• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    MISERY
    MISERY --- ---
    CARLOS: Cdur E-G-C se hraje 1. 2. 5 ne?


    BEN20UK: To je docela prasarna :-)
    BEN20UK
    BEN20UK --- ---
    MISERY: No jajsem zatim dostal do pracky kvintakordy tak, ze je vsechny hraju palcem, ukaz a prostrednikem, myslel jsem si, abych mel este volnej malicek na sedmicky, popr. dalsi vylomeniny... Tak je to jasny, zajdu ji asi nekam sehnat, tu knihu, diky.
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    CARLOS: Aneb jak říkal můj dědeček: pamatuj, že v harmonii máme tři základní funkce - tóniku ... subtóniku ... uhrm ... a tóniku. .^)
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    MISERY: Kvintakord první druhej pátej...to jsou věci...;) Jasně že si takovou variantu dovedu představit (třeba když je současně trylek druhej třetí na třetím stupni, ale...inu...;)
    MISERY
    MISERY --- ---
    BEN20UK: Ta kniha o ktery mluvis je hodne dobra, pokud tedy znas noty, tak nevahej a kupuj. Jinak co se prstokladu tyce, tak durovy akordy se hrajou prvnim, tretim (v nekterych pripadech druhym) a patym prstem. Samozrejme, ze pokud budes potrebovat pro zahrani akordu vice prstu, tak je to trosku jinak :-) Ale to chce asi cvik, respektive hrat intuitivne a samozrejme tak, aby sis ty prsty nejak nekroutil/nelamal - proste kdyz to zjednodusim, melo by to hrani vypadat i esteticky dobre. Mozna by nebylo na skodu, sehnat nekoho, kdo hraje, aby ti ukazal alespon nejaky zaklady.
    BEN20UK
    BEN20UK --- ---
    Zdravim, jsem zacatecnik a potreboval bych poradit... Poridil jsem si takovy kontroler s 2 oktavovou klaviaturou ke kompu a rad bych se na to naucil trosku hrat. Jsem basak a jde mi jen o to, abych si moh do kompu rychle fouknout nejake doprovody, podklady atd. Klikani mysi uz me nebavi. Nepotrebuju hrat nejak moc virtuozne, v podstate by mi stacilo zahrat pravou rukou akordovy doprovod a nejake rozklady. Asi se to muzu naucit i sam, coz uz jsem i zacal, ale pak jsem si rek, ze by bylo dobry se rovnou naucit nejake standardni doporucovane prstoklady, kdybych nahodou chtel nekdy hrat vic, abych se to pak nemusel cely preucovat... Dival jsem se na web, ale nikde jsem nenasel, jak se kladou prsty, vsude jsou jen tecky bez cisel, popr. vysvetlej jen zakladni durovy akordy... Mozna si predstavuju nakej nesmysl a zadnej doporucovanej prstoklad ani neni (netusim o tom nic) a hraje se to podle toho, jak ve skladbe vyjdou prsty... Dival jsem se na nabidky publikaci a existuje jakasi ceska kniha "Hrajeme na klavir podle akordovych znacek", tam je snad doprovod jen jednou rukou a bez not, je celkem levna, takze o ni uvazuju... Krome toho, ze tomu nechci venovat moc casu (prece jen, stale mam dost co cvicit na basu) - ucit se hrat v houslovem klici atd., tak nechci do toho ani moc investovat... Mate s tou knihou nakou zkusenost nebo znate jinou skolu, ktera by vyhovovala mym potrebam? (Asi pro me nema smysl kniha, ktera bude na 1/2 rozsahu vysvetlovat zaklady hudebni teorie. Ale obavam se, ze nesezenu knihu, ktera by toto vynechala, ale vysvetlovala uplne zaklady techniky hry)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    CARLOS: ja som myslel, ze to je skor z pretazenia a zo zlej techniky, zleho sedenia a drzania ruky. to mas nejak chronicky zapal ? uz sa ti to pred tym stalo ?
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    RAVENIUZ: Trvalé následky budou v tom smyslu, že se mi to bude vracet...půl roku cvičení = 3 neděle v ortéze...a tak kolem dokola až do smrti... :-) ...teda vlastně :-( ;)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    CARLOS: z toho mam kurwa obavu, este som to nemal, ale pocul som o tom dost hrozne historky. vies o tom nieco viac ? vraj to moze mat trvale nasledky.
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    CIHLOMORKA: No ze cvičení to nemám... ;) Tři neděle ortéza... :-/
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    CARLOS: To neni moc dobrý... ale mě na to vždycky zabrala kombinace sloní masti a babiččina puntíkovaného šátku ;-)
    Pár dní člověk skučí a pak to přejde. Pokud to ovšem nemáš z myši :)
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    Tak a je to...zánět šlach na pravý ruce...akorát před začátkem školního roku - to budou mít páni profesoři radost... ;)
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    Kurna, tady to ale zije.. :))

    Tak co bude s tim zahlavim, dejte mi prava a ja vam to tam soupnu!.. ))
    MONIA
    MONIA --- ---
    nevím,kde se stala chybka,ale klubík jsem našla až teď :)
    jinak přidávám se k nyx klavíristů:)
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    RAVENIUZ: Predam pochvalu autorce.. :)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    PIFKO: pekneee :)
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    Nechcete hodit do zahlavi hezci foto klaviatury?... :) Kamaradka se nudila..


    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    SVTONIK: staccato byva moje jedina sance jak neco dat do kupy, obzvlast po delsi dobe, akorat se obcas pristihnu, ze u toho cvakam zubama ;)
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    CORNELA:
    SVTONIK: Tak ono způsobů je samozřejmě mnohem víc než jenom staccato, ale já nemám technické nedostatky ze špatné kvality cvičení, ale z nedostatku kvantity.... ;)
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    jo a ted me napadlo, co kdybychom si nekdy udelali takovy spolecny soukromy koncert?
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    CORNELA: jj, staccato fakt pomaha, zvlast na ty behy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam