• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: to taky asi nejsou, ale jak mi na ty nepřilnavy utika olej ke krajum, tak to fak vypada jako že je uprostred kopec
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: no nebo tim, ze ty "horaky" nejsou rovne :-) to je podle me castejsi problem, protoze to proste utika na vsech panvich stejnym smerem. Zrovna todle mi proste nevadi, kdyz tam neco davam, tak zatocim panvi a je to. Stejne ji mam skoro porad v ruce...
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: ke kraji to utika, protože je vypoukla.
    jestli to je tim že to je zmetek, nebo se to stane po té, co ji ohřeješ na plotně nevim. Byl jsem svědkem toho jak přišel do tescomy slušně vyhlížející pár středního věku s pánví o který tvdili že je vypoukla, a prodavačka s nima vstřícně spisovala reklamaci, že to je samozřejmě chyba. (zkoušeli tam nalejt trochu vody)

po té jsem na to začal dávat pozor doma, a dělá mi to na titanovy teskoma panvi taky. prastará nerez bez povrchovy vrstvy se zdá rovná (tescoma už panev bez potahu nedělá)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na vajíčka/šakšuku atd. mám taky nějakou Tefalku a pohoda, prostě to funguje a nestálo to svět.

Ale nic jinýho se na ní zas dělat nedá, ten debilní nepřilnavej povrch neudrží tuk/olej/whatever uprostřed, okamžitě všechen utíká ke kraji.

Člověk by řekl, že se prostě ta blbá pánev zkroutila nebo co, ale přesně takhle funguje od prvního použití, tak to bude spíš fíčura než bug.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Mam ted nerezove panve (fabini + ikea) a jednu litinovou (litinac). Mam zkusenosti s indukci a plynem.

Na plynu me hodne bavil carbon steel (delaji se z toho wok panve). Dobra neprilnavost, lehoucka a rychle reaguje na zmeny teploty. Ma podobne nevyhody jako litina v udrzbe a reznuti. Po prestehovani sem ji hned pri prvnim vareni znicil na indukci velkym vykonem a novou uz nekoupil.

Litina me posledni dobou taky sere. Presne ty same neduhy, co pisete. Ale zase na druhou stranu v tom obcas neco upecu a vypada to hezky na polici. Jeste nad tou varnou deskou mam dycky pocit, ze mi vypadne z ruky a vsechno znici.

Nerezove panve jsou obecne fajn a mam jich nejvic. Doporucil bych beznytove. Lip se to meje. Ikea vs fabini je poznat na indukci. Ikea (3x levnejsi) vypada dobre a robustne, ale na jedne indukci jede v modu malo .. malo .. malo .. VSECHNO SPALIM. Fabini je jednodussi na pouzivani.

Ale co me teda sere uplne nejvic na tomdle setupu jsou michany vejce. To proste na nerezu/litine stoji dycky zahovno a blbe se to cisti. Na chate mam jeste 15 let starej titanovej (asi) tefal (vyssi rada) a vlastne mi to pride jako nejlepsi panev a nevim, proc sem ji vyradil (vim .. je lehce poskrabana, a teflon bububu a tak). Palacinky sem taky jeste nevychytal a asi by mi bylo lepe s neprilnavym povrchem, ale to nejak davam.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Plyn.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: na cem varis? plyn nebo elektrina?
    FAT
    FAT --- ---
    DOCKINEZ: Mám pánev z Tescomy z programu Prezident Stone a nestěžuju si v žádném ohledu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: je to tak. Ale sam pouzivam ruzny panve na ruzny veci a ta keramika ma treba oproti teflonu zivotnost pro me dostacujici.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: To jsou dvě různý věci: materiál a jeho tloušťka.

I ten nerez může bejt plíšek, když nebude pánev dost silná.

Sem s tipy na masivní ocelové pánve :)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: souhlas, proto ti nedoporučuju plíšek z tesca :) jsem prostě team nerez :)
    může to na sporak, do trouby, do myčky :)
    GALE
    GALE --- ---
    DOCKINEZ: Znáš Onyx Cookware? Mam od nich jednu pánev a jsem velmi spokojena. Ma hybridní povrch, takže se chová jako nepřilnavá a zároveň dělá přípečky. Zvládá myčku bez ztráty kytičky.
    Teď mi odchází další teflonová, tak ji nahradím další teto značky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    POHODAVOLE: pravda, jen na indukci mám problém s levnými panvemi, že si nepohlídám teplotu a když je rychle zahřeji, zvedá se mi prostředek (vypoukává) a zůstane tak. Kupuji primárně od Tefalu, ne ty nejdražší verze, ale nejsou to levné šmejdy z tesca, kdy jsem musel každé dva roky měnit pánve.

U toho tefalu si nemusím tak hlídat první nahřátí a pracuje se s nimi pro mé účely každodenního vaření všech jídel skvěle.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Je to asi jedno, když děláš medailonky z panenky, ale u 4cm steaku už ocením, že drží teplo.

A tlustej materiál bude mít větší tepelnou kapacitu než plíšek s držadlem za kilo z Tesca.

Ale to už odbočujeme od tématu otázky.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: přijde mi, že tyhle efekty jsou ve skutečnosti míň důležity, než nám instagramy a youtoby řikaj.
    Ona většina panvi má nějaky vrstveny dno, kderý má tyhle všechny věci, jako rozvod tepla a jeho akumulaci, dělat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Za mě je to výhoda, když dělám ten steak. Fakt nechci, aby se pánev od plátku masa ochladila a maso se začalo dusit.

Samo jiný věci bych na litině snad ani nedělal, není potřeba.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: i keramicka panev je spotřebák, ten povrch se prostě ošoupe a přestane bejt nepřilnavej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOCKINEZ: ja delal vcera steak na ty nejmensi ikea panvi asi za 150,- a dopadl skvele. Nemuzu si pomoc, ale osobne nevidim pridanou hodnotu v tom drazsim nadobi.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: abych byl konkretni, wmf dela prima nadobi, treba tohle https://www.alza.cz/EN/wmf-frying-pan-28-cm-profi-790386991-d7471724.htm
    nebo bych koukal na mauviel, de buyer a zwiling. imho na ceně tolik nezáleží, protože na rozdíl od nepřilnavejch panví to neni spotřebák.

LUSINDA: jako ja netvrdim že litinovy nadobi je nepouzitelny, to vubec ne, ale ty proklamovany benefity jsou takovy efemerni a oproti nerezu ma horší všechno podstatny.

DOCKINEZ: no a je to vždy vyhoda, že drži teplotu?
    protože když ubereš "plyn" tak chceš aby panev změnila teplotu ne?
    obecne považuju ty povidačky o tepelnych vodivostech a kapacitach různejch materiálů za 90% reklamní bullshit
    teda přesněji řečeno, ten vliv kterej to má na kvalitu vaření považuju za strašlivě zveličenej.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máma má litinu od Staub a ta je super.... dobře se meje, super se v ní vaří (ale je hrozně drahá)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam