Klaus vytáhl další trumf, jak oddálit Lisabon
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropska-unie/clanek.phtml?id=649652
Většina sedmadvacítky je z protahování ratifikace v Česku nervózní. Vedle Polska je totiž poslední zemí, která tak ještě neučinila. Zatímco však polský prezident může ratifikační listinu podepsat kdykoli, Klaus tak během projednávání Ústavním soudem učinit nemůže.
Bližší detaily týkající se rozhovoru Klause s Reinfeldtem odmítla kancelář prezidenta zveřejnit. Podle Reinfeldta citovaného Reuters si však Klaus klade pro ratifikaci další podmínku - připojit ke smlouvě poznámku týkající se Listiny základních práv EU, Klaus prý ale zůstal nekonkrétní.
"Potřebujeme upřesnit, o co nás žádá. Řekl, že však nejdříve musí vyčkat na rozsudek Ústavního soudu a pak to vysvětlí. Já jsem opáčil, že pokud žádá o další opatření, že by to vysvětlit měl," řekl Reinfeldt Reuters. "Pochopil jsem, že se to týká listiny základních práv. Je to nějaký doplněk či poznámka pod čarou, ale nedefinoval to."
"Prohlásil, že chce, aby to schválila Rada EU. Řekl jsem mu, že se pro EU jedná o špatnou zprávu ve špatný čas. Řekl jsem mu jasně, že se počítá pouze jeho podpis a že nechci dále schválení smlouvy oddalovat," dodal Reinfeldt.