• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIOMIKY: Abychom se spatne nepochopily, nemyslim tim nikoho z Vas… To pojeti “H” misto “B” (coz je celosvetovy stsndart) je nejaky Habsbursky manyr, ktery zustal i po padu monarchie. Obcas se mi postestilo zahrat si s cizojazycnymi hudebniky a ty “H” neznaji (logicky) a tam kde byl v partu B, jrali o pultonu vejs… Zlo
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    REPLIKANT: Neprijde mi na tom nic zvlastniho. Naucili me to tak rodice.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIOMIKY: Tvora co nazval ton B jako H a jeho snizeni “Hb” jako B bych chtel potkat a zeptat se ho proc je dement…
    AG_
    AG_ --- ---
    díky, nakonec jsem koupil yamaha P-125B, a jsem nadšen z toho zvuku i jak se na to hraje. Koupil jsem to pro syna, ale nejvíc na to hraju já.
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    AG_: V téhle cenové relaci už lze vybírat z nejlevnějších řad nástrojů, vybavených tzv. kladívkovou - ale spíše řekněme plně vyváženou klaviaturou. Každý výrobce k tomu přistupuje trochu jinak, je nutno si to osahat, což znamená si k tomu sednout a aspoň hodinu - dvě tomu věnovat, ideálně mají-li na prodejně vystaveno nástrojů víc. To se ale týká už lidí, co na to něco umí a vědí, co od nástroje chtějí. Začátečník ty rozdíly sice vnímat bude taky, ale těžko pozná, co je dobré a co ne. Zkusil bych se poptat v hudebce, co se jim osvědčilo nebo co používají (ale často narazíš na naprosto zamítavý názor). Začátečník tu klaviaturu nebude příliš zatěžovat, takže lze čekat, že mu to pár let vydrží bez nějaké poruchy. MEzi těmi nástroji zase tolik rozdílů není a začátečník stejně zprvu bude rád, že je rád. Na druhou stranu bohatější zvuková výbava nástroje ho může k něčemu inspirovat :-). Je taky dobré sledovat akce, kdy se dá se slevou koupit set nástroje, dřevěného podstavce a spodní pedálníce (podélné "prkno" se třemi pedály). Na kytarách to mívali docela často, ale to bylo před krizí...
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    Taky budu řešit za chvíli pro syna piano a taky pro sebe. Mám u rodičů 110 starého proksche, ale představa, že si ho budu stěhovat do pronajatého bytu do čtvrtého patra bez výtahu mě děsí.
    AG_
    AG_ --- ---
    zdravím taky vybírám stejný nástroj pro syna, který začíná na klavír v hudebce. takže díky pročet jsem si to
    akurát mě v hudebninách doporučovali v cenové kategorii do 15000 kč nějaký NUX že to údajně má nejlepší kladívkovou mechaniku a na výuku to je nejlepší. Nevím no, tuto značku jsem doteď neznal. A zas abych ušetřil tisícovku, to si radši koupím nějakou osvědčenou kvalitní věc, třeba ta yamaha 125 mě zaujala. Kladívková mechanika na něm byla trochu tužší než u konkurence, tak asi k reálnému pianu to je opravdu blízko pocitem z kláves, ale jinak to ostatní nemám šanco poznat, neorientuji se v těch v konkurenčních nástrojích a čím se liší
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    KULHY:
    Zdar, oba ty nástroje jsou v rámci třídy nadprůměr, já bych zase naopak volil ten Roland (zejména současnou druhou generaci s X na konci). Klaviatura mi přijde mnohem lepší, než u Yamahy P95 - P125 (díky umělé slonovině a protiskluzové úpravě) a pro mě je odpor kláves tak akorát. Zvuk z těch reprulek u této kategorie nástrojů je opravdu jen orientační nouzovka, k serióznímu použití to fakt nejni.
    Já mám stejný typ klaviatury na JUNO DS-88, což sice není tak úplně piano, ale jako piano se dá velmi dobře použít (akorát je potřeba dokoupit klávesová komba). V poslední době se ukazuje, že tenhle typ klaviatury má u některých FP-30 po pár letech používání nějaké problémy, ale u mě se to zatím nijak neprojevilo - možná je to tím, že JUNO je přeci jen trochu jinde, než levněnky FP-10 a FP-30. A co se pian týče, dobrý kompromis mezi snadným použitím a výkonem u Rolanda IMHO přináší až FP-60(X) a hlavně FP-90 s modelingem. Když teda pominu řadu RD (hlavně skvělý RD-2000, ale to je zase ještě jinde...).
    MISERY
    MISERY --- ---
    Já teď výhledově taky přemýšlím o novém nástroji. Dcera začala hrát a zatím teda jí ten můj prastarej Roland HP-1 stačí (stál tenkrát 40 tisíc), ale myslím, že by se nám výhledově tak do roka hodil nějaký lepší nástroj. Přemýšlím o něčem v podobné cenové relaci. Ale asi prostě zajdeme do obchodu a vyzkoušíme.
    KULHY
    KULHY --- ---
    KULHY: Tak jen kdyby se nachazel nekdo v podobnych vodach.

    Nakonec jsem sel o tridu vys a vybiral mezi Yamaha P-125 a Roland FP-30x.

    Sel jsem vyzkouset do kramu a vyhrala to Yamaha. Vsechno co pisu je pohled absolutniho lajka (i kdyz jsem sebou mel kamose co hraje 30 let a uci).

    Roland ma super povrch klaviatury a sofistikovanou mechainku, ten pocit oopravdovycho piana byl super, ale pocitove mi prisel az moc tuhej na moje unaveny computer ruce. To na Yamahu jsem sahl a slysel to "Come and play music on me, it's magic…". Zakladni zvuk piana me na Yamaze bavil vic, stejne jako obecny zvuk z built-in repraku. On-device ovladani trochu lepsi taky Yamaha. Appka mi prisla u Rolandu, ze ma dost sileny UI. Vzhledove stroj vyhrala klasictejsi Yamaha. Mrzi me ten bluetooth, hromada dalsich velmi fajn nastroju co mel Roland. Jinak mi prisli oba nastroje jako velmi vyrovnany rivalove. Obecne si kupuju starsi stroj za podobne penize, ale po jednom dni vecnyho brnkani jsem z Yamahy velmi nadsenej. Mam to v tom drevenym podstavci i s triple pedalem.

    Uz nemusim travit cas v rencenzich a youtube srovnanich. Muzu hrat a verim ze bych byl velmi spokojen s obema, ale intuice rikala vem Yamahu.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Ahoj,

    mam dotaz, sorry jestli to tady resite kazdy tyden. :)

    Chceme si koupit entry level digi./el. piano — primarne na uceni se na piano

    - prenosne, aby se to dalo snadno prenest/uklidit na jine misto doma (stul napr.) kdyz je potreba
    - moznost dreveneho podstavce
    - 88 klaves
    - s kladivkovou mechanikou napodobujici odpor u akustickeho piana
    - nejaky usb midi out, at se s tim da vyblbnout i pres sw
    - aby melo pekny zvuk i z vestavenych reporduktoru

    Momentalne mam v hledacku Roland FP10, ktery me odrazuje zminovanou kvalitou bulit-in zvuku. Korg B2, kde se zda byt vsechno v zaklade ok. Yamaha P45 z toho vychazela hur, ale necham se kdyztak poucit. :)

    Mate nejaka doporuceni? Pripadne jsou nejake padnejsi duvody proc vzit nejaky vysi model od zminenyh rad?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    UNREALONE: Vim houby, ale realy ucitel je asi lepsi, nez ucebnice. Jestli o uciteli klaviru premyslis, tak jdi urcite do toho.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    GIOMIKY: jedu podle učebnice - tam takové věci jsou, akorát jsem si říkal že si to občas něčím zpestřím
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    UNREALONE: Zkus stupnice, akordy a etudy, nez zacnes hrat prednesove skladby.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Možná bych si taky měl najít živého učitele...než začne další vlna :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Po počátečním skoro každodenním cvičení pravidelnost trochu pokulhává, ale stáhnul jsem si mobilní aplikaci na trénink čtení z not a je to super!

    Alfreda prokládám hraním jen tak a zkoušením jednodušších skladeb z not.
    Pár jsem si jich vytisknul. Nejdřív jsem zkoušel Menuet od Petzolda ( https://www.youtube.com/watch?v=xbPLgB-QCcE ), ale nějak jsem se v tom plácal.
    Teď jsem vytáhl další výtisk a myslím, že to bude lepší - Preludium a fuga C dur (z Dobře temperovaného klavíru) BWV 846
    J.S. Bach, The Well-Tempered Clavier, Book I, Preulde No 1 in C Major, BWV 846
    https://www.youtube.com/watch?v=87FGM0_3QZE


    Jsem fakt na začátku, tak si říkám, že je to ideální kombinace jednoduchosti a dá se na tom skvěle trénovat to čtení z not. Bez té mobilní aplikace mi to šlo o dost hůř, ale takhle místo toho abych někde při čekání nebo prokrastinaci hrál hry nebo čuměl do netu, tak si vytáhnu aplikaci a jedu.

    Jestli neznáte, tak používám tohle: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.binaryguilt.completemusicreadingtrainer&hl=en&gl=US
    Koupil jsem plnou verzi a nelituju.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Jako ještě doplnění, vim samozřejmě, co je těžká a lehká doba etc., ale nenapadá mě způsob, jak ověřovat u dítěte bez hudebního vzdělání, že ví, co má dělat.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Ahoj, tak se blíží přijímačky na ZUŠ a požadavky jsou:

    A. HUDEBNÍ OBOR
    1. RYTMUS, METRUM, TEMPO
    • rytmická ozvěna: opakování útvarů od jednoduchých po složitější, např. tleskáním
    • metricko-rytmické kyvadlo: těžká – lehká doba, např. tleskání s počítáním
    • vnímání tempa: rychlé, pomalé, zachycení změny tempa tleskáním podle učitele
    2. INTONACE, SLUCHOVÁ ORIENTACE
    • zpěv lidové písně dle vlastního výběru (samostatně, popř. s doprovodem učitele)
    • hlasová reprodukce učitelem zahraného tónu, popř. opakování jednoduchého motivu
    • rozlišení a určení polohy tónu (nízký – vysoký), popř. určení počtu znějících tónů (1–3)
    • rozlišení a určení charakteru melodie (veselá – smutná), popř. souzvuku
    3. FYZICKÉ PŘEDPOKLADY
    • prstová motorika, dispozice hracího aparátu (pro studium hry na nástroj)
    • hlasové dispozice a hlasový rozsah (pro studium zpěvu)
    4. DALŠÍ PŘEDPOKLADY
    • aktivní projev a pohotovost uchazeče, zájem o studijní zaměření
    • samostatnost, schopnost komunikace a spolupráce s učitelem

    ----------
    Moc nevím, co si představit pod metricko-rytmickým kyvadlem, nic jsem na webu nenašla. Tušíte někdo? Díky!
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    SCHRAPNEL: známý se během korony začal specializovat na výuku https://www.mersistudio.cz
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Posílám motivační skladbičku...
    Dost mi to připomíná úvodní znělku z chobotniček (místy)
    Chopin - Waltz in C Sharp Minor (Op. 64 No. 2)
    https://www.youtube.com/watch?v=SUT_0c2QVzo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam