• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Co do tohoto klubu patří asi bude někomu jasné skoro okamžitě, a jinému to nepůjde moc vysvětlit. Psychedelickým memem může být několiv slov stejně jako celá stránka textu nebo třeba obrázek. Může to být věta nebo báseň, zajímavá struktura slov stejně jako dobře zachycený význam, přísloví i vžité slovní spojení.

    Podmínkou je, že "psychedelický mem" musí člověkem pohnout. Musí ho popostrčit, vytrhnout ze zvyku, ukázat mu nový náhled na svět, perspektivu, která může být zcela cizí i jen zlehka nezvyklá, vědecky realistická nebo čistě spekulativní.

    Patří sem třeba různé zenové kóany, "mystické" a "duchovní" záležitosti, věci, o kterých víte, že by vás probudily, kdybyste si je přečetli ve správných okolnostech a podobně.

    Psychedelické memy nejde tak docela záměrně vymýšlet. Vedle věcí, které člověk někde potká a které mu utkví v paměti to jsou hlavně myšlenky, které se zničehonic objeví v hlavě a téměř člověka překvapí - paletou zajímavých významů, které v nich lze najít, nebo třeba tím, že obsahem je metafora, která přesně sedí.

    Psychedlický mem ale neznamená prostě jen úlet, samoúčelné záležitosti nebo kdejakou zmatenou blbost, která má nějaké psychedelické vnější znaky. Musí směřovat k jádru věci, odhalovat význam, a ideálně člověka posunout mimo navyklý náhled na svět, zpět ke kořenům.

    Ti, co mají zkušenosti se změněnými stavy vědomí a vědí, jakou moc mají slova a jak jsou relativní, už by teď měli mít odhad, co sem patří.

    Nebojte se něco vložit, ale nezlobte se, když to tu nezůstane. Nenechávám tu nic, co nesplňuje moje kritéria na "psychedeličnost", nebo čím si nejsem jistý, protože to je jediný způsob, jak můžu zajistit kvalitu.

    Prosím preferujte češtinu a angličtinu. Pokud se jedná o citát, snažte se uvádět zdroj. Snažte se prosím oddělovat citáty a texty od konverzace, aby se konverzace dala později smazat. Příspěvky z jiných klubů vkládejte pokud možno celé, a linkem na konkrétní příspěvek je jen "podepisujte". Dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam