoomei pri ministerstvu kultury v Tuve "Tuvinci rozlisuji celou skalu technik, jako khoomei, sygyt, ezengyleer, borbangnadyr, kargyraa. Bifonie znamena jen tu metodu, pri niz zpevak vydava dva ruzne tony najednou. Harmonicky ci alikvotni zpev zase vyuziva jen toho, ze usta funguji jako rezonancni dutina. Hrdelni zpev je tedy strechovy termin pro nekolik zpriznenych disciplin. Zpusob, jakym se pestuje v Tuve, Altaji, Mongolsku ci Khakassii je ale neco jineho nez novodobe imitace z ciziny, ktere nemaji zadny zaklad v lokalnich tradicich."
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Nějaké východniare bychom chtěli na druhém ročníku, aby to nebylo jen o evropském stylu alikvotů...
    KILP
    KILP --- ---
    KILP
    KILP --- ---
    znami se vratily z ruska z festiku Sajanske kolo http://www.sayanring.ru/en/festival/home/fotky budou casem snad i video z vystoupeni Kangar-Ool-Ondara (ucitel hrdelniho zpevu na konzervatori v Kyzylu) uz jsem to videl a je to dost vostry:))

STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Tahle investice se ale vyplatí
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    To je dobra zprava. Jen horsi pro mou penezenku, 300 za hodinu mi v ni dela nezanedbatelnej vitr ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam