• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARmoderní :: postmoderní :: současné umění
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    kamaradi,
    Co by jste dali studentum na stredni skole ke cteni jako uvod do soucasneho umeni?


    ..;)
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---

    Hithit - Hysterie umění
    https://www.hithit.com/cs/project/6644/hysterie-umeni

    Hysterie umění je kniha, která svižně ale výživně pojednává o dějinách umění od pravěku po současnost. Pomozte nám vybrat alespoň 80 000 Kč, díky nimž bude možné vytisknout knihu barevně s větším počtem stránek a cenově ji zpřístupnit nejen mladým lidem.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    ***NEW***
    Kosmisk kastrering / Cosmic Castration / Vesmírná kastrace

    vernisáž 23. 7. 2019, 18:00
    výstava pokračuje do 18. 8. 2019

    Galerie NTK, Technická 6, Praha
    otevřeno po-pá 10-18, volný vstup

    https://www.facebook.com/events/457897538328308/

    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    COMING SOON:
    New exhibition at Gallery NTK
    Valenta vs. Demek
    9. 4. - 12. 5. 2019
    curated by Lexa Peroutka and Milan Mikuláštík
    opening 8. 4. 2019 at 6 pm
    free entry as ordinary

    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    AFTER NEW MEDIA
    Výstava studentů a absolventů Ateliéru Nová Média 2 AVU
    Exhibition of students and graduates of New Media 2 studio of Academy of Fine Arts
    Galerie NTK
    vernisáž / opening: 26. 2. 18:00
    trvání výstavy / exhibition run: 27.2. - 31.3.

    Nová média se stala historickým pojmem, do jehož událostní linie dnes řadíme nejen dějiny videoartu a rozvoj časově závislých technologií či audiovizuální báze obrazu, ale obsahuje rovněž část historie politizovaného těla. K dnešnímu dni se zdá právě tento druhý detail nových médií o to podstatnější, jelikož média, respektive medialita, se stala všudypřítomnou skutečností a jejich novost zmizela. Politikum mediality spočívá právě v její neviditelnosti a v pocitu neustálého vynořování a nepolapitelnosti znepokojivých obrazů. Výstavu studentů a absolventů Nových médií 2 lze nahlížet jako organickou situaci v této době “po nových médií” a především jako symbolické vyústění dialogu s Annou Daučíkovou během jejího pedagogického působení na Akademii výtvarných umění v Praze.

    vystavující:
    Adrian Altman, Dávid Brna, Lucie Doležalová, Dominik Gajarský, Ester Geislerová, Eliška Havlíková, Jana Kapelová, Barbora Kropáčková, Pamela Kuťáková, Radim Langer, Petra Lelláková, Jan Matýsek, Vanda Michalská, Karolína Mikesková, Michaela Mildorfová, Ladislava Pachlová, Albert Póda, Roza Pogosian, Alma Lily Rayner, Iveta Schovancová, Markéta Soukupová, Barbora Šimonová, Viktor Takáč, Vladimíra Večeřová, Vojtěch Würz

    https://www.facebook.com/events/1977689492534596/

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR: Here is another fee calculator quite detailed from Canada :

    CARFAC-RAAV Fee Calculator for Artists working in Canada
    http://www.carfac.ca/carfac-raav/fee-calculator.php

    and another one from USA :

    W◼A◼G◼E◼FEE-CALCULATOR
    https://wageforwork.com/fee-calculator#top
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Guideline for artists’ fees - Kunstenaarshonorarium
    https://kunstenaarshonorarium.nl/en/guideline-for-artists-fees/
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    https://www.facebook.com/events/293154327974962/



    OTHER PEOPLE THINK
    Exhibition of master´s degree program Visual Arts / Výstava zahraničních studentů programu Visual Arts

    7. 12. – 20. 12. 2018
    Opening / Vernisáž 6. 12. 2018, 18:00

    List of exhibiting artists/ seznam vystavujících studentů:
    Maria Dokuchaeva (Russia), Begüm Ercam (Turkey), Emel Erdem (Turkey), Anurag Gautam (India), Kristin Jermstad Gravdal (Norway), Yu-Lin Huang (Taiwan), Abhishek Chaudhary (India), Yea Eun Jang (Korea), Ju Young Kim (Korea), Rama Krshna Saiteja Manda (India), Miram El Maoula (Lebanon), Ksenija Markovič (Montenegro), Ema Moriya (Japan), Minami Nishinaga (Japan), Wai-Ting Loretta Lau (Hongkong), Wei Lieh Lee (Singapore), Yap Yi Ling (Malaysia), Yui Ozaki (Japan), Shervin Peyghambari (Iran), Karolina Prom (UK), Maria Andrea Miranda Serna (Colombia), Sebastian Espinel Segura (Colombia), Mohsen Shahmardi (Iran), Miyuki Shiotsu (Japan), Brina Steblovnik (Slovenia), Daria Suratova (Russia), Wan-Chin Su (Taiwan), Ayaka Tajiri (Japan), Helen Marie Tite (Canada), Kina Usami (Japan), Kotone Utsunomiya (Japan), Jonne Väisännen (Finland), Scott Wiese (Canada), Lok Kiu Wong (Hongkong)

    Curated by/ Kurátor výstavy: Milan Mikuláštík

    Galerie HYB 4
    Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha – Nové Město
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    https://www.facebook.com/events/2092517967678528/

    NEBEZPEČNÝ / UNSAFE
    V. K. NOVÁK

    26. 9.–11. 11. 2018, vernisáž / opening 25. 9. 2018, 18:00
    otevřeno út–ne / open Tue–Sun 10–18
    Galerie NTK, Technická 6, Praha 6, www.galerientk.cz
    -------------------------------------------------
    Vratislav Karel Novák (*1942 +2014) je autorem mnoha kinetických kovových plastik ve veřejném prostoru v Čechách i v zahraničí. Jeho práce jsou označovány termínem “kinetický konstruktivismus” a pohání je vítr nebo elektromotor. Nejznámější z nich je pražský Stroj času - Metronom na Letné. Kvůli jisté nebezpečnosti a komplikované údržbě nebyl osud jeho plastik vždy jednoduchý a některé z nich byly časem odstraněny. Novákova monumentální sochařská tvorba je svým pojetím ojedinělým solitérem a stojí za to o ní informovat a uchovat ji pro příští generace.
    -------------------------------------------------
    Vratislav Karel Novák (*1942 +2014) is the author of many kinetic metal sculptures in the public space in Bohemia and abroad. His work is referred to as "kinetic constructivism" and is driven by wind or electric motor. The most famous is the Prague Time Machine - Metronome in Letná. Due to some level of danger and complicated maintenance, the fate of his sculptures was not always easy and some of them were removed in the course of time. Novak's monumental sculpture work is a unique solitaire and it is worthwhile informing and preserving it for future generations.
    -------------------------------------------------

    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Dvě hlavy, čtyři ruce – 8SMIČKA
    http://8smicka.com/vystavy/dve-hlavy-ctyri-ruce/

    DVĚ HLAVY, ČTYŘI RUCE
    Tvorba autorských dvojic

    13.09. – 13.01.19
    8smička Humpolec

    Vystavující: Julia Gryboś & Barbora Zentková, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (CHITKA), Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič, Aleksandra Vajd & Hynek Alt, Steina Vasulka & Woody Vasulka, Jaroslava Brychtová & Stanislav Libenský, Vasil Artamonov & Alexey Klyuykov, David Böhm & Jiří Franta, Ondřej Brody & Kristofer Paetau, Lukáš Jasanský & Martin Polák, Milan Mikulaštík & Jan Nálevka (MINA)
    Koncepce: David Böhm & Jiří Franta
    Kurátor: Emma Hanzlíková

    Existuje několik tvůrčích párů, které vystupují jako jedna entita. Jsou schopni tvořit symbioticky a každé jejich dílo je výsledkem společné diskuze. Fenomén výtvarných kolektivů systematicky objevujeme teprve s příchodem avantgardy. Vedle tvůrčích individualit tak existuje celá řada kolektivních signatur rozmazávajících hranici autorství – umělecké spolky, skupiny či dvojice. Výstava Dvě hlavy, čtyři ruce představuje tvorbu některých uměleckých párů fungujících v československém kontextu, přestože v některých případech alespoň jeden z dvojice pochází ze zahraničí.
    Pojítko v dílech mezi jednotlivými dvojicemi je založeno na párové symetrii, zrcadlovém odraze, optickém klamu, na schopnosti vést dialog či hře s identitou a ironií. Partnerské fungování v páru je primárně přirozeným přírodním principem, avšak ve světě výtvarného umění se stále jedná spíše o raritu.

    Vernisáž výstavy se koná dne 12.9.2018 od 18:00
    Vernisážový bus z Prahy v 16:00: https://goout.net/cs/vystavy/dve-hlavy-ctyri-ruce/ocndd/

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Galerie - Národní technická knihovna
    https://www.techlib.cz/cs/2905-galerie

    Global Control and Censorship
    Galerie NTK
    19. 6. – 26. 7. 2018

    Výstava Global Control and Censorship se zabývá sílícím trendem sledování a cenzury veřejného života. Tomuto trendu je možné se bránit jen tím, že se o něj bude každý jednotlivec aktivně zajímat. I zde totiž platí: Vědění je moc.

    „Největší moc má dnes ten, kdo ovládá tok informací,“ komentuje hlavní kurátor výstavy Bernhard Serexhe: „Každý den jsou v neuvěřitelném množství generována data a obsahy všeho druhu, které jsou sdíleny napříč zeměkoulí. Už ve chvíli, kdy informace vznikají, a ještě dříve, než se dostanou ke svému adresátovi, jsou tato data zachycena soukromými firmami či státními službami, které je využívají pro své vlastní účely,“ dodává Serexhe.

    Mezinárodní výstava Global Control and Censorship, ukazuje prostřednictvím čtyř desítek instalací či exponátů stovky témat z oblasti monitorování dat, cenzury a dalších nástrojů kontroly. V popředí jejího zájmu stojí nezadržitelné pronikání metod sledování a cenzury do našeho všedního života.

    „Jednotlivé exponáty se věnují například úloze tzv. whistleblowerů, tedy informátorů, jako je Edward Snowden. Všímají si nesvobodného přístupu k informacím v Číně, stranou ale nezůstává ani nátlakové získávání informací, jako je waterboarding, výslechová metoda běžně používaná americkou CIA,“ vysvětluje Tomáš Fridrich z pražského Goethe-Institutu.

    Kurátoři
    Lívia Nolasco-Rózsás a Bernhard Serexhe

    Vernisáž
    18. června od 18.00
    Následuje komentovaná prohlídka s kurátory Lívií Nolasco-Rózsás a Bernhardem Serexhe (anglicky)

    Výstavu pořádá Goethe Institut a Galerie NTK ve spolupráci s ZKM | Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe. Vznikla ve spolupráci pracovní skupiny Netzpolitik na Institutu politické vědy Univerzity v Heidelbergu a Kompetenčního centra pro užité bezpečnostní technologie (KASTEL) na Technologickém institutu v Karlsruhe (KIT). Dalšími důležitými partnery jsou Reportéři bez hranic, Chaos Computer Club e.V. (CCC) a netzpolitik.org.

    NOIK
    NOIK --- ---
    Aukce obrazu Andyho Warhola proběhne na Ethereum blockchainu
    https://kryptomagazin.cz/aukcie-obrazu-andyho-warhola-probehne-na-ethereum-blockchainu/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Korakrit Arunanondchai at Clearing

    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Neil Krug - Phantom: Stage One







    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
    https://www.umprum.cz/web/cs/umprum/erasmuseum-7099

    ERASMUSEUM
    Výstava studentů programu Erasmus+ UMPRUM


    24. 5. - 3. 6. 2018
    Galerie NTK
    Národní technická knihovna, Technická 6, Praha

    Výstava Erasmuseum představuje práce posluchačů různých oborů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, studujících v programu Erasmus+. Během uplynulých dvou měsíců dvacítka mladých designérů, architektů a vizuálních umělců navštívila šest pražských muzejních sbírek, z nichž jsou některé veřejnosti méně známé, o to jsou však zajímavější, nemluvě o jejich bohaté historií - paleontologickou kolekci Chlupáčova muzea historie Země, Kuchařovu galerii kartografie, která je součástí Mapové sbírky Přírodovědné fakulty UK, antropologickou sbírku Hrdličkova muzea člověka, vědecké knihy v Historickém fondu Národní technické knihovny, historickou expozici hutnictví Národního technického muzea, etnologickou sbírku Náprstkova muzea. Výstava Erasmuseum představuje reakce autorů na tyto impulsy prostřednictvím odlišných postojů i médií.


    Vystavující:
    Isabel Cerda Roig
    Gabriella Farkas
    Eugenia Galanopoulou
    Nóra Gere
    Katarzyna Greczka
    Aiden Hornsby
    Kasper Kyster Iversen
    Ely Karagach
    Thea Kleinhempel
    Pommelien Koolen
    George Koros
    Sophia Krasomil
    Luisa Krause
    Wei-Tsun Liao
    Chloe Nezianya
    Celine H. Park
    Cecilie Parra
    Aleksandra Radlak
    Mounir Slatni
    David Stach

    Kurátor: Milan Mikuláštík

    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Bjørn Melhus
    http://www.dum-umeni.cz/cz/vystavy/detail/id/375

    24.5.2018, 20:30
    Bjørn Melhus
    Projekce filmů a diskuse

    Dům pánů z Kunštátu
    Dominikánská 9, Brno

    Prezentace a projekce krátkých experimentálních filmů a videí německého umělce Bjørna Melhuse za jeho osobní účasti s následnou diskusí. V angličtině.



    Německý umělec a filmový režisér norského původu Bjørn Melhus ve svých humorně laděných videích zpravidla osobně vystupuje, často hned v několika rolích. Ve videu Freedom and Independence (Svoboda a Nezávislost), které je součástí výstavy Rozhněvaná planeta 2, vytvořil vedle titulních postav zosobňujících Svobodu a Nezávislost (jako ústřední pojmy neoliberální teorie) také roli obskurní ultrapravicové politické myslitelky Ayn Randové, kterou konfrontuje s důsledky mechanismů bezohlednosti a vykořisťování. Ideologie Ayn Randové v jeho interpretaci naznačuje souvislost mezi přepjatou individuální svobodou, respektive sobectvím, a násilím a represí, aby tak naznačil zdroj mnoha současných i historických konfliktů.

    Akce je doprovodným programem výstavy Rozhněvaná planeta 2
    Rozhněvaná planeta 2: Operace pokračuje
    http://www.dum-umeni.cz/cz/vystavy/detail/id/331
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    https://www.facebook.com/events/1970124026572140/

    Znejistění paměti
    Institut tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě

    Vernisáž 5. 4. v 18.00

    6. 4. – 18. 5.

    V rámci série prezentací uměleckých škol uvádí Galerie NTK
    výstavu prací studentů Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě.

    Kurátoři výstavy: Ondřej Durczak, Tomáš Pospěch, Štěpánka Stein

    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    OTAZKAKONCE: mě taky baví jak staré, tak současné. nemyslím si, že by to bylo v nějakém rozporu, naopak. poslední dobou mě fascinuje hlavně paleolit :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam