• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    EFFKA: Nee :o). Ještě jsem na nic takového nehrála...
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    NAVITAS: a na klavír jsi někdy hrála?
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Ahojky, k narozeninám (snad) dostanu klávesy. Ještě jsem na ně nikdy nehrála. Poradíte třeba nějakou knížku k přečtení? ;o) Čím začít?
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: děkuji za rady, zkusíme to
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: tady sedi o neco lepe - jde o to, ze - muzete si to doma vyzkouset - kdyz je zapesti prohnute dolu, tak se zcela zbytecne napina sval na predlokti a tim vznika to napeti. Polozte si prsty leve ruky cca 2, 3 cm za zapestni kloub prave ruky na sval a zvednete zapesti (dlan) nahoru - ucitite, jak se zatne sval. Pokud je zapesti priblizne v rovine (stejne, jak ruka vypada volne spustena u tela), tak tam toto napeti neni. Je to zpusobeno tim, ze holcicka sedi vys, nez by bylo idealni. mela by mit lokty zhriba v praem uhlu pri ruce polozene na klavesach s volnym, ale ne povolenym zapestim.
    Pokud je zapesti v rovine, umoznuje to take primy, tedy rychly uhoz z kloubku prstu do klaves, coz "setri cas" pri uhozu a osamostatnuje prsty. Hadam, ze kdyz dcerka hraje, tak zveda prsty pomerne vysoko nad klavesy - to je sice jeden z uhozu, ale neni zakladni a vlastne muze spolu s rostoucim napetim zdrzovat technicky rozvoj a uhoz je spise tvrdsi, tezko se zvlada piano nebo naopak znele, "netriskane" forte, protoze se do hry nezapojuji velke svaly. Je ale mozne, ze si dcera casem najde sama postavei ruky, ktere ji bude nejlepe vyhovovat, pokud u hrani vydrzi, je to pravdepodobne.
    MISERY
    MISERY --- ---
    je fakt, ze ja si uz nedokazu predstavit, ze bych hrala na klavir jinak nez s "jabkem", prijde mi to nejpohodlnejsi :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    YARRDESH: Volal mě někdo? ;-)
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Podle mě si stejně dřív nebo později cestu ke "správnému" držení ruky najde sama. Až bude hrát nějakou rychlejší techniku, zjistí, že to stejně nijak jinak nejde. Tedy pokud nebude mít dřevorubecké dlaně :)
    Být váma, tak to zatím moc neřeším, jediné, na co si dát pozor (a špatně se to odnaučuje), je prolamování prstů. (ale viděl jsem i profesionální klavíristy, kteří se v tom vyžívali, tak nevím)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    jak to ctu, tak je na case, aby se do uceni vlozili krestansti knezi ;)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Me pani ucitelka vzdycky zvedala ruku ukazovackem, kterym mi tlacila na dlan zespoda a rikala mi, ze si mam predstavit, jako kdyz drzim jabko.
    FIFI
    FIFI --- ---
    NEELLA: no ona mívala "svěšená" ramena, teď v létě jsme chodily i na rehabilitaci. A paní učitelka na klavíru jí vždy jen říkala, ať se narovná, šahat na ni nemusela.

    Ale to ošahávání mi přijde při učení na nástroj přirozené. Syn i dcera hrají oba na flétnu (zobcovou), syn teď už jen na příčku a učitelky je vždycky osahávaly:-) kvůli dýchání, u příčky ramena apod. Dokonce synova učitelka chtěla, aby syn sahal na ni :-) na břicho, ale tak nějak v pohodě, myslím, že to nevadí.
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    FIFI: me treba pani ucitelka furt sahala na ruce i pri hrani jak mam s nimi dychat, uvolnovat je a tak... ale s tema zadama by ta pani ucitelka musela ty deti osahavat. mela jsem opravdu stesti na ucitelku, mela jsem rusku ucitelku ale ta ucila dusi, ne jako ostatni presne striktne podle not,
    FIFI
    FIFI --- ---
    Jí pořad říká, že má víc zahnout prsty, asi to bude to stejný, co říkáte..

    Z tohoto pohledu si nedovedu představit, že u nás učí nevidomá učka. Mojí dceru paní učitelka opravuje - nehrb se, zahni prsty atd...to ta nevidomá samozřejmě nedělá a pak na zkouškách ty ostatní paní učitelky jsou z žáků nevidomé paní učitelky hotové.
    MISERY
    MISERY --- ---
    to jo, me ucitelka taky porad zvedala ruku do "jabka" :)
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    FIFI: no moje byvala ucitelka by mi ty ruce neustale zvedala, prijde mi ze ma moc nizko dlane... ale to je jenom muj osobni pohled, taky kdyz jsem hravala jako mala tak si myslim ze jsem mela obdobnou polohu
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: mám tu jednu fotku ze včera, z interního koncertu v LŠU. Tedy fotka je jen ze zkoušky těsně před "koncertem".
    Je tam stále to napětí v zápěstí? /Jinou fotku bohužel nemám/



    HANS_NEUMAN
    HANS_NEUMAN --- ---
    ahoj, sháním někoho ke komu bych mohl chodit jednou týdně na hodinu klávesové hry/klavíru
    rád bych se naučil nějké rify, stupnice a postupy, ne klasiku, spíš do jazzu a popu
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    NIMUI: myslím, že podle jednoho obrázku se moc přístup učitele nedá určovat :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: no tohle je focený v dubnu loňského roku, myslím, že to už vylepšila.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: to je jedine fajn, at ji to vydrzi!. Ale osobne bych uz z toho obrazku mela nekolik vyhrad k te hre (evidentni napeti v zapesti napr.) :-/ ale necham si to pro sebe, to je proste otazka ucitele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam