zatím alespoň jeho tiskové prohlášení:
Tiskové prohlášení Vlastimila Ježka
Včera, 9. září večer jsem obdržel odvolání z funkce generálního ředitele Národní knihovny ČR. Dekret, kterým mě ministr kultury odvolal, neuvádí žádný důvod, nicméně v tiskové zprávě ministerstva kultury se objevily důvody pro mé odvolání, které musím komentovat.
Včera jsem oznámil, že jsem našel řešení toho největšího problému výstavby nové budovy NK – pozemků pro novou budovu. Neznám proto žádné argumenty, které by vylučovaly možnost pokračovat ve stavbě nové budovy NK. Nevím ani o žádných konkrétních pochybnostech a finančních rizicích. Architektonická soutěž nebyla vypsána v rozporu s právem, naopak byla vyhlášena se souhlasem ministerstva kultury.
Nadále budu pokračovat ve své kampani do Senátu P ČR. Přes včerejší události jsem se rozhodl zahájit volební kampaň i proto, že jsem dostal jednoznačnou a silnou podporu z obou organizací KDU-ČSL v mém senátním obvodu. Chci za ni velmi poděkovat, protože si ji vážím.
Mé další působení v Národní knihovně bude záležet na mé dohodě s Pavlem Hazukou, který byl pověřen řízením NK.
Jsem přesvědčen, že nová budova Národní knihovny ČR bude. Díky posledním čtyřem letům jsme nové budově blíž než kdykoliv před tím.
Děkuji za podporu, které se mi dostalo… Včerejší večer byl pro mě chvílí, kdy mě každá podpora lidsky potěšila.
Vlastimil Ježek
Jsem připraven odpovědět na jakékoliv otázky na mé tiskové konferenci, která se uskuteční 10. září 2009 od 12:00 hod v Cafe de Paris, Maltézské náměstí 4, Praha 1.