• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: Tak ono se to má přibližně takhle - nikdo podobný zásah nečekal. Jasně, že primárním účelem konvoje nebylo dovést pomoct, ale upozornit na nelidské a nespravedlivé podmínky v Gaze, kdy je z politických důvodů uplatňován tvrdý a nespravedlivý kolektivní trest na běžné obyvatelstvo, bez větší odezvy už delší dobu. Už jenom kvůli tomu (jako živé štíty) aby se nic podobného nestalo, tam měli být ti poslanci, diplomati nebo lidi z kulturni sfery. To, že Izrael bude nějákým způsobem reagovat se dalo čekat, jiná věc je ale co nakonec nastalo - nemluvě o tom, že se celý incident odehrál v mezinárodních vodách.
    JAEN
    JAEN --- ---
    tak to fakt dobrý, ten příběh za tím;) připomíná scénu z oh brother where art thou, kde si dva chlápci stopnou v pustý prérii auto s trochu nervózně vypadajícím chlápkem, aby vzápětí zjistili, že právě vykradl banku a zdrhá před policií :))


    jinak tak obecně... chvíli jsem totiž měla dojem, že to je celé především informační bitva o postoje veřejnosti a že i když ti aktivisti určitě nechtěli, aby to dopadlo takhle krvavě, drobná provokace a malé divadlo pro média, které mají pro tento účel sebou, by se hodila. a z videa natočeného izraelci to tak i dost vypadalo. jenže na té lodi, kde došlo ke střetu, bylo i nějaké malé dítě a stará paní, a vůbec podle různých drobných věcí se mi jeví, že takovýhle scénář napsaný nebyl... chci říct, že to asi neměl být tak úplně happening. achjo, média. je to boj, dohrabat se k něčemu, čemu se dá věřit...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: aha vidíš tak jsem to zmotal - ty další dva taky nemají zákaz. Vím, že původně je ale měli vyexpedovat po zemi do Jordánska, Saša si tam pravděpodobně měl pobýt o pár dní dýl, ale s nejvyšší pravděpodobností by je brzo následoval - přítrž tomu učinilo Turecko, který tam poslalo svoje letecký speciály což to všechno urychlilo. Bitej na tom je nejvíc teda Línek.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: popravdě kamarád se jen chtěl svést do Gazy - kde plánoval pracovat na dokumentu - ta dodávka humanitární pomoci nebyla důvod proč tam byl. Na loď z Atén se dostal díky svým kontaktům, nikdo včetně něj nečekal, že izrael zareaguje tak jak zareagoval. V gaze ho čekalo natáčení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: díky! chtěla jsem se ještě zeptat, jak se tam dostal, jestli ho někdo oslovil nebo se přihlásil sám na základě nějaké tiskovky, ale už jsem si to našla sama... http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/ceskeho-novinare-postup-izraele-proti-ucastnikum-flotily-sokoval/486219&id_seznam=

    mám samozřejmě milión dalších otázek, ale to by bylo fakt na dlouho. .)

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: No bylo by to asi celé na dlouho a je to natolik útržkovité, že se to sepisuje blbě, ale v krátkosti:

    Saša dopadl ze všech zadržených nejlíp - tím, že narozdíl od svých kolegů odmítl přistoupit na výhružky tj. podepiš doznání (smyšlené) a souhlas s deportací a my tě pustíme - jinak jdeš sedět. Vzhledem k tomu že se neposral a nepodepsal jim to tak sice domů letěl o trochu později a přes turecko, ale narozdíl od kolegů si teď nesype popel na hlavu. Stačilo trvat na svém (tj. na pravdě), že žádné zákony neporušil a že byl zadržen v mezinárodních vodách (fakt) a díky tomu je na tom ve finále nejlíp.

    Přibližně jeho slovy konzulovi: "Dokud mě budou jenom strašit a budou nepříjemní nemám důvod jim cokoliv podepisovat, až na mě nastoupí (myšleno bití a obdobné praktiky) tak jim podepíšu co budou chtít. Dřív ne." Na druhou stranu příjemný to rozhodně nebylo - na některé (i když to se týkalo spíš těch tmavšího vzevření nebo aktivistů) tlačily poměrně hodně - některý dostali bití nebo tvrdý výslechy, kde na tebe řvou tři lidi několik hodin. Do toho ti partnerka s dětma na dálku vzkazuje přes konzulát ať nejsi tvrdohlavý a jedeš domů. Na druhou stranu zároveň bylo vidět vnitřní pnutí - například soudce odmítl vznést na Sašu obžalobu, řekl že s tím nic nechce mít a že pouze zaprotokoluje případnou výpověd.

    Ve finále: 3 čeští novináři podepsali, že nelegálně vstoupili do izraele, souhlasili s deportací a následným 10 letým zákazem vstupu do Izraele, zřekli se možnosti náhrady škody a možnosti stát izrael zažalovat. Saša jim nepodepsal nic, není z ničeho obviněn a v blízské budoucnosti se snad do Gazy dostane jinak, tak aby tam mohl točit. Ostatní z toho mají docela hořko v puse.

    Jinak slovy Saši poměrně dost novinářů, kteří do IL jeli na lodi spíše s proizraelskými postoji (to nemluvím o něm) odjížděli slušně nalomeni, respektive s nepříliš přátelskými závěry. Saša se do Gazy nedostal - zážitek ve finále myslím stál za to, i přes některé krušné chvíle. Mělo to určitě i svoji poetickou část - například rychloučení se slov jako "pirát" apod., v ivritu od ruských spoluvěznů ve vězení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: jestli to pořád platí, mě by to prosím strašně zajímalo...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: je to ve FR - s anglickyma titulkama v obraze.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TIGRE: je to ve FR?
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Před týdnem jsem konečně viděl dokument L'avocat de la terreur (2007) od francouzského filmového veterána Barbeta Schroedera a musím doporučit. Schroeder si bez debat pro své dokumenty dovede vybírat nesmírně zajímavé (a občas krajně kontroverzní) osobnosti počínaje Koko, přes Idi Amina až po Jacquese Vergése, o kterém tenhle dokument je.

    Jacques Vergés je osoba rozporuplná - advokát, přesvědčený komunista, narcis, bonviván, lhář a jako osoba mě rozdělila na půl. Na jednu stranu mi je Vergés nesympatický - v mých očích vypočítavý extrovert s charakterem, který mám potřebu v mnoha ohledech zpochybňovat, na stranu druhou je to bezesporu člověk inteligentní, charismatický se sentimentálním kouzlem maoisty, který žije na společenské, lidské i profesní hraně. Pokud od těhle věcí odhlédnu, tak jde bezesporu o jednu z nejzajímavějších osob - v dnešní době relikt situace, kdy se revolta, terorismus, diktatury a narodoosvobozenecky boj v 60., 70. a 80. letech potkávali a prolínali na pozadí studené války.

    Vergés, osobní přítel Pol Pota, v 50. letech čtyři roky údajně působil v Praze, co se jeho advokátské praxe týká tak zastupoval panoptikum rozdílných osob - od alžírských bojovníků z FLN (včetně jeho manželky Džamily Bouhired), přes bojovníky palestinské a libanonské, po teroristy jako byli Magdalena Kopp a Šakal Carlos, nacistického zločinec Klause Barbieho, africké diktátory nebo po Rudé Khméry.

    L'avocat de la terreur (2007)
    http://www.imdb.com/title/tt1032854/

    Linky ke stažení:

    http://rapidshare.com/files/182409132/TA.part01.rar
    http://rapidshare.com/files/182411627/TA.part02.rar
    http://rapidshare.com/files/182413397/TA.part03.rar
    http://rapidshare.com/files/182415100/TA.part04.rar
    http://rapidshare.com/files/182416980/TA.part05.rar
    http://rapidshare.com/files/182418695/TA.part06.rar
    http://rapidshare.com/files/182420366/TA.part07.rar
    http://rapidshare.com/files/182424133/TA.part08.rar
    http://rapidshare.com/files/182427694/TA.part09.rar
    http://rapidshare.com/files/182429390/TA.part10.rar
    http://rapidshare.com/files/182431284/TA.part11.rar
    http://rapidshare.com/files/183062884/TA.part12.rar
    http://rapidshare.com/files/183064391/TA.part13.rar
    http://rapidshare.com/files/183067371/TA.part14.rar
    http://rapidshare.com/files/183070066/TA.part15.rar
    http://rapidshare.com/files/183070814/TA.part16.rar
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    TIGRE: tak dnesni zpravy - Claudinho da Academia, zastupitel z Rocinhy byl dneska nalezen mrtev v byte sveho obchodniho spolecnika v Sao Conrado... oficialni duvod smrti: zastava srdce kvuli infarktu, nefoicialni duvod: ???

    Cely je to vazne divny - Claudinho, majitel posilovny R1 v Rocinhe, kam jsem chodil byl dost podivna postava. R1ce se vzdycky prezdivalo "posilovna trafica" a Claudinho mel k trafico vzdycky blizko. Posledni rok ho stihalo vysetrovani za vysetrovanim - naposledy na nej vytahly cca pred mesicem kartu voleb 2008, ktery probihaly v roce 2008 (viz fotka jak to vypadalo v rijnu 2008, kdyz nas kvuli volbam okupovala armada), kdy proti nemu jel proces, kvuli traficantes, kteri lobbovali a vyhrozovali v jeho zajmu a branili ostatnim kandidatum v pristupu k volicum. Na druhou stranu Claudinho byl tak trochu praseci hlava, to ze ho stihl infarkt bych i veril, i kdyz podobna nahla umrti byvaji preci jen u lidi jako on z nejakeho duvodu castejsi nez to je u bezne populace. Vtipny je to, ze Claudinho, ktery byl sefem Asociacao dos Moradores, krome kampane, kdy jsem ho potkal jednou na passarelo, prakticky ve favele nikdy nebyl, krome voleb videt :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BROTHER: tenhle dokument je tradicne (BBC) prijemna podivana.
    BROTHER
    BROTHER --- ---
    BBC Four : Brasil, Brasil
    English | XviD ISO MPEG-4, 1268kb/s, 704×384, 25.000 FPS | MP3 128kb/s CBR | Each Part Size : ~600MB | RS.com

    http://www.bbc.co.uk/musictv/brasilbrasil/episodes/

    Comprehensive review of Brazilian music in a three-part series which tells the story of the styles and the artists that have captured the world’s imagination for decades.

    http://www.mytvblog.org/?p=9
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Něco aktuálního na odlehčení - http://www.youtube.com/watch?v=z-Ln_rqPpPk
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Co se týká Comando Vermelho tak jak policie z Unidades de Polícia Pacificadora (UPP), postupně, v rámci tvrdé linie, kterou přinesl do Ria prefekt Eduardo Paes, vytlačuje traficantes z favel v Zoně Sul, tak začínají stoupat ceny nemovitostí v Complexo do Alemao na severu Ria. Komplexu Alemao, se už delší dobu přezdívá "Ústředí CV", kvůli tomu, že zde nachází úkryt většina všech hledaných bossů nebo exbossů z Rudého velení. Existují rozhodnutí užšího velení CV, které nařizuje všem Gerentes Geral mít v komplexu dům nebo byt, kam se dá v nouzi uchýlit. Z některých částí komplexu se tak stává poměrně exkluzivní kondomínium nejhledanějších zločinců Ria. Teď do toho přišla vlna novousedlíků - traficantes, kteří přišli o území na jihu a stahují se na sever aby se zde přeskupili. Celkem 11 favel z Alemao patří CV, pro zbylých 6 to znamená pravděpodobně blížící se válku o prostor, bocy a území.

    Celé tuhle situaci kdy ceny domů stouply v Alemao až na cca 400 tisíc korun za dům (což je na favelu v Zona Norte vážně hodně), provází emigrace druhým směrem, kdy se běžné obyvatelstvo víc a víc bojí nějáké příchozí rozhodující operace. Alemao je uz ted mesto ve meste, misto kde sedi veleni, rezou a michaji drogy pro vsechny favely, ktere CV ovládá... a bude evidentně houšť :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A ještě něco z favela bulváru !



    Jeden z nejhledanějších rijských traficantes současnosti, Márcio José Sabino Pereira, přezdívaný Matematik, člen užšího velení nové generace Terceiro Comando Puro a chlapík, který kontroluje rozsáhlý komplex favel Senador Camará v západní části Ria, se rozhodl zlepšit vzhled svých vojáků a zároveň naklonit obyvatele jeho favel. Na veřejnost nedávno prosákly vnitřní instrukce, které vybízejí jeho dealery, aby pečovali o svůj vzhled, chodili čistě oblečení a neodpuzovali obyvatele nebo zákazníky.

    Matematik se to celé rozhodl podpořit tím, že nechal najmout dentistu jménem David, který za gáži cirka 80.000,- Kč denně vyspravoval zuby ranní směně traficantes. Celý projekt má pokračovat, tak aby dentista za měsíční paušál pravidelně docházel do favely a staral se o zdravé zuby jak gangsterům, tak i běžným občanům.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    SICKBOY4000: zvlášť Ônibus 174 je skvělej, Ultima Parada úplně špatná taky není, ale občas pokulhává. Jinak teď v sobotu bylo 10 leté výročí celého incidentu. 174ka sice už několik let nejezdí - ta trasa, která vede z Gavey (nebo taky když se seběhne z druhé strany Rocinhy) přes Jardim Botanica, centrum až na hlavní nádraží funguje pořád, ale jezdí ji jiná linka. Když jsem byl v Riu já, tak i když to číslo autobusu zmizelo (změnilo se na 158), tak vzpomínka na incident byla ještě živá pořád. Vyšší střední třída ten incident vždycky vnímala v souvislosti s bepečností ve městě jako svoje 11. září, což je sice samozřejmě hodně nadsazené, ale používané klišé - z favelados tohle ale řešil málokdo :) Zona sul je co se týče autobusů OK, horší je to na severu, kde je CV pravidelně zapaluje, ve většině případů naštěstí bez lidí.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Squatterská hnutí v Rio de Janeiru
    https://squat.net/praha/?p=1190
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: diky, Flu
    KOBUK
    KOBUK --- ---
    FLU: Výborně, zrovna nedávno jsem na to četl kladnou recenzi na německém levicově-liberálním serveru Telepolis: http://www.heise.de/tp/blogs/6/147667

    "Carlos od Oliviera Assayase je vším tím, čím by rád byl Soderberghův Che"
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FLU: Ha, super a díky za tip !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam