Senátor Kalbáč není k nalezení (KDU-ČSL, volil Klause)
+ zajímavé zamyšlení
Profesůrek
Neskrývanou (možná už diagnostikovatelnou?) slabost pro zdrobněliny má, jak známo, Václav Klaus. "Slovíčka", "větičky", "straničky"... Klausova deminutiva připomínají dětskou řeč, z úst starého člověka však znějí spíše mazlavě než mazlivě. Takto mluvívali číšníci vlichocující se do přízně hostů ... Také holiči a kadeřníci takto mluvívali, někteří tak činí dosud, v jejich řeči je to samá fazonka, vlásky a kotletky. "Tak jak to dneska ostříháme? Vzadu zase na havlíčka?"
V zápalu předvolební sebeprezentace pronesl Václav Klaus slovo "profesůrek". Nemluvil přitom o nikom nápadně maličkém, nemínil ani začínajícího pedagoga ("Báro, co ten váš novej profesůrek, umí něco?"). Hovořil jakoby o sobě, "rafinovaně" však hloupoučkým slovem "profesůrek" mířil jinam: "Po 68. roce (.) jsem studoval v Americe. Shodou okolností na stejné škole, kde studoval také pan doktor Švejnar... Pro mě odpověď na otázku, zda bych tam chtěl přežívat jako profesůrek na té či oné univerzitě, nebo být tady s jasným vědomím, že život tady nebude růžový, byla vždycky jasná." (MFD 4. 2. 2008 podle TV Prima z 23. 12. 2007)
V tomto případě je "profesůrek" výrazem blahosklonnosti. O své profesuře tuzemské takto přezíravě Václav Klaus nehovoří: "Já jsem celou dobu dost pracoval, hodně psal, stal se docentem a profesorem, přednášel po celém světě..." (Petr Jüngling - Tomáš Koudela - Petr Žantovský: Tak pravil Václav Klaus, 1998). Publicista-popularizátor, sváteční vysokoškolský učitel, jehož profesura není podepřena systematickou pedagogickou, ba ani vědeckou činností, se v knižním interview o své české profesuře nerozpovídal. Zmínil se o ní jaksi mimochodem, jako kdyby popisoval svou koupelnu: mýdlo, žínka, ručníky...
"Profesůrek"... Takto nemluví muž, který si věří a je mu rozkoší jít do duelu se silným soupeřem na poli věcné polemiky. Toto je lexikum vhodné leda pro nervózního dědečka lpícího na své funkcičce, držícího se křečovitě svého úřádku a shánějícího pro další obdobíčko co nejvíce hlásků do urničky pokud možno už v prvním kolečku první volbičky.