leitmotiv dneska..
Premiér Mirek Topolánek se na sjezdu zelených vyslovil pro odchod poslance ODS Vlastimila Tlustého ze sněmovny v souvislosti s kauzou údajné přípravy vydírání poslankyně Strany zelených Olgy Zubové. Poslance Jana Moravu Topolánek označil spíše za oběť kauzy, odpovědni jsou podle něj především média a rebel ODS Tlustý.
"Je vůbec možné používat v politice takové praktiky jako používá poslanec pan poslanec Tlustý? Já myslí, že nikoliv, že ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu," řekl viditelně rozčílený premiér a delegáti SZ jeho slova odměnili potleskem.
Poté, co se o kauze dozvěděl, zvažoval prý, že z politiky sám odejde. "Říkal jsem si, jestli už je čas odejít, jestli chci v té špíně dál fungovat. Přemýšlel jsem nad tím, jestli nemám složit poslanecký mandát, pokud jej nesloží mí kolegové," uvedl. Kromě Tlustého by tedy podle něj z parlamentu měl odejít i Morava. Topolánek pak pokračoval slovy, že je ale "velký bojovník" a odejít nemíní.
"Já se tomu chci postavit. A proto abych se tomu mohl postavit, potřebuji i vás. Potřebuji přes všechny vaše vnitřní problémy, abyste našli odvahu a sílu z tohoto sjezdu odejít jednotní. Abyste mi pomohli... vyčistit ten Augiášův chlév," požádal sjezd zelených. Ti dnes a o víkendu v Teplicích řeší své spory volbou mezi současným předsedou Martinem Bursíkem a jeho oponentkou Danou Kuchtovou. Poslankyni Zubové daroval kytici, za což opět sklidil potlesk.
Tlustý je podle Topolánka odpovědný za iniciování celé kauzy s poslancem Moravou a vydírání Zubové. "Zneužívání dětí a rodinných příslušníků pro politické hry je třeba naprosto jednoznačně odsoudit. Vůbec si nedovedu představit, že by tohle mohlo zůstat bez potrestání," konstatoval s tím, že s novináři má v tomto ohledu velké zkušenosti i jeho rodina. Morava údajně totiž žádal o pořízení fotografií dcery poslankyně Zubové. Snímky chtěl využít k zastrašení poslankyně, a tak ji donutit, aby nedělala problémy při hlasování o vládních zákonech.
Topolánek zdůraznil, že měl možnost vidět 33 minut dlouhý film, který televize Nova o celé kauze natočila. Podle něj prý Tlustý sám redaktorovi Novy nabídl, že vyprovokuje Topolánka, aby jej vydíral či uplácel a požádal o pomoc a odposlech, aby vše mohl realizovat.
Tento scénář se podle předsedy vlády nezdařil a Tlustý pak Nově a Mladé frontě Dnes (MfD) nabídl, že nafotí kompromitující materiály sám na sebe. Většina oslovených politiků a lobbyistů podle Topolánka vzniklé fotografie odmítla a nakonec se na scéně objevil poslanec Morava.
"Mají média právo, pokud nejde o spáchaný zločin nebo nějaký přečin proti demokracii používat zpravodajské prostředky, mají právo používat aktivit agentů provokatérů? Já říkám, že ne, a v tom případě s tím musíme něco udělat," řekl sjezdu zeleným.