a ještě kousek z rozhovoru mezi Janem Tunou a Paroubkem (pro další debaty na toto téma IMHO povinná četba):
Jan TUNA, moderátor
Říká Jiří Paroubek v Press klubu na Frekvenci 1. Pane předsedo, já si vás trošku vyzkouším.
Pamatujete si ještě jako čerstvý poslanec poslanecký slib?
Jiří PAROUBEK, poslanec, předseda ČSSD
Tak zhruba asi ano, protože ty poslanecké sliby, pokud jsem si četl ústavy od roku 1920, tak jsou zhruba stejné.
Slibuju na svou čest a svědomí a tak dále.
Jan TUNA, moderátor
A co slibujete?
Co slíbil každý poslanec?
Tak asi věrnost republice především.
Jan TUNA, moderátor
Věrnost republice?
Tak to je v
ústavě z roku 1920, tak bych musel asi pátrat více v paměti nebo v dnešní ústavě. V tuto chvíli zvedá tygří bestie obočí a píše SIC!!!
Jan TUNA, moderátor
Tak já vám to připomenu.
Svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Právě na to ústavní odborníci upozorňují, například bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl, který říká, že poslanci by neměli hlasovat podle toho, jak jim řekne strana, ale podle svého svědomí a vědomí, že jim to přímo jejich poslanecký slib a ústava nařizuje.
Tak víte, to je jedno hledisko. Druhé hledisko je, k čemu by pak byly volební programy a volební kampaně a vůbec politické strany, když by tedy si poslanec mohl dělat, co by chtěl a nerespektoval by volební program té které strany a hlasoval by si mýrnyx týrnyx, s kým ho napadne a o čem ho napadne. Prostě něco jako určitá kázeň je potřeba, aby byla. To je tak v sousedním Německu, v Rakousku, v každé zemi, to není žádný komunistický vynález.
odkaz:
http://www.cssd.cz/dokumenty/s7690/cssd-v-el-mediich/a7996.html