CONTINUITY: Tahle iniciativa mě zaujala nejvíc z celé konference Mind Altering Sciencis minulý měsíc
Zaměřuje se na změnu obecných falešných představ o drogách, jejich uživatelích a užívání.
Které jsou rozšířeny nejen mezi běžnou veřejností, ale běžně i mezi uživateli samotnými.
Na MAS měl přednášku pan Daniel Waterman, který se tomuto věnuje, a opravdu mě nadchl tím, že šel až úplně na dno věci:
V novém přístupu, který prezentoval, nejde o to, jakou drogu člověk užívá a k jakému účelu (tj. nedochází k vymezení "moje droga je dobrá, ale támhleta je furt špatná".....ani k "pro vědecké nebo náboženské účely je fajn, ale kdo s tou drogou jen tak paří, je špatnej....").
Jde v zásadě hlavně o to, jestli se člověk při užívání své drogy chová zodpovědně, tak aby neškodil ostatním lidem.
Pokud tomu tak je, má právo užívat co co chce a k čemu chce. Je pro to ražen nový termín: "kognitivní svoboda", ke které patří právo měnit si vědomí.
Pokud se člověk zodpovědně nechová, problémem je jeho chování, nikoli drogy. Je třeba zaměřit se na příčiny jeho chování a ty řešit. A společnost by mu měla dávat jasný signál, že bez ohledu na to, co užívá, nese za sebe zodpovědnost.
V podstatě základní myšlenkou "Války proti drogám" je představa,že drogy zbavují lidi schopnosti zodpovídat za sebe. Takže užívání už není jejich osobní záležitost,ohledně které se s nimi jde domluvit jako s lidmi, ale "zlo",ve kterém je nutno jim zabránit.
Tahle představa je u 99% uživatelů "drog" jednoduše nepravdivá.
Asi je pravdivá u malého počtu problémových uživatelů tvrdých drog v pokročilém stádiu závislosti. Stejně tak jako existuje skupina alkoholiků, kteří už vůbec nedokáží ovládat své pití a dělají hodně ošklivé věci. Bylo by ale absurdní posuzovat podle těchto lidí každého, kdo si dá sklenku vína.
A to jde o tutéž drogu. V současném světě se běžně stává, že člověk,který si dá extázi, a tvrdých drog by se nikdy nedotkl, je staršími lidmi házen do jednoho pytle se závislákem na heroinu vykrádajícím auta.... Což je prostě úplně mimo, a tyhle představy je třeba změnit a nahradit racionálním obrázkem o skutečných rizicích konkrétních látek.