Celkem mě fascinuje úbytek levných jídelen, automatů, bufetů s hotovkama, mlíčňáků, kterých dřív bylo neúrekom. Jjasně, životní úroveň jde nahoru, nicméně já jsem přes veškerou snahu stravovat se zdravěji stále milovník klasických českých vysokokalorických jídel, hotovek. Nedávno jsem si dal maraton videí na téma stravování za socialismu, teď už v rychlosti nemůžu ty nejvýstižnější dohledat, tak aspoň přikládám tenhle dobový report o dřívějším 'obědování' v centru Prahy..
Než mi umřela babička, přenechala mi dvě kuchařky, jednu z padesátého roku, druhou z r. 1963. Před lety jsem zkoušel podle některých těch receptů vařit, ale nedostávalo se mi surovin. Různé telecí, skopové, jehněčí se běžně v řeznictví nesehnalo, i když dnes už na všelijakých těch posh bio farmách zas jo, ale třeba vnitřnosti, ohrudí, srdce, ledvinky (dobře, ty by šly), jazyky, plíčka, mozečky, jo já vím, jsem hovád, ale ochutnal bych (přestože to ze zdravotních důvodů nesmim:) a třeba telecí brzlík, nadívaný husí krk, pečený kahoun a poularde, zajíc pečený načerno, smažené vemínko, dušená oháňka nebo hašé (to jsem kdysi jednou někde jedl), pečené sluky, kvíčaly, nadívaní holubi - na to bych byl zvědav :)
Jako některé živočišné produkty (vegani, nebijte mě ) asi při troše snahy půjdou sehnat i dnes, ale kdo by nabízel kupříkladu kvíčaly, fakt nevím.
FZ 32/1988 Cesty za obědem - O kvalitě závodního stravování na nejrůznějších pracovištíchhttps://youtu.be/TDDtZCCqSoE?si=YwQzGB_QhueC90_s