• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARmoderní :: postmoderní :: současné umění

"My favorite art is the art I don't understand." Pae White
    "Umění chce tvořit konečnost, která vrací nekonečno." Deleuze a Guattari
    "The ‘value’ of particular artists after Duchamp can be weighed according to how much they questioned the nature of art; which is another way of saying “what they added to the conception of art” or what wasn’t there before they started. Artists question the nature of art by presenting new propositions as to art’s nature. And to do this one cannot concern oneself with the handed down ‘language’ of traditional art, since this activity is based on the assumption that there is only one way of framing art propositions. But the very stuff of art is indeed greatly related to ‘creating’ new propositions. That there is no ‘truth’ as to what art is seems quite unrealized." Peter Coffin z rozhovoru

než začneš diskusi o tom, o co je to umění, čti: 1, 2, 3, 4, 5 - krátký a čtivý úvod do kritiky umění
    rozbalit záhlaví
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    XYZ: no prave aspon tu misku mimo dosah, ja bych mu taky neco dones, predevcirem sem byl v hospe, na zahradce, pod schody tam meli misku pro psy, nakej loul ji prevrhnul a dal se o ni nestaral, a chudaci psi tam dycky pribehli, zjistili ze je prazdna tak zase utekli, ale porad to kontrolovali, tak mi to po chvilce nedalo a dosel sem jim ji naplnit, ikdyz tam bylo spousta lidi co tam psa melo a koukalo na to taky :) ale to je trosku ot ....

NOIK: ... ale ten chudak pejsek zase je to po dlouhy dobe rozviril diskuzi o soucasnym umeni, coz by tu melo bejt ne ? :) jinak diky moc tomu kdo mi tady doporucil knizku od Suzi Gablik, selhala moderna? super cteni, asi uz trosku starsi, ale doporucuju
    XYZ
    XYZ --- ---
    Rád bych byl někdy do podobné situace postaven. Možná (snad) bych se vrátil alespoň s vodou v petce.

HUSOKACHNA: Asi ano, rozdíl tam je. add. analogie- stejným trestem ne, ale trest ano! Měli by zasáhnot právě pro to, že by tou kudlou mohli dostat taky (třeba někdy jindy, protožre útočník by si dál užíval svobody)! Navíc nemusí hned na agresora skákat jak v americkým filmu- mobil má každý a zavolat policici z poza rohu zas tak riskantní nebude. Taky to není úplně stejné, protože v případě útočníka s nožem člověk opravdu něco riskuje, ale posunout psovi (uvázanému a slabému) kelímek vody nohou...

THRAWN: Moc lidí sice do galerie jídlo nenosí, tjf. ale voda je v každá galerii alespoň an hajzlu. To nepochopení, nebo víra v dobrotu umělce je fakt- neznám konkrétní podmímky, ale nemuselo být jasně zřetelné, že pes bez pomoci návštěvníků zemře. Nevím, jaký byl záměr téhle akce. Já bych to udělal právě pro tu interakci a přenesení viny na návštěvníky. Třeba bych tam dal misku s jídlem, ale tak aby na ní pes nedosáhl. Každý by mu jí mohl přistrčit...
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    XYZ: ja myslim, ze ho meli nakrmit aspon ty babky co dohlizej na to aby se lidi nedotykali obrazu, pac moc lidi do galerie nechodi s necim k snedku, a vratit se potom jeste jednou se jim nechce, kor kdyz nevi jestli ho nahodou nekdo preci jen vecer nenakrmi, treba doufaj v dobrotu toho umelce :) moh aspon k ty cedulce, kterou tam urcite mel se svym jmenen napsat: ja toho psa nenakrmim ... pak by treba neumrel, to uz by se nekdo sebral a dosel pro naky to jidlo, pac jak rikas, do galerie chodej spis citlivi a ne uplne chudi lide
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    XYZ: vinu nese každý návštěvník to ano. ale návštěvník nese vinu jinou, méně závažnou než pan umělec.
    analogie - lidé, kteří se stanou svědky pobodání člověka a nezasáhnou, by měli být odsouzeni stejným trestem jako pachatel? spíš vůbec ne? nezasáhli by, protože by tou kudlou mohli dostat taky, stejně jako by je asi rafnul ten deprimovanej pes. je snad rozdíl mezi tím, kdo čin spáchal, a tím, kdo z nějakého důvodu (strachu, sobeckosti) nemohl zasáhnout.
    XYZ
    XYZ --- ---
    M2S: [ M2S @ moderní ::: postmoderní ::: současné umění ]
    Vinu nese každý návštěvník. Každý totiž mohl psa zachránit. Myslím si, že umění už vůbec nemusí být estetické, ale mělo by vzbuzovat pocity (i negativní) a tato akce pocity vzbuzovala. Dále by měo umění něco sdělovat no a to taky splňuje. Takže to IMHO umělec je a potrestaný být měl a stejný trest všem návštěvníkům, kteří nic neudělali.

M2S: Proč by ho nutně odsuzoval? Třeba ho chtěl naopak zachránit! Řekl si: "na ulici umře hladem, dám ho do galerie, tam chodí samí citliví a ne úplně chudí lidé, jistě ho někdo nakrmí" Navíc dal návštěvníkům možnost vykonat dobrý skutek. To že ji nikdo nevyužil je věc druhá.

Jeden známý připravoval performanci (nakonec se neoknala, nebo o tom nevím). Byla zaměřená na kritiku zahraniční politiky USA a války v Iráku. V jednom sklepení chtěl předčítat útřžky autentických výpovědí svědků bombardování, ozbrojených střetů a pozůstalých po obětech války, které zachytili novináři a kameramani a které od začátku války shromažďoval. Za ním se na plátno měl promítat záběr mega parkoviště v Bostnu (pohled z jeho ateliéru) a ze sousedních sklepů by se ozvěnou nesly nářky a výkřiky (např. zvuk z videa na YT na kterém teroristi podžezávají vojáka U.S.Army a pod. autentické zvuky). Nakonec chtěl převrhnout vědro s vodou, ve které byli živí kapři. Ti kapři by se samozdřejmě začali dusit a po chvíli by chcípli. To by zřejmě vyvolalo odpor u obecenstva, načež by performer prohlásil: "kdo se cítí bez viny, ať po mě hodí kaprem". Šlo právě o tu interakci a počítal s tím, že kapry nikdo nezačne zvedat a nechají je umřít, přičemž ale budou jejich smrt vyčítat jemu. Ale zachránit je mohl každý... Vinu tedy nesou všichni. (Stejně jako za válku třeba v Iráku- každý řekne:"já za to nemůžu, to USA" ale je to skutečně tak?)
    M2S
    M2S --- ---
    HUSOKACHNA: ze se ktomu vracim...on toho psa, ale jiz odsoudil tim, ze ho tam uvazal a odmitl odvazat...na hlavu postaveny je to :(
    RADKAA
    RADKAA --- ---
    RADKAA: omlouvám se za neaktuálnost mého příspěvku ale když sem si to přečetla-uplně mě to nadzvedlo ze židle
    RADKAA
    RADKAA --- ---
    M2S: cože???Guillerma přivázat ho a nechat umřít taky!!!!a napis nad nim vkusně vytvořit z jeho střev-asi tak!
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    tak obrázky prý není vidět, s čímž asi nic neudělám... klikejte na odkaz
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    Michael Scoggins

HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    efetkněji.)
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    M2S: důležitý je mít ale při souzení na paměti, že v Nikaraqui žije a chcípá na ulicích plno psů, který sou všem ukradený. když pak jeden z nich umře v galerii, je z toho najednou haloo. Guillermo Vargas Habacuc chtěl poukázat na tenhle problém. že si k tomu vybral špatnou metodu, je jasný. ale jiným způsobem se na to efektivněji poukázat imho nedalo.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    TEAPOD: kewl, já si Ukrajinu tipl podle barvy ještě než jsem klikl na tu mapku :)
    TEAPOD
    TEAPOD --- ---
    Jsem se lekl že jsem úplně vedle, a že to bylo v Madridu, ale ne v Costa Rice, jsem se kouknul kde to je a je to ještě víc v prdeli než Mexico. Stát Nicaragua, populace 5 millionů, Hruby domaci produkt 3 200$ na osobu když to ČR má 24 000$ domacího produktu na osobu.
    No, tak si nemyslete, že chudi lidi se budou zajimat o psa

World map showing countries above and below the world average GDP (PPP) per capita. Source: CIA World Factbook.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Average_GDP_PPP_per_capita.svg/800px-Average_GDP_PPP_per_capita.svg.png

A já pocházim z toho velkého oranžového státu v Evropě
    KHALAVERA:

jo, a že Costa rika a Nikarague je taky oranžová.
    ENTER
    ENTER --- ---
    KHALAVERA: :))))
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    TEAPOD: nech mě hádat... ty budeš buď z Mexika nebo Afriky .)
    TEAPOD
    TEAPOD --- ---
    M2S: Podle toho záběru je to nějake mexiko či co, tam jsou lidi zli, ne jako tady, kdyby to byla nějaka afrika tam by nechali umučit dítě hladem, no. Holt civilizace je dobře.
    M2S
    M2S --- ---
    MIKRON: je je...repost z rozzlobenimuzi.cz
    souhlasim s nazory, ze je to nekde "za"...me osobne to drasa a to ze si tim sokovanim zvysuje svuj kredit statutu umelce je impotentni
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam