ORBITAL: nj zvlast v Recife to ma byt v tomhle smeru docela zlo - btw maj tam vlastne jeste jako atrakci ty hodiny ktery pocitaj zavrazdeny lidi ? :)
i kdyz podle tohodle co rikas to zni spis jako milice / eskadry smrti nez jako lidi od trafico, ale obavy chapu. Imho asi nejvetsi vyhoda trafico je, ze pokud se jim nepletes do podnikani, nedelas hlouposti a drzis se stranou vetsinou rizika, ze by se ti neco stalo jsou minimalni, dokonce muzes stat za urcitych podminek v opozici. coz u ruznych milic dost dobre nejde - z milicias me vzdycky sel a jde mraz po zadech, ty ti tyhle jistoty nenabizej ba naopak, koncentruje se v nich to nejhorsi napric socialnimi tridami.
nj ja na tyhle debaty uz rezignoval :)
V Riu jsem nikdy na zadne artove kino nenarazil - to tam ceka na zalozeni az na mne :)
Ale artovy, nezavisly filmy hodne poustej v Centro Cultural do Banco do Brasil (CCBB) v Rua Primeiro do Marco, hned za Igreja da Candalaria. Coz jestli tohle misto samo o sobe neznas, tak doporucuju uz jenom kvuli skvelym vystavam zdarma. Maji tam i kinosal - hraji ruzna temata typy filmu - koukal jsem ze tam tenhle mesic jde treba fassbinder a Nova argentinska vlna, ale bojim se z bez PT muzes chodit leda tak na anglicky mluveny.
To samy bych rekl v druhem miste kde vim, ze pousti dobre a zajimave misto a to je francouzske kulturni centrum / institut, ktere je nekde v centru. Bohuzel si nepamatuju kde presne, ale mam pocit ze nekde v Cinelandii. Nekde priblizne u Avenida Pres. Antonio Carlos ve spodni casti - nebo nekde kolem dolni casti Avenida Rio Branco.
Kdyz jsem si jednou dopisoval s jednou brazilskou produkci a ptal se je na totez tak mi bylo receno, ze klasicka specialni kina ciste artova v Riu nejsou, ale doporucovali mi pasma, ktera pousti v Museu de Arte Moderna, ktery je v Aterro do Flamengo a pak jeste Unibanco Arteplex (Praia de Botafogo) a taky retezec kin Estaçăo -
http://www.grupoestacao.com.br/ kde ted bezi filmovy Festival do Rio 2009, kde se to zajimavymi filmy jenom hemzi.