• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    VICA: No, a možná si říkám, jestli to právě není pro začátečníka moc obtížné bez vysvětlení... začíná tam klasickou teorií, intervaly, akordy, harmonické funkce... určitě fajn, ale ne pro všechny...
    VICA
    VICA --- ---
    jj, našel jsem, vypadá to, že si procvičím i angličtinu - na takovém levelu nejsem.

    Mark Levine - The Jazz Piano Book.pdf | Ulož.to
    http://www.uloz.to/x6H2cUy/mark-levine-the-jazz-piano-book-pdf

    Díky
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    VICA: ja by som odporucal zohnat si nejaku ucebnicu jazzoveho klavira. napr. najlepsia je Mark Levine - Jazz Piano. ale aj kopec inych sa da najst free. nejde o to, ze by clovek chcel byt jazzman. ale v prvych par lekciach je dobre popisany a vysvetleny vztah medzi modmi a harmonickymi funkciami, teda ktora stupnica sa hodina na ktoru harmonicku funkciu, ako robit lefthand voicingy, ako sa hybat, rozvijat harmoniu... a to je v podstate aplikovatelne na akykolvek zaner...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    Jo, řekla bych, že jsou takové dva základní typy - sluchaři a listaři :-) No, a pak něco mezi tím. Já jsem jednoznačně listař.
    PAPRIKODLAK
    PAPRIKODLAK --- ---
    Já hraju prakticky jenom z hlavy. Protože dokud se to zpaměti nenaučím, tak to nezahraju. Kromě úplně jednoduchých věcí.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    VICA: Jsem podobný typ - s notama skoro cokoliv, bez nich nic. No, začít trénovat improvizaci lze několika způsoby. Nejjednodušší je improvizace na černých klávesách. Ale asi nejvýhodnější je buď si někde vypůjčit (ze zpěvníku) nebo si "najít"/poskládat několik akordů (C-F-G-Am-C-F-G-C...). Hrát je tak, aby levá hrála základní tón a pravá celou harmonii. To potom zkoušet rytmizovat (na sudé, na liché, dlouhé, krátké, kombinace). V levé lze hrát oktávu základního tónu a také ji lze postupně rytmizovat. Druhý level je potom hrát rozklad akordu i v levé, v pravé lze potom k tomu vytvářet melodie pomocí akordických tónů a ty "vyplňovat" libovolnými jinými tóny. No, a potom by to už nějak mělo jít.
    VICA
    VICA --- ---
    Hoi,

    Po x letech nehraní, se tomu již od prosince více věnuji a pokrok jsou jakž takž, nicméně bez not nejsem v podstatě schopen nic zahrát - učíte se hodně věcí na zpaměť - máto to nějaký větší přínos, nebo jedete jenom z not ?

    Chtěl bych si jen tak sednout a umět si zahrát z hlavy vícero skladeb, které by navíc postupně mohli přejít do jemné improvizace.

    Improvizace je v podstatě to co bych chtěl - nějaká zkušenosti, postupy - jak se zaměřit na tuto cestu ?

    Díky,
    LAYDEE
    LAYDEE --- ---
    nabízím CASIO PCS-50s. (Praha 10) Pro více info piště do pošty prosím. Díky
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    JAKOUB: Na letišti, v kavárnách.... bývají klavíry volně... Nebo najít kamaráda, kterému nevadí začínající klavíristi na návštěvě - ono hrát veřejně úplně od první "lekce" moc nejde. Podle netu se dá učit, ale bude to mít mizernou kvalitu, bez korekce člověkem to bude... no, hodně amatérské, ale když je vůle, proč ne. Na klávesy, o oktávu menší rozsah než klavír a bez "kladívkové" mechaniky stačí i 7-8 tisíc, což by pro člověka s ambicemi cvičit bez školy a nástroje mělo stačit (víc, co píšu, učím mamku od dvou kluků a má takový nástroj, na písničky a líbivé skladby to stačí).

    A nebo si lze najít učitele s klavírem a nabídnout mu protislužbu (ty mě budeš dávat lekce, já ti uklidím, vybílím, naučím anglicky, vařit, stavět barák...).
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    JAKOUB: no tak to jsi v pasti. Jediná rada, kterou pro tebe mám (myslím, že nikdo nic lepšího ani vymyslet nemůže) je najít si brigádu ve který si na to piano vydeláš :) bez toho no way. Třeba na nějakou použitelnou Yamahu ti bude stačit 15000.
    JAKOUB
    JAKOUB --- ---
    rada pro začátečníka?nemám na školu, ani na klavír....učit se z netu? kde hrát...??díky:)
    JIKE
    JIKE --- ---
    a trocha improvizace . sry za kvalitu. neseděl jsem u toho tak pil roku pred nahranim :-(
    jsem fakt vostuda


    Improvizace_1 Zámek Roztoky u Prahy
    http://www.youtube.com/watch?v=fC73yRmacR8
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    NIMUI: Byl by nějaký odkaz na tu klavírní školičku, nebo aspoň autor(ři) podle kterých by se dala vyhledat?
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    ROBIN_SNNS: Pokud bych musela vybrat jen jednu, tak Evropskou klavírní školu (Fritz Emonts), ideálně doplnit metodikou z Klavírní školičky (levá stránka je pro učitele a rodiče a podle mne je to nejlépe v učebnici vysvětlený začátek klavírní techniky v našich končinách) a Novou klavírní školou (pokus o nápravu BGSky, povést se mohl víc, ale i tak je to poměrně šikovná příručka). Všechno se to podle mne dá sehnat i v knihovnách a okopírovat. Teď si nejsem jistá, ale Emontsovy noty mívají i vydání s CD, což bývá ((hlavně) pro starší žáky fajn.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    NIMUI: zároveň oba odtahy nehraju, cvičení 15 je pro odtah pravé ruky (prostředník, E2), cvičení 17 pro odtah levé ruky (palec, G1)
    Kterou učebnici by jsi mi teda doporučila? Tu diskuzi jsem asi minula.
    LOITUMA
    LOITUMA --- ---
    Nedoporučil by mi někdo dobrého ladiče? Díky
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    ROBIN_SNNS: Teď nerozumím - hraješ to do hromady, současně odtahy v obou rukách nebo jako z palce jedné ruky na prostředník druhé (to mi přijde jako totální blbost v případě odtahu)? Nemám tu školu při sobě. Palec je navíc na odtah naprosto nevhodný prst, zvlášť pro nácvik. Odtah vždycky tvoří dva tóny, většinou sousední. Málokdy se odtah rozdělí do dvou rukou (může se stát, ale u začátečníka fakt ne).

    Jinak ten odtah lze trénovat i bez piana - prostě zkoušet rukou udělat takový ten ladný labutí pohyb (před tělem, ne v upažení). Dolu padá volná ruka, nahoru celou ruku vede zápěstí (prsty jsou zavěšené dolu).

    Mimochodem, mezi námi, držení ruky a technika v téhle učebnice jsou dost zmrvené a dneska se velmi vehementně upouští od toho učit podle této učebnice (v diskusích to tady už proběhlo). Jde o zásadní nepochopení jedné velmi dobré techniky, kterou tahle učebnice fakt zkazila a spolu s tím ruce a zvuk několika generací.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    NIMUI: Díky. No já se právě učím odtah palcem na levé ruce, a prostředníkem pravé. Mám si nacvičit cvičení 15 a 17 ze str. 19, klavírní školy pro začátečníky od týmu Böhmová, Grünfeldová, Sarauer. Jsem strašné dřevo - ten pohyb levou rukou zápěstím náhoru a dolů mi jde jen těžko koordinovat zároveň s druhou rukou.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    LEFTY:
    JUNGLER:
    špatně jsem se vyjádřil - myslel jsem nějakej asistenční výukovej program. Samozřejmě budu bouchat do kláves, ale něco jako "Sarauer pro ANdroid" s pokročilýma funkcema, jako třeba kontrola tempa atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam