• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRUCEI:\truce\notes | | Le'Olam, Ever!
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Photographer Creates Whimsical Self-Portraits About What Traveling Means To Her - DesignTAXI.com
    http://designtaxi.com/...grapher-Creates-Whimsical-Self-Portraits-About-What-Traveling-Means-To-Her/


    ..a to mi pripomina mou oblibenou



    zrovna ve ctvrtek jsem byla na predstaveni amanitas fire theatre - alenka, a bylo to paradni, silene, fantaskni a pravdive.
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    TRUCE: takhle uklizeno, tam nikdy nemela! :o)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Dívka svůj útok odůvodnila tím, že je mladík bezcenný a chtěla ho údajně zabít.

    :DDD
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Thegodmolecule, here is a tribe in Africa where the birth date of...
    http://thegodmolecule.tumblr.com/post/48146343226/here-is-a-tribe-in-africa-where-the-birth-date-of

    tak to vypada ze svou vlastni pisen neznas dokud te ji ostatni nenauci
    a ze je dulezite znat pisne tech druhejch.
    zajimavy antropologicky jev..i kdyz se vsadim, ze to taky delame, aniz bychom o tom vedeli, avsak v mnohem mene ritualizovane forme, cimz se to ztraci z dohledu. zaspivat neci pisen proto muze byt umeni mluvit s nekym s kym se mluvi tezko, nebo nemit konflikty s tim, kdo je (casto nevedomky automatizovane) vyvolava.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ty ses burkhare porad drzejsi nez vetsi,vid :)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    TRUCE: Ať mi to Spajdr doveze, beru...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    filmy o psychopatkach mi delaji dobre na pocit celistvosti a zivotniho ramce.
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    Nadhernej stroj! Cenu nahodou nevis? :o)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    nechce nekdo taky Roayal Enfield?
    je treba zakoupit v Indii a dovezt do Evropy...nebo tak nejak
    ... :D


    TRUCE
    TRUCE --- ---
    kairosclerosis
    n. the moment you realize that you’re currently happy—consciously trying to savor the feeling—which prompts your intellect to identify it, pick it apart and put it in context, where it will slowly dissolve until it’s little more than an aftertaste.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    http://www.dictionaryofobscuresorrows.com/

    slovnik podivnych emoci.

    napr.:

    adronitis
    n. frustration with how long it takes to get to know someone—spending the first few weeks chatting in their psychological entryway, with each subsequent conversation like entering a different anteroom, each a little closer to the center of the house—wishing instead that you could start there and work your way out, exchanging your deepest secrets first, before easing into casualness, until you’ve built up enough mystery over the years to ask them where they’re from, and what they do for a living.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    skvely set na kterem jsme si vcera u nas v domacnosti celkem ujeli.

    [ INK_FLO @ OVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: PRIVATE TIME ]
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    http://prochazkaales.blog.idnes.cz/ prijemne pocteni o Cine a jejich kulture ocima cecha ktery jednak chodil s cinankou tri roky a zaroven i nejakym zpusobem studoval jazyk/sinologii

    TRUCE
    TRUCE --- ---
    hahaha

    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Iain Banks Quotes (Author of The Wasp Factory)
    http://www.goodreads.com/author/quotes/7628.Iain_Banks

    “Empathize with stupidity and you're halfway to thinking like an idiot”
    ..a jine hlasky.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Pozitivní trauma
    by Tomas Sedlacek

    Koho nebo co milujeme, není pouze otázka vztahu mezi dvěma lidmi či mezi člověkem a předmětem jeho lásky, ale - možná primárně - vztahu člověka k sobě samému.

    Když se řekne trauma, vybaví se nám většinou negativní zkušenost, která trauma vyvolala. Jenže zdá se, že podobnou díru jako trauma do našeho psychologického časoprostoru může vyvolat i zkušenost kladná.

    Pokud se člověku v životě přihodí něco nadmíru krásného, má dvě možnosti: buď s vděkem a vzpomínkou na krásnou situaci bude životem kráčet dál, nebo se zacyklí a zbytek života stráví bolestivou snahou o opakování daného prožitku, případně bude daného chtít čím dál víc.

    Pokud je zážitek příliš krásný, vytvoří v psychologii člověka jakousi singularitu, černou díru, která má tak silnou gravitaci, že zakřiví okolní časoprostor. Stane se gravitačním bodem, který pohltí okolní hmotu včetně paprsků světla a už je nepustí ven. Jeho okolí se stane temným a širší okolí zakřiveným kolem tohoto zážitku. Člověk začne vše vnímat z pohledu tohoto zážitku, byť dané téma s tímto třeba nikterak nesouvisí. Tato událost se stane jakousi mříží, která ovlivní nejen to, jak a co vnímáme (stane se naším interpretačním rámcem), ale náš samotný pohled, bod hledění a samotné hledání. Člověk takříkajíc začne vnímat jinak a všímat si jiných věcí (a některých si naopak všímat přestane). Mnoho věcí zšedne, ztratí barvu - protože, jak si všiml již Aristoteles... v češtině na to nemáme slovo, ale v angličtině se používá slovo "sublime". To značí cosi tak nadmíru krásného, až je to téměř k nesnesení.

    Trauma z lásky

    Něco podobného zažívá zamilovaný člověk. Vše vidí jakoby skrze milovaného, vede s ním vnitřní konverzaci a události kolem sebe i sám sebe vnímá očima objektu své touhy. Koho nebo co milujeme, tedy není pouze otázka vztahu mezi dvěma lidmi či mezi člověkem a předmětem jeho lásky, ale - možná primárně - vztahu člověka k sobě samému: člověk jakoby už nežije (sám pro sebe nebo za sebe), ale žije v něm někdo nebo něco jiného. Má skálopevný pocit, že bez milovaného nemůže žít, což do té doby pochopitelně celkem v pohodě šlo. Zároveň má pocit, že (konečně) ožil - z čehož vyplývá, že tedy do té doby skutečně (nebo plně) nežil. Tento prožitek, který je docela mimoracionální, neregulovatelný, a už vůbec není libovolně vyvolatelný, může v jediném záblesku světla změnit celou vnitřní infrastrukturu člověka. A tím pochopitelně i to, jak vše vnímá.

    Není nutno připomínat, že podobně, ovšem naruby, se chová trauma negativní. Naše mentální krajina není rovná plocha, ale podobně jako čas a prostor v teorii relativity je zakřivená kolem těchto traumatických gravitoidů. V tomto kontextu je dobré podotknout, že milovat lze i neživé či zcela abstraktní objekty, jak nám připomíná jistý dva tisíce let starý text: láska(!) k penězům je kořenem všeho zla.

    Trauma z mánie

    Cosi podobného se neodehrává pouze v osobní rovině, prožívají to celé společnosti, kultury, nebo dokonce civilizace. I náš národ má svá známá traumata (třeba Benešovy dekrety, trauma, na kterém se vyhrávají prezidentské volby a které se pozoruhodně vytahuje pokaždé, když dojdou argumenty). Máme ovšem tendenci zaměřovat se jen na negativní traumata (kterými vysvětlujeme charakteristiky národa), na ta pozitivní traumata zapomínáme. Mohl závratný nárůst bohatství a bezstarostnosti v posledních dvou generacích, a zejména v období před krizí, vytvořit takové pozitivní trauma? Současnému člověku odpadlo tolik existenciálních starostí, že je to skoro mimo naši představivost. Stejně jako člověk v depresi trpí rekurzivními obsesivními cyklickými myšlenkami, kterých se nemůže zbavit, nejsme též trošku posedlí touhou nebo obsesí po rekurzivním opakování oné extrémně pozitivní části hospodářského cyklu? To se projevuje téměř u všech debat o ekonomice, které lze shrnout do výkřiku: Vraťte nám naši mánii!

    Psáno pro HN
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    No a konecne Shame je docela prazdna podivana. Ale jako takova dokresluje vnimani sexu jako neceho, o co si reknes a dostanes to, bez tanecku kolem. Protoze sex je tim tancem ktery chces.
    Nevyplaci se ho vsak chtit vylucne za penize.
    Hodne uvolnovaneho napeti, sarm, drobna katarze, malo vysvetleni. Estetika drahe novostavby. Hlavni predstavitel (Fassbender) byl po tomto kousku rozhodne cislem jedna v castingu na AIcko do Promethea. ;) (i kdyz to chronologicky asi nesedi:)
    Proste bych nerekla ze je to "mesmerizing" ale treba mi muzska cast followeru rekne nejake svoje dojmy, jine.

    Shame Trailer Official 2011 [HD] - Michael Fassbender, Carey Mulligan - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Zh2w0iym0Gk

    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Lehkost a tíže bytí
    Román začíná úvahou nad lehkostí a tíží lidské existenci. Vypravěč v něm ukazuje, že Nietzschova filosofie Věčného návratu přikládá každému lidskému rozhodnutí osudovou váhu, jelikož se každé takové rozhodnutí bude opakovat znovu a znovu.
    V opozici k tomuto pohledu na svět přivádí Kundera druhé pojetí, ve kterém se vše žije jen jednou. V souladu s německým příslovím Einmal ist keinmal však tvrdí, že takový život nemá velkou váhu, je nesnesitelně lehký.


    Tu americkou adaptaci ze ktere byl Kundera roztrpcen, a zakazal jakekoliv pristi, jsem dnes taky videla. A jakkoliv je ten film prazdny, v porovnani s predlohou, donutil me chtit si ji precist.
    Zert jsem cetla asi trinactileta, a nic si z nej nepamatuji. Tech par stranek ktere jsem z nej dala ted, mi prijdou skoro neztravitelne. Tou depresi, ktera je vsechno jen ne kycovita. I z fotky autora na prebalu je mi nejak mdlo. Pripomina mi na ni povyseneho sadistu, kteremu nelze uniknout ani s nim komunikovat. Na nekterych fotkach z mladi tak rozhodne pusobi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam