• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    EDASX: mnau a super pockam az mi v byte spolusprovoznej net a stahnu ! :) KG je poklad !
    EDASX
    EDASX --- ---
    na karagarze uz to je... kdo chce pozvanku at mi hodi mejla do posty (privatni torrent tracker) jeste mam 2-3
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Tak se zdá objevil trailer na dokument Dancing with the devil (2009) viz. [ TIGRE @ Tigre! Tigre! brilho brasa ] - trailer je na jejich oficiálních stránkách.

    Na youtube se objevilo pro změnu prvních 30 minut a já jsem neodolal a dokument působí vážně moc fajn. Alespoň soudě podle těch prvních 30 minut to vypadá vysloveně báječně - získat jako dokumentarista přístup k policii stejně jako k trafico imho v Brazílii nebo Riu není žádný větší problém, ale čím dokument překvapí je rozsah kam až Blaira pustili. A ten se tak může právem chvástat, že má první dokument, kde mu traficanti a jmenovitě ti vysocí (imo snad poprvé od dob mediálního miláčka Marcinha VP) mluví do kamer bez lyžařských kukel a bez maskování. Jmenovitě největší přístup tady má k Juarez Mendesovi da Silva, vulgo Pavoukovi, jednomu z velitelů Terceiro Comando Puro v komplexu favel Coreia v Senador Camará na západě Ria, kterého policie zabila v březnu minulého roku (hádám, že ne příliš dlouho po natáčení). Ale má tu i další prominentní trafikanty: Marcose Paulo Teixeira da Silva, vulgo Nike (momentálně ve vězení) z Comando Vermelho nebo Márcio da Silva Lima, přezdívaného Tola, šéfa TCP, kteří mu tu povídají tu svoji verzi bez problému en face. Což je poměrně revoluční. Doufám, že se brzo objeví DVD a rip...

    Co se týče Youtube tak - http://www.youtube.com/user/mrjusticesoul#p/u
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    http://www.facebook.com/event.php?eid=240011684418&ref=nf

    Pořádá:Postgraduates at the Dpt of Sociology, Faculty of Arts, Charles Uni
    Typ: Vzdělávání - Přednáška
    Síť: Globální
    Datum: 28. leden 2010
    čas: 18:00 - 20:00
    Lokalita: Celetná 13, místnost č. 19
    popis:

    Ondřej Lánský: Sociální ocenění a sociální strádání. Formy zneuznání ve společnostech Západu a Jižní Ameriky.

    Ondřej Lánský se ve své disertační práci na nejobecnější rovině zabývá otázkou modernizace jako klíčového sociálního procesu posledních minimálně 300 let. Vlastním úkolem je představit na pozadí teorie uznání klíčová sociálně-teoretická pojetí, která mohou proces modernizace vysvětlit nejen vzhledem k pozdněkapitalistickému stavu společností západního civilizačního okruhu, ale také vzhledem k civilizačním okruhům jiným. V této souvislosti se zaměřuje na společnosti Latinské Ameriky.
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    via Martin Klasch
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GREATDRAKE: na obecne rovinne bych nemel problem s tim co pises souhlasit, v tomhle pripade me, ale tohle propojeni ciste subjektivne silne vadi.
    Jak jsem psal - je to moje optika a moje rozhodnuti, zadnou krusadu z nej, ale nedelam.

    Stejne jako nebudu davat penize organizaci, ktera bojuje proti tyrani zvirat, kterou by sponzorovalo KFC (nebo jina firma, ktera ma v tom samem smeru maslo na hlave), tak to nehodlam delat ani v pripade humanitarek.

    A to z jednoducheho duvodu: shledavam to nevkusne a nelibi se mi to a v momente, kdy existuje X kvalitou sluzeb stejnych alternativ, ktere tak necini, nevidim duvod proc bych neco takoveho jako donor mel podporovat. Me osobne to spada do kategorie "zodpovedny spotrebitel", ktera je ciste subjektivni a ma individualni parametry podle osobnich meritek - a ja to mam nastaveno tak jak jsem to popsal.

    Ad Adra - super, nekdy mi musis nad sachama a pivem prevypravet bratrovy historky :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TIGRE: Musím říci, že Tvůj předpoklad apolitičnosti neziskovek shledávám prostě absurdní. Hodnotil bych to asi tak jako předpoklad apolitičtnosti komiksových kreslířů (a rozhodnutí neposílat peníze někomu, kdo přijal bakšiš od zainteresovaného subjektu asi stejné jako nesmát se vtipu, který nakreslil Jiránek protože ten fandí ODS).

    Korupce není už od antického říma "přijmout dar" -- to ostatně nikdy nebylo trestné ani špatné, zajímavé se to stává tehdy, když na základě toho daru učiním příslušnou (chtěnou) protislužbu. Posuzovat lidi podle toho, od koho přijímají dary, je dle mého přílišný ústupek lidské slabosti zvané "orientuji se podle příznaků kvality nikoli podle kvality samotné."

    (abych jen nehudroval... osobně asi zamířím v případě touhy po dobročinnosti k Adře, bratr byl coby lékař s nimi v Keni a zdá se, že tam odvádějí v rámci možností dobrou práci)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: ad Irák narážel jsem na Pánka a především Ex-CvT Pojara a jejich vyjádřování podpory Bushovy zahraniční zahraničně-vojenské politice v médiích apod.
    Za mě, ale taky konec a na jakýkoliv update od tebe do budoucna se moc těším ! :)
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: díky moc za podrobnosti. bohužel o tomhle už nemůžu říct nic moc relevantního, protože o tom fakt nic nevím. pokud to je jak říkáš (budu se to snažit prozkoumat), nelíbí se mi to a ani nemůže. je také dost možné, že tyhle informace nemají ani lidi, kteří ten grant psali, a že se jedná o konkrétní selhání, stejně jako v případě reportáže o Kubě, kterou nedávno odvysílala televize a která pro lidi, kteří se v tom angažují, byla dost šokující (šlo o to, že věci, které se snaží dělat v utajení, najednou běžely na ČT či kde primetimu, aspoň to jsem slyšela). nechci nikoho omlouvat, jen pokud k tomu časem něco zjistím, dám eventuelně vědět.

    ohledně iráku - nevím, co máš přesně na mysli, vím jen o projektech na obnovu infrastruktury a podporu rozvoje místních samospráv. nicméně jak už jsem psala dřív, nejsem zrovna kvalifikovaná osoba pro diskuse o politice, pročež se do toho raději pouštět nebudu. ;)

    a rozhodně to celé nemá vyznít tak, že ČvT je parta nejskvělejších lidí pod sluncem, jen jsem chtěla, aby tu zaznělo také něco z druhé strany. je fakt, že 17 nebo kolik let není až tak moc na to, aby se nedělaly chyby i dnes - zvlášť, když se všechno buduje postupně odspodu a když je dnes platforma aktivit tak pestrá (a někdy trochu divoká). tudíž se nedivím, když při snaze delegovat svou solidaritu na někoho, kdo nejen umí efektivně pomáhat, ale zachovává přitom veškeré etické principy při maximální informovanosti, sáhneš po organizaci, která je dlouhodobě etablovaná a krom toho nedělá lidskoprávní aktivity vůbec, tudíž je apolitická. tož tak, a už dost, a konec OT, aspoň za mě;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: ja to tu taky nedelam abych lidi od CvT odrazoval, i kdyz si o nem v mnoha smerech myslim sve, tak spoustu zasluzne cinnosti mu neupiram. Vysvetleni proc je pro mne Clovek v tisni nezkousnutelny jsem uz nastinil minule.

    Ja osobne proste nezkousnu neziskovky, ktere berou z meho pohledu "spinave" penize a pokud mam na neziskovky nejake naroky, tak je to krome tech praktickych jako je efektivita, cestnost...etc, je to taky apoliticnost a transparence. Kam se proste kdyz beres penize z rozpoctu rozvedek (at uz primo ci neprimo) nekvalifikujes... na muj vkus bere CVT finance od subjektu, ktere jsou v tomhle smeru prinejmensim sporne.

    Nejde mi ani tolik o NDI, i kdyz u nich provazani existuje minimalne personalni, ale spis NED o kterem jsem tu mluvil coz je v mych ocich prokazana filialka CIA, i kdyz oficialne nikdy nepriznana, stejne jako organizace typu Freedom house (plny ex-agentu, funkcionaru a lampasaku) tj. organizace ktere slouzi prosazovani urcitych politickych a strategickych zajmu.

    Ja tezko muzu brat nejak humanitarku, ktera bere penize od lidi jako je byvaly sef CIA Woolsley (Freedomhouse), ktery vola po bombardovani Syrie, a podobnych jestrabu - at uz vazanych na konzervativni americkou pravici, nebo treba na kubansky exil. Nemam problem s CvT prosazujicim prava kubancu, mam ale problem s tim, ze to dela za penize, ktere dostane od organizace (Cuban center for democracy), kterou spoluvede Otto J. Reich, znama postavicka, ktera pomoci svoji Office of Public Diplomacy cvicila personal v muceni ve stredni americe v 80. letech, clovek zapojeny do afery Iran-Contras, stejne jako do podpory vojenskych prevratu a celkove s dost pochynou povesti a vazbami....

    To jsou dle meho soudu proste penize na ktere normalni (brano z urcitych nepsanych standardu, ktere ve svete plati) lidskopravni nebo humanitarni neziskovka nesahne. Takovy dary se neprijimaj, ale bezne vracej... normlani je kontrolovat si svoje sponzory a od nekterych nic nebrat, stejne jako v pripade zbrojarske firmy, narkobarona apod. te vcelku prirozene a logicky to dostava do negativniho kontextu, ktery nekteri (jako ja) nezkousnou.

    Jina kapitola a to souvisejici je, ze povazuju za velky nestandart je politická angažovanost CvT (napr. pro me u humanitarky nepochopitelna podpora americke valky v Iráku) a aplikace dvojích metrů. Díky v tomhle směru prostě nemám zájem. Netuším proč bych měl dávat peníze někomu, kdo tohle dělá, v momentě kdy je tu jako hub X dalších organizací, které si přímo zakládaji na apolitičnosti (napřiklad ti Meidiciens) a vykonavaji cinnost nemene bohulibou.

    Ad mzdy - i kdyz mi to prijde zvlastni, tak v tomhle jsem rozhodne ochotny ustoupit. Jak to mate nevim, to bych musel znat jina data, nez ta z vyrocni zpravy a do zadnych divokych spekulaci se poustet neminim. A tohle by me fakt v porovnani s tim vyse nijak zasadne nepalilo... :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: super a dekuju za prispevek - jsem vazne rad za reakci. Vyjadrim se pozdeji ok ? Ale zatim vazne diky ! .)
    JAEN
    JAEN --- ---
    zkusím nahodit aspoň něco málo, protože s časem to v nejbližší době nebude lepší.. hlavně bych ale chtěla zdůraznit, že to nedělám proto, abych kohokoli přesvědčila k nějakým finančním příspěvkům nebo něco podobného. motivací je mi spíš to, že ty lidi mám kolem sebe denně, vidím jak dřou jak šrouby s maximální možnou snahou o efektivitu a profesionální přístup, a tak mi pak trochu vadí, když jim lidi zvenku křivdí v některých úsudcích. je ale skvělý, že k nám a vůbec k čemukoli přistupujete kriticky, to je fakt potřeba a díky, že to děláte.

    mzdy - je otázka, z jakého důvodu vám připadá těch 30% moc. na konkrétní čísla jsem se nestihla kouknout, ale jde spíš o pochopení principu práce ČvT. například v afghošu máme tuším cca 10 českých zaměstnanců, v praze jsou 2 deskáči, a pak je tam asi 200 místních zaměstnanců - hodně jsou to třeba inženýři. osobně jsem loni mluvila s jedním z nich, snaží se tam postavit na nohy zemědělský vysoký školství. to jsou ty mzdové náklady - samotný materiál např. na studně a opravy škol je taky důležitý, ale rozvíjení lidského potenciálu možná víc.

    další takový příklad jsou PSI, totiž teréňáci v regionech, co se zaměřují na support lidí ze sociálně vyloučených komunit. tam jde na platy možná 90%, ale je to teda o dost víc potřeba než nějaké mikrogranty nebo co by se dalo vymyslet. poradenství kvůli práci, prevence lichvy, koordinace dobrovolníků co doučují děcka.

    totéž platí pro lidksoprávní - koupit barmáncům pár kamer je fakt minimum peněz na suroviny, ale když nevíte, komu je dát, je to na houby. pak probíhají v thajsku při hranicích výcviky pro novináře a co já vím. vůbec podpora ze zahraničí je pro ty lidi hrozně důležitá, aspoň podle toho, co mi říkalo těch pár, s kterýma jsem se o tom bavila.

    co se týče NDI - bylo to ono, Tigre? tak na to jsem se speciálně ptala při cigáru na balkoně jednoho ze starších kolegů. skutečně se toto téma řešilo kdysi na programové radě a byl kolem toho asi trochu rozruch, neb se na tu vazbu přišlo příliš pozdě. pak se ale aspoň zjistilo, že NDI, odvozená dříve od CIA, už asi 30 - 40 let jede po vlastní trase. bohužel o tom nevím nic víc, nejsem politolog ani amatérský. (když nad tím ale tak přemýšlím, od koho bychom měli čerpat granty nebo dotace? každý má nějaké zájmy, to už je vidět v samotných callech. ani ten erasmus není úplně čistý, můj názor je, že to je sociálně-genetický inženýrství;) to není samozřejmě omluva, to se jen snažím vtipkovat.) jestli máš nějaké jiné konkrétní příklady, Tigre, prosím sem s nimi, googlit seznam našich donorů je práce na celej víkend;).

    pak tady padla palestina. ano, i toto téma se hodně řešilo, na to si i pamatuju, a hodně jsme se rozhodovali, zda tam jít či ne. problém je, že na místě je humanitrání pomoci dost, jenomže je tam nepustěj, a nic moc s tím neudělají ani odsudky mezinárodní komunity (fakt věřím, že cosi takového mlhavého existuje), EU nebo UN. čiže cpát se tam by byl v tuhle chvíli neefektivní alibismus. mně třeba víc vadí obrázek palestiny v hlavách lidí, stejně jako všech muslimů - do hajzlu s masmédiama, sakra!!! . s tím se snažíme aspoň něco dělat pomocí projekcí dokumentů a ještě důležitejší věcí, následnýma debatama. ideálně u mladých lidí (střední školy, devítky). musím říct, že to jde strašně ztuha a fakt mě překvapuje, jak i hodně vzdělaná děcka uvažují, jak jsou vymytý tím obrázkem muslima v šátku s bombou/kamenem/samopalem v ruce.

    poslední věc co tu myslím padla, kuba - tohle je hodně otázka k zamyšlení. souvisí to hodně se vznikem ČvT - lidí, kteří byli spojení s revolucí, s nezávislými médii, odporem proti komunistickému režimu. kubánští novináři nebo dokonce odpůrci režimu - nebo třeba barmští, moldavští, ruští a běloruští - nejsou podle mě viděni tak moc politicky, jak se to jeví zvnějšku, jde spíš fakt o svobodu slova a svobodu vůbec (teď nemyslím svobodu ekonomickou). je to vlastně opakování té podpory, kterou měli čeští "podzemníci" v minulosti. v těch zemích bohužel mnohdy nejde jen o svobodu slova, ale o to jestli sedíte léta ve vězení nebo dokonce jestli přežijete. co se týče zahraniční politiky USA, nejsme přeci nátlaková skupina nebo think tank, tohle je úkol někoho jiného - my jsme praktici.

    já osobně mám spíš problém s propagací demokracie obecně a vůbec tou rétorikou, která dává mezi slovo demokracie a dobré automaticky rovnítko. je to dědictví euforie po pádu systému v roce 89 a nejsem si jistá, zda je dnes oprávněné. pokud se nepletu, je to asi jeden z důvodů, proč dlouholetý šéf lidskoprávníků a festivalu Igor Blaževič odešel, je doma a podle svých slov chce "reflektovat a přemýšlet. možná se pletu, ale mám dojem, že přemýšlí, jak to dědictví euforie počátku 90. let, na které lidskoprávnická agenda ČvT vyrostla, přehodnotit. ale je to fakt jen můj dojem (založený na fámách vyslechnutých na cigárkách na balkoně), takže tohle už berte čistě esejisticky. :)

    achjo, a to jsem chtěla napsat jen pár vět.... díky za pozornost těm statečným co dočetli a sorry za OT. za odměnu pastuju chomskyho článek o haiti z r. 93, jo? :) http://books.zcommunications.org/chomsky/year/year-c08-s01.html
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Sluneční město [Haiti] – Reportáž & fotografie – Jan Sochor
    http://www.jansochor.com/reportaz/slunecni-mesto.html
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Odcizený repast :)



    African Underground: Democracy in Dakar (2009)
    African Underground: Democracy in Dakar is a groundbreaking documentary film about hip-hop youth and politics in Dakar Senegal. The film follows rappers, DJs, journalists, professors and people on the street at the time before during and after the controversial 2007 presidential election in Senegal and examines hip-hop’s role on the political process. Originally shot as a seven part documentary mini-series released via the internet – the documentary bridges the gap between hip-hop activism, video journalism and documentary film and explores the role of youth and musical activism on the political process

    Trailer - http://www.youtube.com/watch?v=AaO0-GClUTM
    Download - [ RED_GORGON @ REGGAE & DANCEHALL ::: R.I.P. Vivian Jackson AKA Yabby U (1946-2010) ]
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    CT2 22:15 Krásný ztráty

    Mladý chirurg motolské nemocnice Jan Trachta prožil svůj křest ohněm na misi Lékařů bez hranic v Demokratické republice Kongo. David Neff se do centra válečných konfliktů opakovaně vrací, Jan Trachta také plánuje účast na další misi do míst, kde se operuje bez elektřiny, bez anesteziologa, kde záchrana lidského života často může záležet na okamžité schopnosti lékaře správně improvizovat.
    Co k riskantním rozhodnutím oba mladé muže vede a jak tyto zážitky a zkušenosti ovlivňují jejich život, o tom budou tyto Krásný ztráty.
    http://www.ceskatelevize.cz/program/10209649904-18.01.2010-22:15-2-krasny-ztraty.html
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    JAEN: cas mame :)
    JAEN
    JAEN --- ---
    S_TEJK: jj, jen sorry, chvilu mi potrva nez se k tomu dohrabu, ted trochu nestiham;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    u mne v poradku :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    JAEN: me to zajima, jestli to Tigre nebude povazovat za OT tady
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    With World Watching, Rio Focuses on Security

    Vcerejsi NY Times o bezpečnosti v Riu a "velkolepých" plánech vlády a policie v následujících čtyřech letech ovládnout 40 rijských favel včetně Rocinhy...
    http://www.nytimes.com/2010/01/17/world/americas/17rio.html?ref=world
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam