Zvu vas na vecer autorskeho cteni, ktery chce mapovat, co muze znamenat:
„BYT OSUDOVOU ZENOU II“
ve ctvrtek 16. listopadu 2006 od 19:30
v nadhernych, kamennych prostorach podzemniho klubu BLUES SKLEP v Liliove ulici (nahore je hospoda U krale Jiriho)
Vstupne dobrovolne
Zde prikladam popis geneze celeho vecera:
Autorske predstaveni Irenky Pulizarove, studentky Ivana Vyskocila, „Byt osudovou zenou“, ktere jsem v cervnu shledl, me nadchlo natolik, ze jsem mel potrebu onen zazitek sdilet . Pozadal jsem ji, jestli by jej nezopakovala u me doma a ja bych to potom mohl nazvat krasnym souslovim „bytove divadlo“. Tri tydny jsem organizoval onen vecer, lakal lidi, nakoupil litry vina, pripravil misy jidel. V den konani mi dojde SMS zprava, ze klicove protagonistce je zle a ze nezvladne prijit. Zoufale jsem premyslel, jak celou situaci zachranit. Volam Lucii Vackarove, dalsi odkojenkyni Vyskocilovy katedry a rikam: „Lucie, jsem v hroznem pruseru, nemohla bys do vecera napsat text na tema „Byt osudovou zenou“ a zachranit tak moji akci?“. A dozvedel jsem se, ze prave sedi pred bilou obrazovkou a chce napsat konecne text, ktery uz tak dlouho nenapsala. Pry se pokusi. A prisla a všech 24 lidi v me malinkate garsonce prozilo vyjimecny vecer. Neco tehdy bylo ve vzduchu, neco se udalo.
To se stalo a co má byt? Jenze uplynulo par mesicu a nejak citim potrebu znovu mapovat toto nosne tema. Co se tehdy udalo nahodou, jako reseni z nouze, chci tentokrat pouzit jako „pravidlo hry“. Sest zen, prevazne herecek, vystoupi v jeden vecer s autorskym textem na tema „Byt osudovou zenou“. Rad bych cele smerovani vedl k tomu , k cemu vede Ivan Vyskocil. Jde o to, zkusit si doma neco sepsat, treba jen par postrehu, asociaci a pote si to zkusit precist pred „prejicim“ publikem, kdy je dana moznost si do „nehotoveho“ textu vstupovat, zpochybnovat a hlasovym projevem tomu davat ten spravne semioticky, sdelny a sdilny zpusob vyzneni. Nejde o literaturu! Jde o to si něco vyzkouset.
Timto se take omlouvam Irene Pulizarove za zcizeni nazvu jejiho predstaveni, ale neco si zadalo takto vzniknout a tak tomu „necemu“ jeste chceme dat moznost pokracovani.
Ondřej Kobza, 731 507 202