RAVENIUZ: No vidíš, ani jsem nečekal takovejhle příspěvěk. Děkuju moc. Doporučuješ Yamahu, hmmm ale moje finance jsou prostě omezený na cca 30k MAX. Do toho seženu v Yamaze jen GH a né GH3 klaviaturu a v Rolandu jen tu PHA II bez escapmentu. Ono to je výsledech mého pátrání ten Roland, já původně přemýšlel o Yamaze P95, lehký, přenostný, stojan na obyč klávesy doma mám takže i bez dalších investic, možná na naučení ideální. Jelikož asi nikdy už nepůjdu do klasického piana, tak nemusím řešit tvorbu tónu atd. Prostě chci hrát pro radost. Dál jsem postoupil k Yamaha YDP-161 kvůli lepší klaviatuře GH (raději upozorňuju, že 500 zvuků a mnoho rytmů není to co hledám). Došel jsem se na ní kouknout a musím říct, že dílensky se mě to moc nelíbilo, pak taky byl ve výběru Kurzweil mark pro two a nakonec i three, ale tam jsem nebyl schopen zjistit jakou klaviaturu to má, ani u distributora, takže jsem si řekl, když výrobce nechce dodat konkrétní informace, tak holt asi není na takové výši aby jsem si ho zasloužil, připadalo mě to jako "nefér" když zákazníka nechá kupovat zajíce v pytli. Zatím jen vybírám a doma cvičím na keyboard, ale je to pech, už tomu vrzaj klávesy a myslím, že si zasloužím lepší nástroj. No a když jsem uviděl toho Rolanda, tak se mně prostě líbil, klaviatura je stále podle mně měkká proti klasickému pianu, ale odezva a zvuk solidní a za cenu 26,5k je i ten Roland malý a vejde se. To je tedy další plus. Nechci říkat "vezmu ho" ale spíše zatím mně zaujal nejvíce, zatím, ještě se chci zaject podívat na toho Kurzweila MPThree, ale to je zatím daleko tak pracuju s tím co vím.
Ještě jsem chtěl obecně podotknout, že na netu, tedy na českém netu není moc k nalezení právě takováhle diskuze, tam lidi napíšou "chci levné dig pianáno na naučení " a odpovědějí je samozřejmě "kolik do toho chceš vrazit a jdi do Yamahy, tím neprohloupíš" sem tam se ozvou lidi s Korgem a taky i že Casiem neurazíš, ale co jsem si šahal tak nevím nevím. Yamaze se nebráním, ale u toho Rolanda se mě zdál lepší trochu zvuk. Také jsem se dočetl, že Yamaha u takhle "levnějších" nástrojů sampluje pouze každou druhou klávesu a třeba Roland každou atd. atd. Takže tak. :-)