Alert !!! 8. října naživo v kině Aero !!!
Spolupráce frontmana kapely s Akim Kaurismäkim začala již koncem 80. let, kdy Marko Haavisto působil jako lídr skupiny Badding Rockers a Aki použil jednu z jejich skladeb ve filmu Děvče ze sirkárny. Další píseň kapely zazněla o šest let později ve snímku Mraky odtáhly. V roce 1997 založil Marko Haavisto novou kapelu, kterou pojmenoval Marko Haavisto & Poutahaukat, a hned její druhé album, Täydellinen maailma (Dokonalý svět), nadchlo Kaurismäkiho natolik, že se ji rozhodl obsadit do svého filmu Muž bez minulosti. Skupina se představila v roli hudebního souboru armády spásy, který postupně mění svůj repertoár od duchovní hudby k rock'n'rollu. Film měl premiéru počátkem roku 2002 a jeho úspěch na filmovém festivalu v Cannes v témže roce pomohl kapele se zviditelnit i za hranicemi Finska.
Kapela čerpá inspiraci pro svou tvorbu hlavně z finského bigbítu. Marko Haavisto také přiznává, že je ovlivněn vzory svého mládí, kterými byly například Elvis Presley nebo Black Sabbath. K názvu Poutahaukat uvádí úsměvnou historku: „V roce 1996 jsem se hned po skončení turné sešel se svou rodinou na slavnostním obědě u příležitosti svátku matek. Po náročném turné jsem se cítil ještě trochu unavený, a když jsem usedal ke stolu, zeptala se mě matka: 'Copak to, že Marko vypadá jako dřemlík tundrový?'. Na místě jsem se rozhodl, že moje příští kapela se bude jmenovat Dřemlíci tundroví (jedná se o malé dravce z čeledi sokolovitých, finsky Poutahaukat, pozn. aut.).“
V současnosti hraje Marko Haavisto & Poutahaukat ve složení: MARKO HAAVISTO – basa a zpěv, JOUNI SAARIO – kytara, JAAKKO ROSSI – kytara a zpěv, SAMULI HALONEN – bicí a zpěv. V této sestavě vystoupí také 8.10. 2011 v kině Aero v rámci festivalu Aki Kaurismäki.
Mies vailla menneisyyttä - Paha Vaanii-laulu 3 - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=lG_rramtcvA